Agaathhof

Inleiding

In hartje Groningen zijn 17 moderne stadswoningen rondom een groen gemeenschappelijk hofje gerealiseerd: het Agaathhof. Geïnspireerd op de in Groningen bekende gasthuizen , sluit het moderne hofje qua vorm, compositie, detaillering en materiaalgebruik op een vanzelfsprekende manier aan op het historische stratenpatroon en omliggende architectuur.

Toelichting ontwerp

Rottinghuis, Beauvast en De Zwarte Hond realiseerden het Agaathhof op een plek met veel geschiedenis. Tijdens de Spaanse overheersing lag er een Kaatsbaan en in de eeuwen daarna achtereenvolgens een Christelijk Tehuis voor jongeren, een clubhuis en in de jaren ’60 een congrescentrum. Nadat er een aantal andere nieuwbouwplannen waren afgeketst ontstond het idee om het ontwerp voor het nieuwe hof te laten inspireren op de hofjes waarin vanaf de middeleeuwen liefdadigheidsinstellingen voor armen, zieken etc. waren gevestigd. Deze werden in Groningen gasthuizen genoemd. Dergelijke besloten hofjes werden gekenmerkt door een tuin en binnenplaats met eigen sfeer: een oase van rust in de drukke binnenstad.

Bij het Agaathhof zijn de woningen en het hof 1,5 meter boven straatniveau opgetild, waardoor er ruimte is ontstaan voor een parkeergarage, een fietsenstalling en de bergingen. De woningen zijn verdeeld in drie verschillende bouwblokken die samen een intiem hof vormen rondom een daktuin. De twee kopwoningen bepalen het gevelaanzicht vanaf de Lutkenieuwstraat. Ze hebben een extra verdieping met een kap en accentueren het hof. Door het gebruik van een karakteristieke rode baksteen, verschillende metselverbanden en verdiept liggende vlakken, in combinatie met grote raampartijen wordt het project zorgvuldig in de bestaande context ingebed.

Toelichting categorie

De bewoners van het Agaathhof wonen in een oase van rust, midden in het bedrijvige centrum van Groningen. Door het woningbouwproject als een herinterpretatie van een typisch Gronings hofje vorm te geven is er een zeer fijne woonplek ontstaan met alle comfort. De bewoners parkeren onder de woningen, er is veel licht door de ruimtelijke opzet en de bewoners hebben privé en collectieve buitenruimte. Alle Hof- en Kopwoningen hebben in de basis een gelijke structuur. Binnen deze structuur is een flexibele indeling mogelijk en is de lay-out afgestemd op specifieke woonwensen van de bewoners. De begane grond is met een vide aan de voorzijde verbonden met de eerste verdieping van de woningen. Een woonkeuken op de begane grond, een leefruimte op de eerste verdieping en daarboven slapen is een mogelijkheid, maar ook een benedenverdieping met kantoor en wonen op de eerste verdieping, of juist het accent op meer slaapkamerruimte en het woonprogramma op de begane grond behoorde tot de mogelijkheden.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-05-01

Bouwperiode van: 2015-03-01

Bouwperiode tot: 2016-05-01

Bruto vloeroppervlak: 4350

Architecten:
Jurjen van der Meer

Architectenbureau: De Zwarte Hond

Website (architectenbureau): http://www.dezwartehond.nl/

Contact (e-mail): info@dezwartehond.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 503134005

Opdrachtgever: Rottinghuis / Beauvast

Relevante adviseurs:
ABT
Wassenaar
MUG
Breman
Aveco de Bont

Aannemer:
Rottinghuis Groningen

Fotograaf: Harry Cock

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)