PUUUR BSH

Inleiding

Voor de kopkavel van kavel 21 in de Buiksloterham Amsterdam Noord realiseert Atelier PUUUR een zelfbouwkavel van 32 koopwoningen en 3 bedrijfsruimten. Het 9 lagen hoge complex met ondergronds parkeergarage is één van de zes zelfbouw kavels op Kavel 21 die in 2013 door de gemeente Amsterdam uitgegeven zijn voor zelfbouwgroepen in de crisistijd.

Toelichting ontwerp

Duurzaam
Het complex is KlimaatNeutraal gebouwd met een lage EPC. Naast hoogwaardige isolatiematerialen is driedubbel glas en een collectief wtw systeem toegepast. D.m.v. een warmtepomp met WKO gekoppeld aan vloerverwarming wordt grondwarmte gebruikt als duurzame energiebron. De WKO kan in de zomer gebruikt worden met Comfort Koeling. Op het hoge dak bevinden zich PV panelen en zonnecollectoren. Samen met de buurkavel is een SmartGrid voor de warmtepomp opgezet om energie te delen, voor een hoger rendement en de energiepieken beter op te vangen. De inpandige, tweelaagse halfverdiepte parkeerkelder heeft oplaadpunten voor elektrische auto’s.

gemeenschappelijke functies
Samen wonen in een appartementencomplex kan meer zijn dan enkel het delen van de lifthal; gemeenschappelijke functies versterken het gemeenschapsgevoel en zijn een meerwaarde voor de woonbeleving. De V.V.E. is eigenaar van één van de drie bedrijfsruimten tbv een gemeenschappelijke functie of uitbater. Aangrenzend aan de entreehal is een tweede gemeenschappelijke ruimte die mogelijk als fitnessruimte ingevuld kan worden. Het gemeenschappelijk dakterras op 30m hoogte, biedt een prachtig uitzicht over de stad.

materialisatie / kwaliteit
De robuuste prefab metselwerk gevels passen bij het industriële karakter van het gebied. De baksteenafmeting en het kleurenpalet van de steensortering is specifiek voor dit project gemaakt. De begane grond gevel is opgetrokken uit natuursteen. De twee meter diepe balkonoverkragingen zorgen voor passieve koeling van de woningen in de zomer.
De prefab dilataties zijn door de bijzondere detailering en het spel van verspringende, verdiepte prefab metselwerk gevelkaders uit het zicht gewerkt, zodat het totaalbeeld als massa versterkt wordt. Deze kaders zorgen tevens voor een bijzondere verfijning van de gevels op detailschaal.
De geluidbelaste noordgevel is voorzien van glazen geluidschermen ter plaatse van de korte insteekgalerij.
De overhoekse, grote balkons en lichte woonruimten kenmerken de woningen die allen voorzien zijn van riante buitenruimten goed op de zon georiënteerd, variërend van 20m2 tot maar liefst 60m2 balkon.
De privé daktuinen op de eerste verdieping liggen op het dak van de parkeergarage. De binnengevels aan de balkons hebben grote verdiepingshoge aluminium [schuif]puien, waardoor de buitenruimten een verlengstuk worden van de aangrenzende binnenruimten en een weids uitzicht bieden.

Toelichting categorie

Locatie
Buiklsoterham is een voormalig bedrijventerrein. De gemeente heeft een aantal jaren terug de bestemming in het gebied gewijzigd naar woonwerk gebied. PUUUR BSH is één van de eerste opgeleverde nieuwbouw woningbouw van de nog nieuw te bouwen ± 4000 woningen in de nieuwe woonwijk Buiksloterham. In goed overleg met de stedenbouwkundige en de gemeente is PUUUR BSH ontworpen als hoogte accent en sluit goed aan bij het ritme van de omliggende hogere kopblokken. Door de draaiing van de hoofdmassa werd het mogelijk de woningen beter te oriënteren op de zon.

Zelfbouw
PUUUR_BSH is een woongebouw met zeer betaalbare, luxe woningen met veel variatie: groottes van 46m2 tot 140m2, in de vorm van 2-kamer studio’s, appartementen, grondgebonden woningen met daktuin, maisonnettes en ruime lofts. De bouwgroep is zeer divers en bestaat uit jong en oud; starters en gepensioneerden, alleenstaanden en grote gezinnen en vormden tijdens het ontwikkeltraject al een hechte bewonersgemeenschap. De niet generieke aanpak resulteerde in veel keuzevrijheid voor de ver doorgevoerde individuele woonwensen. De 6 ontwikkelaars hebben zich georganiseerd in een coörporatief ten behoeve van de gebiedspromotie en bouwkundige afstemmingen.

Keuze vrijheid
Alle woningen zijn op maat ontworpen en zijn op een unieke manier ingedeeld. Er was een grote keuzevrijheid in woninggrootte en woningindeling. De bewonerswensen waren bepalend voor welke woningtypes en woningaantallen er uiteindelijk gerealiseerd zijn. De posities van de woningen in het gebouw kwam tot stand door een casco raamwerk met de invulmogelijkheid van units zoals het Tetris spel. De aantallen en woningvormen zijn vraaggestuurd tot stand gekomen en zijn dus niet vooraf bepaalt. Het casco en het installatie concept zijn hiervoor zo ontworpen dat nog in een laat tijdstip in het ontwikkeltraject woningtypes bedacht en aangepast konden worden en ook samenvoegingen van units mogelijk waren. Hierdoor kon maatwerk geleverd worden, verregaande woonwensen en bijzondere plattegrond indelingen waren mogelijk. Zoals geïntegreerde jacuzzi’s op de vrij uitkragende balkons waarvoor extra constructie in het betoncasco opgenomen is. Of bijvoorbeeld een woning met twee entreedeuren voor samen-apart wonen. Dit heeft geresulteerd in specifieke woningindelingen geheel aansluitend op de individuele woonbelevingen. Bijzonder is dat deze woonwensen vrijheid voor een grootschalige en ook zeer betaalbare woningbouw mogelijk is gemaakt.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-12-20

Bouwperiode van: 2015-06-19

Bouwperiode tot: 2017-01-30

Bruto vloeroppervlak: 5800

Architecten:
Furkan Köse
Brecht Goeman
Pim van Tol

Architectenbureau: Atelier PUUUR

Website (architectenbureau): www.puuur.nl

Contact (e-mail): info@puuur.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 208904450

Opdrachtgever: Atelier PUUUR ism Vinkbouw en 32 particulier opdrachtgevers

Relevante adviseurs:
Pieters Bouwtechniek
LBP Sight
Fore Installatie adviseurs

Aannemer:
Vink Bouw Nieuwkoop
Hagemeister Nottuln, Duitsland
Bruil Beton Ede
Facedo Velp
FEK Metaal Waalwijk
Nibo Stone Vianen

Fotograaf:

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)