Juryrapport Beste Gebouw van het Jaar 2016

rapport_beeld

Een tennisclubhuis dat dubbelt als loungebank, een station in de vorm van een tornado, een kantoor gebouwd rond een ‘cascade’, een parkeergarage vermomd als duinlandschap, een verfrissende verbouwing in een bloemkoolwijk en een kerkje met kijkcabine, dat een nieuw perspectief op het omringende boerenland biedt. Het is slechts een greep uit de rijke oogst – honderdvijfentwintig gebouwen in totaal – die dit jaar meedongen naar de titel BNA Beste Gebouw van het Jaar 2016. De elfde editie van de prijs, die door de BNA wordt uitgereikt aan de architect en opdrachtgever van het beste gebouw, eindigde met een heuse cliffhanger. Tot op het laatste moment heeft de jury, voorgezeten door Hanneke Groenteman, gediscussieerd over de vraag welk gebouw moest winnen.

Een gebouw is ‘het voortbrengsel van de activiteit die bouwen heet’, aldus online encyclopedie Wikipedia. ‘Goed’ betekent volgens Van Dale: bruikbaar, geschikt, kwaliteit bezittend. Best is de overtreffende trap van goed. Een jaar is de duur van één omlooptijd van de aarde om de zon. Maar wat is het Beste Gebouw van het Jaar?

Met het woord beste doelt de BNA op een gebouw dat niet alleen mooi, functioneel en constructief dik in orde is. Architectuur zou de opdrachtgever en de samenleving meer moeten bieden – juist in deze tijd, waarin grote (ontwerp)vraagstukken rond het klimaat, (vluchtelingen)huisvesting en voedselvoorziening op tafel liggen.

Lees het gehele juryverslag

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)