Sportcomplex De Meent

Inleiding

De Meent is het nieuwe topsportcentrum van Alkmaar, voortgekomen uit de uitbreiding en modernisering van een 40 jaar oud complex. Het is een toegankelijk podium voor sport, dat een belangrijke sociale en culturele functie heeft. Het is een relevante opgave in het kader van hergebruik en de realisering van duurzaamheiddoelstellingen in crisisjaren.

Toelichting ontwerp

Verrommeling aan de stedelijke randweg en een verzameling oude gebouwen met een torenhoog energieverbruik, dat is hoe het oude complex De Meent omschreven kan worden. Er was geen ruimtelijke samenhang tussen de diverse faciliteiten en ook voldeden sommige delen niet meer aan de geldende of op korte termijn te verwachten sportieve eisen. Neem daarbij het tekort aan indoorfaciliteiten in Alkmaar en je hebt een urgente opgave.

Deze opgave werd door de Gemeente Alkmaar als een D&B aanbesteding uitgevraagd aan geïnteresseerde marktpartijen en architecten, om met minimale middelen een maximale ambitie te kunnen bereiken. VenhoevenCS was als adviseur voor de vervaardiging van het ambitiedocument betrokken tijdens de voorbereiding van de tender en tijdens de uitvoering om het winnende plan verder uit te werken. In de voorbereidingsfase is er gekozen om de goede delen van het bestaande complex een tweede leven te geven om daarmee financiële ruimte te creëren voor de benodigde aansluitende nieuwbouw. Zo kon het complex tot een topsportcomplex getransformeerd worden; van een verzameling gebouwtjes met restruimtes naar een compact, alzijdig gebouw, dat herkenbaar is als een belangrijk publiek sportgebouw.

De herkenbaarheid is vertaald naar verschillende schaalniveaus. Van veraf is het gebouw herkenbaar door haar karakteristieke volume en hoogteaccenten. In de vorm wordt de diversiteit aan sportfaciliteiten suggestief gerepresenteerd. Dankzij het terughoudende kleur- en materiaalgebruik wordt langs een goede landschappelijke inpassing gerealiseerd met De Meent als sportgebouw met een relatief onopvallende verschijningsvorm.

Een transparante plint maakt de sporten zichtbaar vanuit de omgeving en versterkt de relatie tussen de sportactiviteiten en de forens die dagelijks over deze route rijdt. De plint werkt als een bindend architectonisch element, dat de verzameling van bestaande en nieuwe faciliteiten van het complex tot één sportcomplex verbindt.

Een grote luifel markeert de entree en vormt een prettige overgangszone tussen binnen en buiten. Achter de transparante gevels bevinden zich functies die de openbare ruimte activeren, zoals de commerciële ruimtes. Onder de luifel opent het gebouw zich naar de omgeving. Een overdekte binnenstraat met veel daglicht leidt gebruikers naar de verschillende voorzieningen in het gebouw. In combinatie met de overzichtelijke gebouwstructuur zorgt dit voor een routing waarin mensen zich makkelijk kunnen oriënteren.

Toelichting categorie

Het Alkmaarse college heeft grote ambities op het gebied van sport: Alkmaar Sportstad. Een van de belangrijkste speerpunten in de sportgerelateerde ontwikkeling van de groene Westrandzone was de uitbreiding en modernisering van sportcomplex De Meent. Het project is bedoeld om het tekort aan indoor sportfaciliteiten in de stad Alkmaar te verminderen en om te voldoen aan de huidige en toekomstige normen van alle sporters.

Het oude sportcomplex heeft een complete make-over en een uitbreiding met (top) sporthallen, een sportschool, kleedkamers en een prominente nieuwe entree gekregen. Hierdoor ontstaat een nieuw modern sportcomplex waarin de bestaande ijsbaan en ijshal zijn opgenomen. Dit complex biedt ruimte aan een breed spectrum van sport; van recreatieve evenementen tot belangrijke (jeugd)evenementen op NK, EK of WK niveau. Daarnaast faciliteert het complex als onderdeel van de sportieve Westrand zone de sportieve toerist die zich hier kan uitleven.

Vanuit de leidende principes gezamenlijkheid in verscheidenheid, flexibiliteit en multifunctionaliteit, geformuleerd door de diverse partijen betrokken bij de herontwikkeling van De Meent, maakte VenhoevenCS een ontwerp voor het nieuwe sportcomplex dat bedoeld is om mensen enthousiast te maken voor sport. Zichtlijnen door het hele gebouw tonen de verschillende voorzieningen en verbinden interieur met exterieur. Ze tonen sport, ontwikkelmogelijkheden en kansen.

Binnenin het gebouw functioneert 'een straat' als de ruggengraat van alle verbindingen. Deze heeft niet alleen een logistieke functie, maar is ook een belangrijke ontmoetingsplaats. Hier speelt het sociale aspect een belangrijke rol in de motivatie van mensen om te sporten. De straat verknoopt op een natuurlijke wijze de diverse bestaande en nieuwe voorzieningen, activiteiten en gebruikers die hier bijeen zijn gebracht in een gebouw, maar normaliter los van elkaar geplaatst worden. Daardoor is het gebouw als het ware een sportdorp in een gebouw geworden.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-01-04

Bouwperiode van: 2014-09-12

Bouwperiode tot: 2015-12-14

Bruto vloeroppervlak: 11000

Architecten:
Ton Venhoeven
Manfred Wansink
Jos-Willem van Oorschot

Architectenbureau: VenhoevenCS architecture+urbanism

Website (architectenbureau): www.venhoevencs.nl

Contact (e-mail): info@venhoevencs.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 206228210

Opdrachtgever: Gemeente Alkmaar

Relevante adviseurs:
BBN adviseurs
Hoffman
KIN installatietechniek

Aannemer:
Vaessen Algemeen Bouwbedrijf b.v. Raamsdonksveer

Fotograaf: Ossip van Duivenbode

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)