voetbalaccommodatie SVA Assendelft

Inleiding

De voetbalaccommodatie van SVA in Assendelft ligt midden in een typisch Noord-Hollands agrarisch landschap. Deze context is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de architectuur van het gebouw. Ondanks het langgerekte sportcomplex is het clubgebouw een duidelijk middelpunt geworden. In zowel zijn fysieke vorm als in sociaal opzicht.

Toelichting ontwerp

Een clubgebouw voor een voetbalclub met een sportcomplex midden in een typisch Noord-Hollands agrarisch landschap. Hoe geef je daar vorm aan? De ruimtelijke context is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de architectuur van het gebouw. Ondanks de langgerektheid van het sportcomplex moest het clubgebouw een duidelijk middelpunt worden. Voor deze opgave heeft ‘de landbouwschuur’ model gestaan. Een landbouwschuur is eenvoudig van vorm, functioneel en constructief efficiënt. Ook past deze vorm goed in het Assendelfts agrarisch landschap. In het ontwerp komen twee ‘schuren’ haaks op elkaar te staan. Eén deel vormt het kleedkamergebouw, het andere deel het kantinegebouw. Ondanks het langgerekte voetbalcomplex zal het kantinegebouw echt het middelpunt van de vereniging gaan vormen. Contact vanuit dit gebouw met alle velden was één van de belangrijke ontwerpuitgangspunten. De twee gebouwdelen zien er niet letterlijk uit als landbouwschuren, maar zijn wel ingetogen qua vorm en expressie. Door een bewuste gevelmaterialisatie en veel glas wordt het een echt voetbalhuis.
Het kantinegebouw is abstract vormgegeven met uitsneden uit het volume. Dit gebouwdeel staat op een sokkel en is hiermee prominenter aanwezig. Het meest karakteristiek aan het ontwerp is de uitsnijding uit het volume van het kantinegebouw. De beschutte buitenruimte die ontstaat vormt een prachtige verbinding tussen het A-veld en de kantineruimte. Het kantinegebouw wordt uitgevoerd in antracietkleurig baksteen metselwerk.
Het kleedkamer gebouw staat op maaiveldniveau en is bescheidener vormgegeven. Kleine ramen in de kleedkamers (privacy) en eenvoudige gevels. De gevels van dit gebouwdeel zijn ook uitgevoerd in baksteen metselwerk. De langsgevels in een genuanceerde gemixte baksteen. De kopgevels en de entree van dit gebouw worden schijfvormig uitgevoerd
in dezelfde antracietkleurige baksteen als het kantinegebouw.
De twee gebouwen vormen, ondanks hun individuele verscheidenheid, een totaal ensemble.

Toelichting categorie

Gemeente Zaanstad heeft de ambitie om een echte sportstad te worden. Veel sportaccommodaties zijn de afgelopen jaren vernieuwd, waaronder de voetbalaccommodatie van SVA in Assendelft. Het ledenaantal van de zeer vitale voetbalvereniging SVA is enorm gegroeid door de nieuwe uitbreidingswijk Saendelft. De oude velden, infrastructuur en gebouwen waren onder de maat en voldeden niet maar aan de eisen van deze tijd. In een nauwe samenwerking tussen gemeente en vereniging is het volledige sportcomplex vernieuwd. De dorpsclub speelt een belangrijke rol in het sociale leven van de sportende jeugd. De senior-leden en niet meer actief voetballende leden houden de club goed draaiende. De binding binnen deze vereniging is zeer groot.
Ondanks het groeipotentieel van deze vereniging kwam door de slechte staat van de accommodatie de levensvatbaarheid in gevaar. Door een herstructurering van de velden en een meer centrale plaats van het clubgebouw heeft de fysieke ingreep een boost gegeven aan de vereniging. De identiteit van de club is verstevigd. Het aantal leden blijft groeien. Het aantal activiteiten naast voetbal neemt toe. De leden zijn trots op hun club. De eigentijdse architectuur van het clubgebouw, met een stevige verankering in de ruimtelijke context, draagt daar aan bij. De nieuwe accommodatie is een echt thuishonk geworden voor de leden.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2015-04-01

Bouwperiode van: 2014-09-01

Bouwperiode tot: 2015-03-27

Bruto vloeroppervlak: 1400

Architecten:
Gerard Kuiper

Architectenbureau: Kuiper Steur architecten bna

Website (architectenbureau): www.kuipersteur.nl

Contact (e-mail): g.kuiper@kuipersteur.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 620702921

Opdrachtgever: Stichting Voetbal Accommodaties Assendelft

Relevante adviseurs:
Brouwer&Kok constructeurs Badhoevedorp Brouwer&Kok constructeurs Badhoevedorp
Advanced Engineering Zaandam Advanced Engineering Zaandam
Adviesburo R.I.E.T Bunnik Adviesburo R.I.E.T Bunnik

Aannemer:
Bouwbedrijf Vrouwe Assendelft
Bouwbedrijf vd Gragt Assendelft
E.S.T.I.D.A Amsterdam

Fotograaf: ACKUIPER fotografie ACKUIPER fotografie

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)