Energie neutrale Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) BlackJack Amsterdam

Inleiding

Midden in de crisis schreef de gemeente Amsterdam op een industrie terrein de Buiksloterham, een energie Neutrale CPO uit. De bottum up ontwikkeling BlackJack won de tender met een geheel flexibele en energie neutrale woon/werktoren. BlackJack bestaat uit 32 woningen, galerie, bedrijfsruimte, horeca, 2 praktijkruimten en een appartementen hotel.

Toelichting ontwerp

Hoe zou je zelf willen wonen in een hoog gebouw? Veel glas, veel licht, veel uitzicht, maximaal balkon, extra binnen hoogte, vrijheid in het kiezen van de grote en indeling van je woning. Een zuiver, sober en stoer gebouw met aandacht en zorg ontworpen tot in de details. Er is ingezet op een maximale prijs kwaliteit verhouding.

De massa bestaat uit een toren van de maximaal toegestane hoogte van 45m. De toren is gepositioneerd op de hoek aan het kanaal als Landmark en geeft daarmee uitzicht een wijds uitzicht naar alle windstreken. De toren is alzijdig is, er geen sprake van een achterkant. De enorme balkons lopen rond om en fungeren bij het trappen huis als deel van de vluchtweg. De doorval beveiliging is geheel van ingeklemd glas. De buitenplafonds van akoestisch geperforeerd aluminium.

Alle woningen zijn op het zuiden gericht. Het is een volkomen glazen gebouw. De uitkragende balkonplaten zorgen voor zonwering. De plint bestaat uit bedrijfsruimten. De 2e etage is de overgang tussen plint en hoogbouw en bestaat geheel uit bergingen. Hierdoor zijn er geen dichte gevels op straatniveau. Het groene dak is ontsloten vanuit deze verdieping en kan verder ingericht worden als gemeenschappelijk te gebruiken buitenruimte. Er is maximaal ingezet op duurzaamheid (eigen WKO, WTW, PV panelen, vloerkoeling, etc)

De hoofdentree is aan de Ridderspoorweg. De centrale hal is sober maar zorgvuldig ontworpen; verlichting, posttafel en lijnverlichting. Er zijn 2 liften, beide met een glazen achterwand die een prachtig uitzicht geven bij het stijgen van de liften. Aan beide einden van de gangen zit een grote glazen pui met uitzicht welke licht in de gang werpen. In alle gangen komt de lijnverlichting terug en zijn kleine sleutellampjes in de deurpost ontworpen.
Het prefab betonnen casco is geheel flexibel. De toren is opgebouwd uit 6 elementen van ca 50m2. Ieder basiselement heeft zijn eigen voordeur en meterkast met alle bijbehorende technische infrastructuur. In basiselementen is een systeem aangebracht voor het leidingwerk waardoor de woning geheel vrij indeelbaar is tot aan openingen in de gevel aan toe.
Ieder koper bepaald zelf de grote van zijn woning in het casco. De elementen zijn open met elkaar verbonden. Zo is er bv een koper die 2 elementen heeft gekocht van totaal 100m2 en hier vervolgens een woning, 75m2, en een praktijk, 25m2, van heeft gemaakt met ieder een eigen voordeur en meterkast. Ook is het mogelijk later te spitsen met eigen voordeur

Toelichting categorie

Aan het begin van de ontwikkeling en ontwerp is direct een coöperatieve vereniging opgericht. Deze bestaat uit de kopers. De coöperatie is ook de opdrachtgever. Kopers zijn hiermee vroegtijdig in het bouwproces betrokken. Dit veroorzaakte een bijzondere ontwikkeling. Er ontstond grote sociale samenhang tussen de bewoners onderling, een grote betrokkenheid met het gebouw, buurpanden maar ook met de buurt. De samenwerking tussen de kopers/opdrachtgevers, het bouwteam en de architecten was hierdoor zeer intensief. En alle wensen konden vanaf het begin worden meegenomen.

Er wonen zeer diverse mensen in Black Jack, het project is voor alle lagen toegankelijk gebleken. De bewoners bestaan dan ook uit mensen met hoge en lage inkomens, starters, ouderen, gehandicapten, vrijgezellen, ondernemers, stellen, bij start was de jongste bewoner 24 en de oudste tegen de 70. Er zijn woningen van 43m2 maar ook van 200m2

Ieder bewoner kon zelf een keuze maken voor afmeting en positie van zijn woning in het gebouw. In het flexibele casco is een systeem aangebracht voor het leidingwerk waardoor je de plattegrond geheel vrij kan indelen, indien gewenst tot en met toilet of bad aan de gevel. Ook de gevel is vrij indeelbaar wat voor een geheel glazen gevel zeer interessant is ivm het aansluiten van wanden op de gevel of het positioneren van de (extra) schuifpuien. Samen met de architecten BNB & BO6 werden daarna de woonwensen van alle kopers/medeopdrachtgevers in een aantal 1 op 1 sessies vertaald in een ruimtelijke plattegrond om de mogelijkheden en kansen van het gebouw maximaal te benutten.

Na het maken van een ruimtelijk ontwerp was de koper vrij dit verder uit te werken met de architecten, een externe architect of geheel zelf. De afbouw kon uitgevoerd worden door de hoofdaannemer, een eigen interieur bouwer of door de mensen zelf. Zowel het proces als de technische mogelijkheden, het maximale licht en balkon en de grote flexibiliteit van de plattegrond en grote van de woning zorgt voor een verhoogd woongenot van de bewoner en biedt ruimte aan alle mogelijke persoonlijke woonwensen. Hierdoor zijn alle plattegronden uniek. Door de proces vorm hebben de bewoners hebben voor de kostprijs hun woning of bedrijfsruimte gekocht en zijn alle keuzes gericht op de hoogst haalbare kwaliteit/prijsverhouding.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-03-09

Bouwperiode van: 2013-12-12

Bouwperiode tot: 2016-02-10

Bruto vloeroppervlak: 5200

Architecten:
Dirk Jan van Wieringhen Borski
Rene de Prie

Architectenbureau: BNB architecten ism BO6 architecten

Website (architectenbureau): www.b-n-b.nl

Contact (e-mail): borski@b-n-b.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 626522789

Opdrachtgever: Cooperatieve vereniging Buiksloterham UA

Relevante adviseurs:
Will van der Meijden
Rien Bot

Aannemer:
Sprangers Bouwbedrijf Delft

Fotograaf: Luuk Kramer

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)