FBA state

Inleiding

Herbestemming FBA, Leeuwarden.
Transformatie van een typisch jaren ’70 kantoorpand (ontwerp Abe Bonnema) naar 16 unieke appartementen (in beschermd stadsgezicht).

Toelichting ontwerp

In de binnenstad van Leeuwarden is een voormalig kantoorgebouw ontworpen door Abe Bonnema voor Friesland Bank Assurantiën door BSa verbouwd tot woongebouw met een grote variëteit aan appartementen. Alle appartementen hebben een buitenruimte gekregen. Dit is bereikt door balkons toe te voegen maar ook door slim gebruik te maken van reeds voorhanden zijnde bouwdelen, zo zijn de luifel, plantenbakken en de onder het gebouw uitstekende deel van de parkeerkelder optimaal benut. Centraal in FBA state zijn de op bordeshoogte geplaatste toiletgroepen van het voormalige kantoor weggezaagd, dit is nu een kleine vide van zeven etage‘s hoog. BSa heeft de gemeenschappelijke ruimtes vormgegeven met geëmailleerde rode glaswanden.

Toelichting categorie

Hoewel wellicht exemplarisch als ontwerp van nieuwe buitenruimtes aan bestaand kantoorgebouw, is vooral de woonervaring aan de stadsgracht van Leeuwarden uitgangspunt voor het ontwerp. Het kantoor van Friesland Bank Assurantiën stond al jaren leeg en te koop. Borren Staalenhoef Architecten (BSa) heeft ervaring en kennis van het werk van Abe Bonnema, dit heeft ons gestimuleerd om een ingrijpend en min of meer compromisloos plan voor dit kwalitatief goede gebouw te maken. Het betreft een goede locatie met naar Leeuwarder begrippen "high end" appartementen. Een type transformatie dat bij bestaand vastgoed niet veel voorkomt (zelden mikt men op de bovenkant van de markt). Veel aandacht, lef en creativiteit is gestoken in het optimaal benutten van het bestaande gebouw.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-12-03

Bouwperiode van: 2017-09-11

Bouwperiode tot: 2018-11-30

Bruto vloeroppervlak: 1800

Architecten:
André Staalenhoef

Architectenbureau: Borren Staalenhoef Architecten

Website (architectenbureau): www.borrenstaalenhoef.nl

Contact (e-mail): andre@borrenstaalenhoef.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 582168344

Opdrachtgever: FBA state BV

Aannemer:
bouwbedrijf de Vries en Bijland Bouw Leeuwarden-Stiens

Fotograaf: André Staalenhoef

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)