Museum Voorlinden

Inleiding

Met de realisatie van het museum Voorlinden krijgt een van de belangrijkste particuliere verzamelingen beeldende kunst van Nederland een permanent onderkomen. Het tentoonstellingsgebouw biedt ruimte aan wisselende exposities, de vaste collectie en ruimtes voor permanente werken.

Toelichting ontwerp

Het ontwerp bestaat uit 6 parallelle wanden in het landschap, waardoor het interieur zich opent naar de omgeving een relatie aan gaat met de omliggende natuur . De gevel bestaat uit afwisselend duinzandkleurig natuursteen en ijle glazen puien. Een elegante witte colonnade draagt de ingenieuze dakconstructie. Het moderne gebouw refereert door de symmetrische opzet en de royale maatvoering aan klassieke bouwwerken. Het interieur is driedelig voor de verschillende programmaonderdelen: collectiepresentaties, wisselende tentoonstellingen en permanente werken. Het interieur bestaat uit een twintigtal te verduisteren daglichtzalen, een auditorium, bibliotheek, prentenkabinet, educatieve ruimte, restauratieatelier en een museumshop.

Het typische Hollandse licht bij de Noordzee is een inspiratiebron voor vele generaties kunstenaars. Naar het concept van architect Dirk Jan Postel maakte ingenieurs- en adviesbureau Arup het museale daglichtontwerp voor Museum Voorlinden, waarbij het daglicht op unieke wijze door 115.000 onder een hoek afgesneden buisjes van over het hele dak indirect naar binnen valt. Een velum en transparant glazen dak inclusief indirecte ledverlichting zorgen ervoor dat op gedoseerde wijze een haast magisch licht de kunstwerken beschijnt, zowel op zonnige dagen als bij avond en in ieder seizoen. Ieder bezoek aan het museum is anders door de dagelijkse verschillen in intensiteit en kleur van het daglicht.

De wanden in het gebouw zijn niet constructief en kunnen waar nodig verplaatst worden, zonder aanpassing van de draagstructuur. De kolommen in de glazen puien dragen een deel van het dak. Maximale slankheid van de gevelkolommen was een wens van de opdrachtgever en de architect. Zo slank dat de standaard rekenregels voor constructies en draagkracht niet van toepassing zijn. Stalen kolommen zijn ingeklemd in de kelder en fundering en geven zo stabiliteit aan het gebouw die anders van de gevels, wanden en het dak zou komen. Dankzij deze bijzondere uitvoering is zowel de gevel als het dak optimaal transparant.

Toelichting categorie

Van buitenaf doet het gebouw geen enkele poging te imponeren. Van binnen is het altijd verrassend. In deze architectuur ontstaan sterke indrukken van de gebruikte materialen: natuursteen en hout, de lichte witte staalconstructie van het dak, grote glaspuien en strakke natuurstenen gevel met de kleur van duinzand. Het ontwerp stelt de kunst centraal en geeft het alle ruimte en licht.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-09-10

Bouwperiode van: 2013-04-02

Bouwperiode tot: 2016-02-28

Bruto vloeroppervlak: 6917

Architecten:
Dirk Jan Postel

Architectenbureau: Kraaijvanger Architects

Website (architectenbureau): www.kraaijvanger.nl

Contact (e-mail): pr@kraaijvanger.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 104989292

Opdrachtgever: Museum Voorlinden

Aannemer:
Cordeel Zwijndrecht

Fotograaf: Ronald Tilleman

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)