3D Luifel

Inleiding

De luifel vormt een sleutelstuk in de revitalisatie van de Healthcare Campus. Het is als een vrijstaand element ontworpen met twee zitelementen en wordt een onderdeel van de parkachtige buitenruimte. Het markeert de toegang tot het Experience Centre waar de klanten een overzicht wordt gegeven van de high-tech producten voor de gezondheidszorg.

Toelichting ontwerp

De luifel is onderdeel van een ingrijpende revitalisering van de technologiecampus. In eerste instantie werden vooral de verouderde gevels en de buitenruimte aangepakt. De luifel vormt een schakel tussen beide operaties. Het is als vrijstaand element onderdeel van de parkachtige buitenruimte en tevens onderdeel van de vernieuwing van een belangrijke entree op de campus. Geïnspireerd door de toepassing van lichtgewicht hoge-sterkte beton bij de gevelrenovaties begon het project als een zoektocht naar de toepassing van plastische vormelementen (in beton) die de componenten zouden vormen van een vloeiende totaalvorm. Hierbij werd bewust gezocht naar een een zo groot mogelijke reductie van het aantal verschillende componenten. Het werden 3 unieke vormtypes, aangevuld met glasstroken en houten zitbankjes. Daarbij wilden we door middel van integrale vormdetails de componenten in elkaar laten passen. Aan de onderzijde levert dit een beeld op van in elkaar vallende delen met minimale toleranties. Aan de bovenzijde wordt de afvoer van hemelwater in goede banen geleid door de uitgekiende welving en vormgeving van het bovenvlak van de elementen. Het water wordt naar een uitgespaarde goot geleid en vandaar in een inwendig opgenomen afvoerleiding. Tijdens de zoektocht naar de financiële haalbaarheid en geschikte uitvoerende partijen kwam een alternatief in beeld: in plaats van in de mal gestort beton werd het computer gestuurd freeswerk van EPS kernblokken. De huid wordt hierbij gevormd dooreen fabrieksmatig aangebrachte polyurethaan coating van 3mm dik. Het 3-D Revit model waarin alles was uitgewerkt werd getransponeerd naar de CNC software. De geprefabriceerde elementen werden in een halve dag op het werk samengesteld.

Toelichting categorie

De Healthcare campus in de regio Eindhoven wordt bevolkt door een grote en diverse gemeenschap van technische vakmensen. Ingenieurs en onderzoekers werken aan de ontwikkeling en het "refurbishen" van zeer geavanceerde producten voor de gezondheidszorg. Zowel voor klinische omgevingen (imaging en scanning) als voor de thuiszorg (diagnose en monitoring). Het complex is zowel een bedrijfsterrein als onderzoeksomgeving en bestaat van oudsher uit bescheiden utilitaire gebouwen en parkeerterreinen.
De revitalisatie van het campusterrein omvat nieuwbouw, transformatie van bestaande gebouwen en het herontwerp van de groene buitenruimte. Langzaam maar zeker wordt gefaseerde aanpak zichtbaar en krijgt de campus een nieuw gezicht. De luifel vormt daarin een compact maar beeldbepalend onderdeel. Klanten van over de hele wereld komen naar Best om via deze entree het Experience Centre (voorheen Customer Visit Centre) te bezoeken.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-04-12

Bouwperiode van: 2016-01-01

Bouwperiode tot: 2016-04-12

Bruto vloeroppervlak: 70

Architecten:
Jeroen van Bekkum

Architectenbureau: 01-10 Architecten

Website (architectenbureau): www.eentien.nl

Contact (e-mail): jvanbekkum@eentien.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 102131818

Opdrachtgever: Anoniem

Aannemer:
De la Roy Isolatie & Design Gemert

Fotograaf: Christiane Wirth

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)