New European Headquarters Calvin Klein & Tommy Hilfiger

Inleiding

Aan de oever van het IJ, op de hoek van de Danzigerkade, hebben we recent het nieuwe hoofdkantoor voor Calvin Klein en Tommy Hilfiger gerealiseerd. Het kantoor bestaat uit ruim 12.000 m² aan showrooms en werkplekken. Hier wordt gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe collecties die in de showrooms exclusief aan klanten worden getoond.

Toelichting ontwerp

Voor het ontwerp hebben we ons laten inspireren door het water. Het licht voorover hellende gebouw telt 12 verdiepingen en heeft een ruime en lichte entreehal aan de oostzijde. De dynamiek in het lijnenspel doet denken aan de vorm van een schip. Het gebruik van witte aluminium gevelplaten versterken dit effect. Het gebouw is bovendien voorzien van ruime lounge decks en een groot dakterrassen op de twaalfde verdieping die de werknemers en klanten een geweldig uitzicht bieden over de haven, het IJ en de stad.

Om de collectiepresentatie zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, zijn de vloeren en wanden open en vrij in te delen. Er kan een oneindige reeks aan mogelijke opstellingen worden bedacht voor het gebruik van van de ruimten, waardoor het gebouw zeer flexibel is. De verdiepingen met de showrooms zijn van veel glas voorzien om een lichte een transparante setting voor de presentaties te creëren.

De gevels zijn zo ontworpen dat ze optimaal inspelen op de locatie. Aan de noord- en oostzijde is veel glas gebruikt, zodat klanten en medewerkers naar buiten kunnen kijken. Aan de west- en zuidzijde is de hoeveelheid glas juist beperkt. Uitstekende vloerranden en balkons dienen als vaste zonwering.

Het hoofdkantoor van PVH Europe is een integraal ontworpen gebouw geworden, waarbij vormgeving, detaillering en materialisering op hoog niveau samen komen.

Toelichting categorie

Amsterdam heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot de modehoofdstad van Nederland en heeft zich genesteld in de top tien van Europese modesteden. Bovenaan deze ranglijst staan de steden Parijs, London en Milaan, op de voet gevolgd door Barcelona en Madrid. Amsterdam staat inmiddels op de zede plaats en heeft met deze notering steden als Rome en Berlijn achter zich gelaten.

Met de recente transformatie van de Houthavens tot broedplaats van de creatieve industrie heeft deze ontwikkeling een geweldige stimulans gekregen. Na een lange geschiedenis van industriële bedrijvigheid heeft het gebied zich inmiddels ontwikkeld tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor creatieve bedrijven. Aangetrokken door de markante locatie en de vaak gedurfde architectuur hebben zich in het gebied recentelijk modemerken als Diesel, Hugo Boss Gaastra en Desigual gevestigd. Met de komst van PVH Europe, eigenaar van de modemerken Calvin Klein en Tommy Hilfiger, krijgt het gebied een geweldige impuls. PVH is momenteel gevestigd aan de Stadhouderskade maar zal al haar activiteiten in de komende jaren verplaatsen naar de Houthavens.

Het nieuwe hoofdkantoor van Calvin Klein en Tommy Hilfiger neemt een centrale positie in deze ontwikkeling in. Het gebouw ligt op een scharnierpunt aan het IJ, op de overgang van de oude haven met zijn industriële activiteiten en de binnenstad die zich aan de IJ-oevers langzaam maar gestaag naar het westen uitbreidt.

In de komende jaren zal er een complete PVH campus verrijzen die plaats biedt aan de in totaal meer dan 2000 werknemers van het bedrijf. In nog eens twee gebouwen van in totaal 18.000 m2 worden designstudio’s ondergebracht, een eigen fitness en yogastudio, en de eigen PVH University. Het snelgroeiende modebedrijf geeft hiermee een enorme impuls voor de werkgelegenheid in het gebied.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-05-20

Bouwperiode van: 2014-12-15

Bouwperiode tot: 2016-04-18

Bruto vloeroppervlak: 12000

Architecten:
Wouter Thijssen

Architectenbureau: MVSA Architects

Website (architectenbureau): www.mvsa-architects.com

Contact (e-mail): M.Kers@mvsa-architects.com

Telefoonnummer: 31205319800

Opdrachtgever: PVH Europe

Relevante adviseurs:
Appelhoven Amsterdam
Van Rossum bv

Aannemer:
HerenBouw Amsterdam

Fotograaf: Ronald Tilleman, Albert Bakker, Barwerd van der Plas

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)