Prijs: Architectuurplaquette

De winnaars van ‘BNA Beste gebouw van het jaar’ ontvangen als prijs een architectuurplaquette waarmee het gebouw altijd vindbaar is in de geschiedenis en een verrijking is voor het gebouw zelf.

Op een plaquette staan de belangrijke gegevens van een gebouw, namelijk de titel van het bouwwerk, de naam van de architect, de naam van de opdrachtgever, de naam van de aannemer en de bouwperiode. Tijdens de bouw staan op een bouwbord al deze gegevens, gaat het bouwbord weg, blijft het gebouw anoniem achter. De architectuurplaquette toont aan de voorbijganger (het publiek), de architectuur geïnteresseerde en het vakpubliek wie aan de wieg van het gebouw hebben gestaan.
De plaquette is een Nederlands design item, ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die ook voor de gulden en de Nederlandse zijde van de euro tekende.

De plaquette bevestigt de samenwerking van alle bij de bouw betrokken partijen. Alle informatie rondom het bouwwerk wordt bovendien ontsloten in de architectuurgids van de site www.architectuurplaquette.com.

Het initiatief van de architectuurplaquette werd in het leven geroepen door het Nederlands Architectuurinstituut. De Stichting Architectuurplaquette beheert het initiatief. Zij heeft als doel de belangstelling voor de ontstaansgeschiedenis en architectuur van de bebouwde omgeving te bevorderen en eenduidige informatie erover te verspreiden.
Inmiddels zijn al meer dan 900 gebouwen van een plaquette voorzien waarvan ongeveer 50 voor BNA prijswinnende gebouwen.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)