Stadhuiskwartier Deventer

Inleiding

Het nieuwe Stadhuiskwartier Deventer huisvest het bestuur van de stad en alle gemeentelijke diensten voor inwoners en bedrijven, niet langer verspreid over meerdere locaties, maar onder één dak. Het nieuwe gebouw verenigt het oude historische stadhuis met een nieuw stadskantoor en brengt nieuw leven in een voorheen verlaten stukje binnenstad.

Toelichting ontwerp

Het Stadhuiskwartier omvat in totaal 24.000 m2 waarvan 20.000 m2 nieuwbouw en 4.000 m2 renovatie / restauratie van bestaande rijksmonumenten. De nieuwbouw bestaat uit een voorgebouw en een teruggelegen hoofdgebouw.

Het voorgebouw aan het Grote Kerkhof heeft twee lagen met een kap en een gevelcompositie met een sterke verticale belijning, net als de naastgelegen gebouwen ‘de Hereeniging’ en het oude stadhuis. Hierdoor schrijft het voorgebouw zich vanzelfsprekend in, in zijn historische omgeving. Door de kap naar achter te plaatsen maakt de gevel zich los van het dakvlak waardoor een stadsbalkon en een herkenbare gevel aan het Grote Kerkhof zijn ontstaan. De bezoeker betreedt door de poort van het voorgebouw het Burgemeestershof en daarna het hoofdgebouw.

Het hoofdgebouw telt drie lagen, net als de meeste bestaande huizen eromheen. De hoge verticale ramen brengen, samen met het grote daklicht van de hal, daglicht binnen tot diep in het gebouw. Het hoofdgebouw heeft een daklandschap dat bestaat uit een regelmatig ritme van mansardekappen en groene, platte daken. Dit biedt een gevarieerde horizon die vanzelfsprekend opgaat in het vergelijkbare daklandschap in de directe omgeving. Het dakterras aan het Burgemeestershof biedt een panoramisch uitzicht over de binnenstad van Deventer.

Het stadhuiskwartier Deventer is één van de meest duurzame overheidsgebouwen in Nederland geworden. Dit is te danken aan een slim ontwerp met hoge ruimtes met veel licht en lucht, door het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke bronnen, door toepassing van groen in het gebouw en door het toepassen van uiteenlopende technische duurzame maatregelen. De vele ramen, daklichten en hoge plafonds brengen royaal daglicht binnen waardoor een aangename werkomgeving is ontstaan en er ook minder elektriciteit wordt verbruikt. In het zichtbeton in het gehele gebouw is betonkernactivering opgenomen waardoor het bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat: het beton buffert de warmte of de koude in de verschillende seizoenen. Dankzij ventilatiekanalen en roosters in de ramen en vloeren wordt frisse lucht het gebouw binnengebracht. Door deze opgewarmde lucht af te voeren via het atrium wordt de restwarmte efficiënt gebruikt. Het gebruik van zonlicht, regenwater en water uit de IJssel maakt het stadhuiskwartier ruim 25% energiezuiniger dan vergelijkbare gebouwen in Nederland. Het Stadhuiskwartier heeft een GPR score 8 à 9 en kreeg het certificaat BREEAM Excellent.

Toelichting categorie

HEDENDAAGSE INPASSING IN HISTORISCHE OMGEVING
Het ontwerp voor het stadhuiskwartier sluit aan bij de typische Deventer stedenbouwkundige structuur van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door paden, steegjes, gangen en poorten. Het gebouw is georganiseerd rond twee nieuw ontworpen hoven; een open hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekt binnenhof, de centrale hal, waar inwoners, bezoekers en medewerkers van de gemeente elkaar kunnen ontmoeten. Op de begane grond loopt vanaf de Grote Kerkhof, één nieuwe doorgaande route, via de Burgemeestershof en de centrale hal naar het Burseplein, en vandaar naar de Brink. Haaks hierop ligt een tweede looproute die de binnenstad aansluit op de straatjes en steegjes naar de IJssel. Beide routes zijn publiek toegankelijk. De bezoekers en gebruikers van het Stadhuiskwartier brengen levendigheid terug naar een verlaten stukje binnenstad.

GEVELS MET KUNST GEVEN IDENTITEIT AAN GEBOUW EN STAD
In de gevels van het stadhuiskwartier wisselen gesloten baksteen delen en open filigrein houten delen elkaar af. De filigrein gevels bestaan uit een raster van eikenhouten kaders van verschillende afmetingen. Het eiken raamwerk biedt ruimte aan een geïntegreerde toepassing van kunst in de architectuur. In samenwerking met de kunstenares Loes ten Anscher zijn voor de eiken kaders een reeks van roosters ontworpen: 2.264 unieke vingerafdrukken van 2.264 Deventenaren zijn in aluminium gegoten. Verspreid over de buiten- en binnengevels van het gebouw vormen zij samen één groot kunstwerk. De zichtbare aanwezigheid van de Deventenaren in de gevel maakt het stadhuiskwartier tot het ‘Huis van de Burgers’. Met zijn iconische facade heeft het nieuwe gebouw de identiteit van Deventer opnieuw vormgegeven en de stad versterkt op de kaart gezet.

MATERIAAL EN DETAILLERING
Het stadhuiskwartier omvat publieke en besloten ruimtes die elk hun eigen materialisatie en detaillering hebben. Het gebouw presenteert het zich als een hedendaags palazzo met een klassiek gecomponeerde gevel. De publieke ruimtes hebben robuuste en solide materialen en details. De natuurstenen vloer leidt de bezoeker vanaf de verschillende hoofd- en zijingangen naar alle publieke gebieden zoals de centrale hal en burgermeestershof. De eiken filigrein gevel met aluminium vingerafdrukken is vanaf de straat doorgezet naar het interieur rondom de hof en centrale hal. Alle collonades leiden naar dit overdekte stadsplein toe: Deventers eigen Forum

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-01-04

Bouwperiode van: 2013-12-01

Bouwperiode tot: 2015-12-01

Bruto vloeroppervlak: 24000

Architecten:
Michiel Riedijk
Willem Jan Neutelings

Architectenbureau: Neutelings Riedijk Architecten

Website (architectenbureau): http://www.neutelings-riedijk.com/

Contact (e-mail): info@neutelings-riedijk.com

Telefoonnummer: +31 (0) 104046677

Opdrachtgever: Gemeente Deventer

Aannemer:
BAM Utiliteitsbouw - Regio Oost Apeldoorn

Fotograaf: Scagliola Brakkee Rotterdam

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)