De Hallen Amsterdam

Genomineerde: Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Project gegevens

Categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie
Type prijs Genomineerde Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Locatie Amsterdam
Architectenbureau Architectenbureau J. Van Stigt bv- bedrijfsgebouw
Opdrachtgever Stichting TramRemise OntwikkelingsMaatschappij
Bouwperiode 2013- 2014
Fotograaf Hans Kuiper

Juryrapport

Na jaren van leegstand, is de voormalige tramremise in Amsterdam West opnieuw tot leven gebracht. Vijftien jaar is gewerkt aan een plan dat recht zou doen aan het gebouw en de plek in de buurt, pal naast de Ten Katemarkt. Na een weerbarstig proces is met de herontwikkeling tot De Hallen, een combinatie van een overdekte versmarkt, een hotel, bioscoop, bibliotheek en winkels, een fantastische invulling gegeven aan dit rijksmonument.

Architectenbureau Van Stigt stelde zich ten doel om zo veel mogelijk van het gebouw te behouden en hergebruiken. De gevels werden gerestaureerd – slechts een enkel deel is herbouwd, de rails bleven liggen, oorspronkelijk kleuren en details zijn teruggebracht. Opdrachtgever TROM bedacht een duurzaam businessmodel, met een combinatie van commerciele en maatschappelijke functies.

De jury wordt getroffen door de sfeer – alsof het altijd zo was – en het ambacht dat spreekt uit de zorgvuldige restauratie. In vergelijking daarmee worden de nieuwe interieurs minder indrukwekkend gevonden. Goed is dat de doelstelling om met lokale bedrijven te werken in de exploitatie is vastgehouden. ‘Een uniek project, in zijn architectuur en de totstandkoming’, vindt de jury, ‘waar alleen maar liefde voor de plek en het gebouw in zit, en dat bovendien werkt als een tierelier’.

De kracht van het gebouw is de manier waarop het, als een spin in het web – ofwel: de wijk, functioneert. Met de ontsluiting van de remise voor de buurt is niet alleen een positieve buzz gecreeërd, maar ook een wisselwerking tussen de indoor markt en de bestaande Ten Katemarkt tot stand gebracht.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)