Active House Schiedam

Inleiding

Wonen zonder energierekening, zonder gebruik van fossiele brandstoffen en zo veel mogelijk CO2 gereduceerd gebouwd. Geen lemen hut, maar een bijzonder huis om in te wonen. Dat was de doelstelling bij de bouw van het eerste Active House van Schiedam. Midden in de bestaande stad.

Toelichting ontwerp

RUIMTELIJKE CONTEXT Op de plaats van het voormalige Vlietland Ziekenhuis heeft de gemeente Schiedam de nieuwe zelfbouwbuurt Oranjeburgh ontwikkeld. De architectuur van de Schiedamse stadsarchitect Piet Sanders (1882-1937) was hierbij inspiratiebron voor het stedenbouwkundig plan van bureau Wissing. De nieuwe buurt bestaat voornamelijk uit laagbouw met kap, gemetselde gevels en veel aandacht voor details.

DUURZAAM Enkele kavels waren gereserveerd voor een hiervan afwijkende, moderne bouwstijl. Op één daarvan is 2016 het eerste Active House van Schiedam gebouwd. De woning wekt voor verwarming, warm water en ventilatie, maar ook het volledige huishoudelijke verbruik net zoveel energie lokaal op als zij verbruikt. Voor dit gasloze concept is het energieverbruik van de woning zo laag mogelijk gehouden. Dit stelde hoge eisen aan isolatiewaardes en de kwaliteit van uitvoering. Active House is een internationaal principe dat voorziet in het maximaliseren van het wooncomfort, door een goede oriëntatie op het licht, eenvoudige, natuurlijke ventilatie en een gezonde woning door het zo veel mogelijk vermijden van schadelijke bouwmaterialen. Het ontwerp is daarbij geen eco-woning, maar maakt zoveel mogelijk gebruik van principes, die ook op te schalen zijn naar grotere en seriematige projecten.

WONINGBOUW De woning is gebaseerd op woningbouw basisprincipes, het casco heeft een eenvoudige structuur. Door de positionering van ramen en een open plattegrond op de begane grond, ervaar je de woning als een open Loft. De slaapkamers zijn bewust vrij klein gehouden, waardoor trap, hal en overloop met een kleine overmaat uitgevoerd konden worden. Dit maakt de ruimtelijke beleving groot en de verkeersruimte bruikbaar voor bijvoorbeeld spelen en werken.

GEEN TECHNISCHE RUIMTE Het huis heeft geen technische ruimte. Alle techniek is in een centrale zone in de restruimten bij de inbouwkasten ondergebracht. Er gaat op deze manier geen ruimte verloren voor separate ontsluiting.

BINNEN BUITEN Oriëntatie en hoofdvolume van het huis waren een gegeven. Voor meer gevoelde ruimte zijn binnen en buiten zijn als één ontworpen. De tuin op oost heeft een houten terras met een laag zitmuurtje. Hier vang je nog tot rond de middag zon. Aan de straatzijde is de mooiste avondplek. Een grote luifel dient als beschutte ingang en zitplek. Plafond, gevel en bestrating zijn van hetzelfde materiaal. Samen met het maasgrind en het wit gebeitste hout ontstaat mooie overgang binnen/buiten.

Toelichting categorie

Met de bouw van dit huis is voor ons een droom gerealiseerd. Wij ervaren het als een bevoorrechte positie, dat wij, midden in de stad, met een gezin, een eigen huis kunnen hebben. Een huis dat precies past bij hoe wij graag willen leven. Belangrijk voor ons was daarbij, om het milieu zo min mogelijk te belasten: Zowel voor de bouw van de woning, als ook voor ons toekomstige verbruik.

SFEER In de woning is alles bij elkaar gekomen zoals wij ons dat qua sfeer en stijl voorgesteld hebben. Wij hebben gekozen voor een sterk gereduceerd materiaalgebruik. Door het houten casco alleen te beitsen, hebben alle wanden en plafonds dezelfde lichte uitstraling. De kleur van het hout komt terug in de gevelklinkers en in het grind in de tuin. De vloerafwerking is van groen/grijs marmoleum. Deze kleur komt in alle inbouwmeubels en in de keuken terug. De zeer slanke, donkere kozijnen staan heel mooi bij de kloeke volumes van het huis. Binnen zijn er eigenlijk maar drie soorten materiaal gebruikt. De woning oogt hierdoor heel rustig.

WOONWENS Onze kinderen hebben nu allemaal een eigen kamer. Maar door de opzet van het huis zijn overal plekken en mogelijkheden om of samen of in je eentje te spelen, te lezen of je te verstoppen. Het is een mooie ontdekking dat daarvoor geen ingewikkelde plattegrond nodig is. Het zit ingesloten in de structuur. Wij hebben bewust niet voor gordijnen gekozen. Zo hebben wij in de buurt misschien de meest open woning, maar hebben daardoor ook alleen maar leuke contacten met mensen die ons groeten, ook al zitten wij binnen.

HOUT Wij zijn erg blij met onze 'houten' woning. Wij hebben hiermee een paar eenvoudige, maar zeer speciale elementen kunnen maken. Zoals de ventilatieventielen die in het casco zijn gefreesd of de diepe dagkanten in kleur van het casco. De akoestiek, luchtkwaliteit, lichtinval en temperatuur in de woning zijn heel goed.

LEREN Buiten ons woongeluk was ons doel om duurzaam bouwen toegankelijker te maken. Veel mensen komen kijken naar ons chique huis en kijken ons dan verbaasd aan, als wij vertellen dat we geen energierekening hebben! In vergelijking met seriematige woningbouw liggen onze bouwkosten hoger, maar vergeleken met nul-op-de-meter villabouw is de bouw vele malen betaalbaarder. Wij hebben lessen kunnen trekken, die we veel breder kunnen toepassen in de betaalbare woningbouw, waar wij ons normaliter als architecten mee bezig houden.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-11-26

Bouwperiode van: 2016-02-01

Bouwperiode tot: 2016-10-31

Bruto vloeroppervlak: 223

Architecten:
Reimar von Meding

Architectenbureau: KAW

Website (architectenbureau): www.kaw.nl

Contact (e-mail): t.v.meding@kaw.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 885290000

Opdrachtgever: Familie von Meding

Relevante adviseurs:
Constructeur: Brak en Eijlers, Gouda
Installatieadviseur: Bloem Installatieadvies, Rotterdam

Aannemer:
Bouwbedrijf Verbiest Oegstgeest
Kingspan Insulation Tiel
Duco Ventilation & Sun Control Veurne (B)
Binderholz / Ekoflin Bavel
All-Dak BV Rotterdam
Rolsma / Gebroeders van der Geest Enschede
Mindow
Mosa Maastricht
Prolance Projecten en Interieurs Schiedam
Forbo Assendelft
Gebroeders Bodegrave Nieuwkoop
Deppe Backstein-Keramik Uelsen (D)
JK-vloerverarming Ede
Fermacel Wijchen
Tenback Eindhoven
Installatietechniek Van Oorschot Riethoven
Van Geffen Electrotechniek Eersel
Whout interieur Rotterdam

Fotograaf: Shelley Trustfull-te Riele

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)