Afvalbrengstation Den Haag

Inleiding

De inzameling van afval is onderdeel van het dagelijks leven in de stad. Dit idee ligt ten grondslag aan het door Wessel van Geffen architecten en Superuse Studios ontworpen afvalbrengstation in de wijk Transvaal in Den Haag. Het resultaat is een energieneutraal gebouw dat een nieuwe stap zet in het ontwerpen met hergebruikte materialen.

Toelichting ontwerp

Hoe maak je hergebruik zichtbaar in een gebouw? Met deze vraag schreef de gemeente Den Haag een tender uit voor een nieuw afvalbrengstation. Een belangrijke gemeentelijke eis was dat het gebouw energieneutraal zou zijn en dat er zoveel mogelijk gewerkt werd met hergebruikte materialen. De basis plattegrond van het afvalbrengstation werd meegegeven door de opdrachtgever. In het ontwerp hebben we daarin enkele optimaliseringslagen gemaakt, maar de hoofdopgave bestond uit de omhulling van het verwerkingsproces. Randvoorwaarden daarbij waren geluidwering naar de omliggende bebouwing en beperking van zicht op wat binnen plaats vindt. Het binnenklimaat moest natuurlijk geventileerd worden en overdag kan zonder kunstlicht binnen gewerkt worden. Deze complete puzzel moet opgelost worden binnen de te ontwerpen omhulling . Zodra hergebruik van materialen uitgangspunt is bij het ontwerp keert het conventionele ontwerpproces zich binnenstebuiten.: niet de vorm was voor de ontwerpers het startpunt, maar de beschikbare materialen. We hebben daarom in een vroeg stadium contact gezocht met Superuse Studios die grote ervaring hebben op dit gebied. In gezamenlijk overleg valt de keuze voor het gevelmateriaal op stalen contourplaten: een industrieel restmateriaal uit de auto-industrie. Superuse Studios paste dit materiaal al eerder toe, maar dit is de eerste keer dat het op zo'n grote schaal gebeurt. Dit wordt aangevuld met onverkoopbaar geachte sandwichpanelen, stijlen van verzaagde, gebruikte Azobé damwanden en steenwol uit een door de aannemer gesloopte bedrijfshal. Alleen de stalen hoofddraagconstructie is nieuw. De sheddaken zorgen voor een ritme, door daarbij te spelen met de positie van de panelen in de gevel treedt het grote gebouw op een vanzelfsprekende manier op als schakel tussen het bedrijventerrein en de aangrenzende, veel kleinschaliger woonomgeving. Door toepassing van zonnepanelen op de daken is het gebouw volledig energie neutraal. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de hal mee schoon te spoelen.

Toelichting categorie

Na het sluiten van een afvalbrengstation in Scheveningen besluit de gemeente Den Haag om een nieuw afvalbrengstation niet aan de rand, maar in het centrum van de stad te huisvesten. De aangewezen locatie is een binnenstedelijk bedrijventerrein dat grenst aan een woonwijk. Door het inzamelen meer in de stad te brengen wil men het voor de burgers eenvoudiger maken het afval weg te brengen. De locatie is daarbij de stimulans tot het wegbrengen. Door de ligging in de stad spelen randvoorwaarden als geluidsoverlast en uitstraling als nieuwe factoren mee. Dit betekend dat het niet als een open milieupark kan worden vormgegeven maar het proces afgeschermd moet zijn van de directe omgeving. Het gebouw is niet als een standaard loods vorm gegeven, maar heeft een uitstraling waarbij het gebouw zelf verteld waar het over gaat. De karakteristieke gevel is volledig gemaakt uit restproducten en toont daarmee de waarde die het afval vertegenwoordigd. Dit inzamelpunt is de basis voor een tweede leven van het afval dat gebracht wordt.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-01-02

Bouwperiode van: 2016-05-01

Bouwperiode tot: 2017-01-02

Bruto vloeroppervlak: 2750

Architecten:
Geertjan van Geffen
Tjeerd Wessel

Architectenbureau: Wessel van Geffen Architecten

Website (architectenbureau): http://wesselvangeffenarchitecten.nl/

Contact (e-mail): info@wvgarch.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 492330547

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag

Relevante adviseurs:
Jeroen Bergsma

Aannemer:
Van Boekel B.V. Zeeland

Fotograaf: Scagliola Brakkee

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)