ABC Winnaar Publieksprijs 2013: De Karel Doorman

Projectgegevens

Categorie West
Type prijs Nominatie, winnaar Publieksprijs
Locatie Rotterdam
Architectenbureau Ibelings van Tilburg architecten
Opdrachtgever DW Nieuwbouw BV
Bouwperiode 2006-2012
Fotograaf Ossip van Duivenbode

Juryrapport

De Lijnbaan in Rotterdam is een van de meest bekende iconen van naoorlogse stedenbouw in Nederland. Hier heeft Ibelings van Tilburg een winkelpand nieuw leven ingeblazen door 114 woningen toe te voegen. Het pand uit de jaren vijftig is in oude luister teruggebracht door twee later toegevoegde verdiepingen weg te halen. Zo is het horizontale karakter van het gebouw hersteld, dat zo kenmerkend is voor de architectuur aan de Lijnbaan. Het toegevoegde volume doet hieraan geen afbreuk, maar slaagt er zelfs in dit beeld te versterken.

De oudbouw doet dienst als sokkel voor een licht, transparant volume dat terugwijkt ten opzichte van het ondergelegen pand en er zodoende boven lijkt te zweven. Vanaf het parkeerdek maakt de overgang tussen oud en nieuw het meeste indruk. De nieuwbouw is gestabiliseerd door twee betonkernen met liften. De rest van het volume rust op slanke pijlers en staat op die manier ‘los’ van de oudbouw.

De jury vindt de publieke ruimten zoals de entree en het trappenhuis wat schraal. De woningen zijn daarentegen ruim en licht met grote balkons en een fenomenaal uitzicht over de stad. De combinatie van glas met vitrageprint en hout werkt goed, maar de aluminium raamprofielen met houtmotief kunnen niet bekoren.

De jury waardeert het lef van de architect om dit grote gebaar te maken. Het is een stoere en gedurfde ingreep. De hoogte, lichtheid en de ingenieurskunst waarmee het geheel aan elkaar is gesmeed: het heeft allemaal een onmiskenbare Rotterdamse kwaliteit. De jury huldigt met deze prijs dan ook niet alleen de architect maar ook de constructeur en de bouwer.

Dit project gaat over veel meer dan over architectuur. Dit is inpassing, een geslaagde ingreep in de stad. De architect heeft het ooit baanbrekende Lijnbaancomplex van Broek en Bakema een kans op een tweede leven gegeven. Daarmee geeft dit project een krachtig statement af over het behoud van naoorlogse stedenbouw.

Ner to be approached it must be admitted from within, as a quality justbuyessay.com/

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)