Circl

Inleiding

Het nieuwe paviljoen “Circl” is uniek in Nederland: het eerste gebouwde praktijkvoorbeeld van duurzaam en circulair ontwerpen. Het 3000 m2 grote gebouw bevat een vergadercentrum, restaurant, evenementenruimte, daktuin en rooftop bar. De combinatie van circulariteit en architectuur leidt tot een aantrekkelijk gebouw met circulaire allure.

Toelichting ontwerp

Circl is een vrij laag gebouw te midden van de hoogbouw in de Zuidas. Het is laag en laat enerzijds de ruimte intact tussen het ABN AMRO hoofdkantoor en het ITO-gebouw, anderzijds vormt het een wand langs het Mahlerplein en maakt dit plein ruimtelijk af. Ook maakt het gebouw de schaal van de voorruimte van het ABN AMRO hoofdkantoor intiemer: dit is nu een tuin met een prettige schaal en veel verblijfskwaliteit. Geïntegreerd in het ontwerp zijn twee monumentale trappen aan de korte zijden van het gebouw, die leiden naar een publieke daktuin. Het tuin- en omgevingsontwerp is 100% geïntegreerd met het gebouwontwerp.
Door de krachtige horizontale belijning is het gebouw stevig aanwezig en is het duidelijk herkenbaar. Aan de binnenzijde zijn overal expliciet de circulaire principes en doelstellingen zichtbaar. Wat direct opvalt is de houten draagconstructie (gemaakt van inlands lariks) en de houten vloerafwerking (gemaakt van reststukken kozijnhout). Het gebouw kent een flexibele programmering. Om zoveel mogelijk verschillende activiteiten mogelijk te maken, is de ruimte op de begane grond hoog. Het is een grote, monumentale ruimte van tachtig meter lang en vijf en een half meter hoog. Op de juiste plekken is deze ruimte intiem gemaakt door interieurtoevoegingen van Doepelstrijkers en Ex Interiors.

In het souterrain is ook gekozen voor een royale hoogtemaat. Grote daklichten – twee bij twee meter – brengen veel daglicht in deze verdieping. Hierdoor ontstaat een ondergrondse ruimte met veel verblijfskwaliteit.
Het circulaire verhaal wordt zeer duidelijk en consequent tot in de details verteld in het gebouw. Die kracht in combinatie met de integratie in de omgeving en in combinatie met hoge ruimtes en veel daglicht leidt tot een uniek, sprekend resultaat. De combinatie van circulariteit en architectuur leidt tot een aantrekkelijk gebouw met circulaire allure, midden in het financiële district van Nederland.

Toelichting categorie

Het verhaal van Circl is bijzonder. Een gebouw als pioniers ontwerpen en bouwen met een extreem hoge ambitie van de opdrachtgever: maximaal circulair. Dit heeft geleid tot een bijzonder proces met nauwe en gelijkwaardige samenwerking van gedreven specialisten.
Het heeft ook geleid tot een gebouw dat – zo blijkt – tot de verbeelding spreekt en veel belangstelling krijgt (meer dan 4000 bezoekers voor het gebouw en dagelijkse evenementen; veel aandacht in de landelijke pers en vakpers). Vanaf de eerste ideevorming over het gebouw is de circulaire kennisspreiding een leidend thema geweest. Geen copyright, maar right to copy! Niet alleen voor de bouwsector, maar juist heel breed. Niet alleen het verstand, maar ook het hart… Circl is het voorbeeld van circulair bouwen in Nederland. In die zin is het gebouw absoluut een circulair icoon.
Circl is een vrij laag gebouw te midden van de hoogbouw in de Zuidas. Door de krachtige horizontale belijning is het gebouw stevig aanwezig en is het duidelijk herkenbaar. Bovendien vertellen de horizontale lijnen het juiste verhaal, want ze zijn gemaakt van pv-panelen die energie opwekken. Ook aan de buitenkant toont het gebouw zich als een (circulair) icoon.
Aan de binnenzijde zijn overal expliciet de circulaire principes en doelstellingen zichtbaar. Wat direct opvalt is de houten draagconstructie (gemaakt van inlands lariks) en de houten vloerafwerking (gemaakt van reststukken kozijnhout). Alle verbindingen en installaties zijn in het zicht. Het circulaire verhaal wordt zeer duidelijk verteld, en juist die kracht leidt tot een uniek, sprekend resultaat: een iconisch circulair interieur.
NB: dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar het gebouw is tot in het laatste detail zo circulair mogelijk (als maar kan met de huidige stand van techniek) uitgewerkt. Met name het zoveel mogelijk toepassen van gebruikte gebouwonderdelen (Urban Mining), zoals allerlei installatie-onderdelen, toiletinterieurs, houten vloerafwerking en oude kozijnen als glazen binnenpuien was een belangrijk ontwerpuitgangspunt.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-08-23

Bouwperiode van: 2015-11-10

Bouwperiode tot: 2017-08-23

Bruto vloeroppervlak: 3350

Architecten:
Pi de Bruijn
Hans Hammink

Architectenbureau: de Architekten Cie.

Website (architectenbureau): www.cie.nl

Contact (e-mail): e.v.raaphorst@cie.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 205309300

Opdrachtgever: ABN AMRO

Relevante adviseurs:
Adviseur Circulariteit TU Delft
Adviseur Installaties BAM Bouw + Techniek, Bunnik
Adviseur Bouwfysica DGMR, Arnhem

Aannemer:
BAM Bunnik

Fotograaf: Ossip van Duivenbode

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)