Margarethacomplex Kampen

Inleiding

Dit ontwerp maakt zorglocatie Margaretha weer onderdeel van de binnenstad. Een transformatie van een gesloten ‘bejaardenvesting’ tot een aantrekkelijk stadsblok met publieke functies en een binnentuin die deel uitmaakt van de stadswandelroute. Margaretha verbindt verschillende groepen, en het gebouw sluit weer aan bij de structuur van de stad.

Toelichting ontwerp

In de historische binnenstad van Kampen lag een sterk verouderd verzorgingshuis dat niet meer aan te passen was aan de huidige eisen van wonen en zorg voor ouderen. Woonstichting deltaWonen en zorginstelling IJsselheem wilden herontwikkelen.

Het moest een duurzaam, flexibel en aanpasbaar gebouw worden, met 117 wooneenheden in diverse grootten voor verschillende doelgroepen. Zorg, huur en koop. Publieke functies in de plint: restaurant, groepsruimten, kapper, fysiotherapie, winkel, bibliotheek, kantoorruimte en stallingsgarage.
De integratie van een gemeentelijk monument (Broekema) en hergebruik van historische dakkapellen waren vereisten. Bovendien zou er een wandelroute door de binnentuin moeten lopen.
Het hele project moest gefaseerd uitgevoerd worden zodat de zittende bewoners tijd hadden om te verhuizen.

We zagen hier een kans om weer aansluiting te zoeken bij de stad met respect voor de historie en de stadsfunctie. Het bejaardenhuis stamde uit de jaren ’80 en '50 en hield duidelijk geen stand tussen de historische kwaliteit van de oude binnenstad. Functioneel niet omdat we tegenwoordig heel andere eisen stellen aan een verzorgingshuis en architectonisch niet omdat het gebouw op geen enkele manier aansloot bij de rooilijnen en de context van de oude stad.

Ons ontwerp is gebaseerd op het herstel van de structuur van de stad met een grote diversiteit in de gevel, en een maatvoering en detaillering die aansluit bij de historische kwaliteit van Kampen. Die uitgangspunten hebben standgehouden tijdens de volle 17-jaar geschiedenis van dit project. Alleen de diversiteit in de gevels is iets ingetogener geworden om budgettaire redenen.

De nieuwe gevels sluiten met hun diversiteit, materialisering en detaillering aan bij de afwisselende samenhang in het stadsbeeld van Kampen. Het ooit verbrede straatprofiel brachten we terug tot het historisch oorspronkelijke. Daarmee voegt het nieuwe Margaretha zich naar de structuur van de oude binnenstad.

Veel aandacht ging uit naar de integratie van het monumentale ‘Broekema gebouw’(1932) in de nieuwbouw en de herplaatsing en restauratie van vijf historische dakkapellen. De toren van het Broekemapand markeert nu de hoofdentree. De dakkapellen uit de 17e eeuw zijn geplaatst in een overkapping in de tuin. Een tuin die vrij toegankelijk is. Toch is er de geborgenheid en intimiteit die een binnentuin karakteriseert. Mede dankzij het tuinontwerp van buro Mien Ruys.

Toelichting categorie

Dit nieuwe Margaretha in Kampen is een aanwinst voor de beleving van de Kampense binnenstad. Was deze plek de afgelopen 40 jaar een gesloten bolwerk dat niets met de omgeving deed, nu is het een functionerend onderdeel van de binnenstad.
Met een cluster van zorgfuncties (dagbesteding, welzijnsorganisaties, balie voor gezondheidsvragen), maar ook met een á la carte restaurant een restaurant. Niet slechts voor bewoners, maar voor alle Kampenaren.

De samenstelling van bewoners is divers. Slechts een deel van het gebouw heeft een echte zorgfunctie via IJsselheem. Het overige deel bestaat uit zelfstandige woningen in zowel de koop als sociale huur. Die samenstelling geeft een nieuwe dimensie aan de zorgfunctie die deze plek door de eeuwen vervuld heeft. Niet meer achter gesloten deuren, maar geïntegreerd in de samenleving.

Dit wordt het beste geïllustreerd door de opengestelde binnentuin, die ook onderdeel uitmaakt van de stadswandeling door de binnenstad van Kampen. Die tuin is een oase van rust, waar iedere Kampenaar van mag genieten. Hier zijn ook de archeologische opgravingen te bezichtigen die we tegenkwamen bij het afgraven van de grond voor de ondergelegen parkeergarage. Hier ontmoeten mensen elkaar. De binnenplaats verbindt de bewoners met passanten en bezoekers.
De tuin is behalve mooi ook functioneel. Met een groep vrijwilligers worden kruiden verbouwd in een aantal bloembakken. Die worden ook weer door de keuken van het restaurant verwerkt.

“Het is nog mooier geworden dan ik had gedacht. Deze bijzondere mix van intramurale zorg, sociale huur en vrije sector,” stelt projectleider Marcel Logtenberg, van deltaWonen.
In het ‘Broekema’-deel van het pand zal hoogstwaarschijnlijk een zorgloket komen van verschillende zorgpartijen. Dit wordt georganiseerd vanuit het Kamperkrachtfonds.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-01-10

Bouwperiode van: 2011-04-01

Bouwperiode tot: 2015-12-20

Bruto vloeroppervlak: 18560

Architecten:
Martin Huiskes
Hein Kappelhoff

Architectenbureau: LKSVDD architecten

Website (architectenbureau): http://www.lksvdd.nl/

Contact (e-mail): m.huiskes@lksvdd.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 537400777

Opdrachtgever: deltaWonen Zwolle

Relevante adviseurs:
[constructeur] Marco Schippers
[adv. install] Ludolf Hage
[tuinontwerp] Anet Scholma

Aannemer:
van Wijnen Deventer

Fotograaf: Laurens Kuipers

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)