Seniorenhuisvesting Oostpoort

Inleiding

Actueel thema bij het ouder worden is de betrokkenheid bij de samenleving. De mogelijkheid om hier aan deel te nemen of van te kunnen genieten is essentieel voor de zingeving en het welbevinden van een oudere. Ouderenhuisvesting in een binnenstedelijke omgeving met winkels en andere voorzieningen om de hoek is dan ook een bewuste keuze geweest.

Toelichting ontwerp

Het gebouw huisvest verschillende niveau’s van zorg: lichte zorg aan huis, 24-uurs zorg, huntington ziekte afdeling en een hospice. In de plint bevinden zich ondersteunende en verhuurbare ruimten voor maatschappelijke dienstverlening. Naast het zorggedeelte zijn er in het blok ook zelfstandige appartementen met eigen entree.
Oostpoort 13 grenst aan uiteenlopende openbare ruimten. Aan de zuidwestzijde is er een plein met een school, restaurant, sportverzamelgebouw en woongebouwen. De noordwestgevel ligt aan een brede weg met een aantal grote gebouwen waarin openbare functies zijn ondergebracht. Een smalle straat loopt langs de noordoostkant met pal aan de overzijde een woongebouw.
De architectuur van het gebouw maakt een koppeling tussen het programma binnen en de omgeving. Het gedeelte van de pleingevel, waarachter de woonkamers liggen, trapt per laag naar buiten, terwijl het deel van deze gevel waaraan de balkons hangen in hetzelfde vlak als de plint blijft. Hierdoor lijkt het alsof de balkons in het volume worden opgenomen. De appartementen hier drukken de individualiteit van de daar wonende vitale ouderen uit. De uitkragende gevel benadrukt het contact met het buurtplein.
Het zorgdeel aan de Polderweg kenmerkt zich door een terugliggend vlak waarbinnen de balkons zich bevinden. De gezamenlijkheid van het zorggedeelte van het gebouw komt hiermee tot uitdrukking. De schaal van deze gevel sluit aan bij de grootschaligere gebouwen aan deze straat.
Aan het Dulcie Septemberpad worden de balkons niet gekaderd en steken simpelweg uit, zodat de bewoners de straat uit kunnen kijken en aan deze zuidoostzijde de zon nog zo lang mogelijk meekrijgen. Ook aan deze zijde wonen zelfstandige ouderen.
Elke zijde heeft een entree en trappenhuis met eigen karakter, maar toch hebben alle entrees ook overeenkomende kenmerken. De baksteen is gekozen om zijn sintering en diepe glans. Lichtval onder verschillende hoeken geeft steeds een andere kleuring. Ook bij nat weer is de gevel mooi.
Het binnenhof is door de gegeven stedebouwkundige envelop relatief smal. Door het naar buitentrappen van de gevel aan de zuidzijde en door de in lichte kleur betimmerde binnengevel is het hof toch een lichte ruimte.

Toelichting categorie

Door het gehele gebouw is het thema: Het stimuleren van ontmoetingen. De collectieve ruimten zijn hiervoor de aangewezen plek.
De gezamenlijke entrees zijn ruim en licht. Boven de schuifdeuren is een kleine vide opgenomen, zodat het licht je begeleidt bij het binnenkomen. In de vaste inrichting is een zitbankje ontworpen voor een eventuele pauze.
Het binnenhof is ingericht met een patchwork van kruidentuintjes, met het idee dat deze geadopteerd en onderhouden kunnen worden door de bewoners. Vanaf de terrassen kan een wandelingetje gemaakt worden tussen de tuintjes door.
In het deel met collectieve zorg zijn, per verdieping van 12 appartementen, gezamenlijke huiskamers met buitenruimten opgenomen. Deze zijn op wisselende posities rondom het trappenhuis gepositioneerd. Op deze manier hebben de huiskamers allemaal een andere oriëntatie en lichtval. De balkons in de zorgappartementen hangen wisselend voor woonkamer of slaapkamer waardoor diagonaal contact mogelijk is met de bovenbuur. De woonruimten bieden via de grote ramen en buitenruimten contact met de omgeving.
Het Willem Dreeshuis en zijn ligging in binnenstedelijke context stimuleren ouderen deel te nemen aan dagelijkse activiteiten in de buurt, waardoor het contact met de samenleving vanzelfsprekend blijft.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-01-15

Bouwperiode van: 2014-09-08

Bouwperiode tot: 2016-01-04

Bruto vloeroppervlak: 15058

Architecten:
Bert Tjhie

Architectenbureau: TEKTON architekten

Website (architectenbureau): http://tekton-architekten.nl/

Contact (e-mail): info@tekton-architekten.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 206245904

Opdrachtgever: Habion Ontwikkeling B.V.

Relevante adviseurs:
Pieters Bouwtechniek
Wolf Dikken

Aannemer:
Waal Vlaardingen

Fotograaf: Michel Claus

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)