Floor

Inleiding

De Wibautstraat in Amsterdam ontwikkelt zich tot ‘Knowledge Mile’. Kantoorgebouwen zoals Trouw, Parool en De Volkskrant kregen er een herbestemming. De transformatie van het voormalige kantoor Jan Bommerhuis naar een appartementencomplex paste daarom naadloos in deze gebiedsontwikkeling. Het gebouw vormt een substantiële toevoeging voor de buurt.

Toelichting ontwerp

Het bestaande gebouw heeft door deze transformatie een totaal nieuwe uitstraling en identiteit gekregen. Daarbij kent het een nieuwe drie deling: een plint met detailhandel en entrees, een midden basement met appartementen en een optopping met grote appartementen en dakterrassen. Van het bestaande gebouw zijn de gevels gesloopt en het casco van de betonconstructie is blijven staan. Hierin zijn appartementen gemaakt van gevel tot gevel. Met de stille zijde aan de achterkant en het balkon volledig in de zon. Er zit een grote diversiteit aan woningen in het plan; van studio’s tot friends en 1 of 2 slaapkamer appartementen. Een belangrijke voorwaarde van de gemeente was dat het nieuwe gebouw zijn authenticiteit zou behouden middels de architectuur en materiaal. Het gebouw is ontworpen in de tijd van de nieuwe zakelijkheid; elementen als transparantie, symmetrie, ritme, herhaling en scheiding tussen functies zijn in dit gebouw daarin nog steeds zichtbaar en gerespecteerd. Door het gebouw met twee extra lagen op te toppen ontstaat een dynamisch geheel met een stevige basement en een lichtvoetige opbouw. Het nieuwe gebouw past daarin in de grootstedelijke uitstraling van de straat. Het basement heeft zijn authentieke uitstraling van ‘de nieuwe zakelijkheid’ behouden. Het kent een horizontale belijning in de vorm van metselwerkstroken onderbroken door vouwramen die de hoek omgaan. Het behoudt zijn typische ritme en is ingetogen vormgegeven. De optopping is ontworpen als een aluminium raster met verticale geleding in contrast met het horizontale basement en oogt als een toevoeging. In de kleur- en materiaalkeuze is het bestaande gebouw het uitgangspunt geweest, de nieuwe lange baksteen sluit aan op het originele kleurenpallet van het oorspronkelijke gebouw. Het bestaande trappenhuis met treden van natuursteen is tevens blijven bestaan. Door de gevelarchitectuur rondom het gebouw te trekken ontstaat er een alzijdig gebouw. De gevels op de zuidzijde zijn voorzien van een staalconstructie waarin uitkragende balkons hangen. De entree en toegang tot de woning bevindt zich hierachter zodat de balkons in de zon zijn gesitueerd. Deze balkons op het zuiden geven fraaie uitzichten over de stad en de Amstel. De plint van het gebouw is voorzien van nieuwe gevels en de invulling van de detailhandel middels glazen doosjes met ranke kozijnen sluit aan bij de oorspronkelijke opzet van het gebouw. Dit geeft de plint zijn openheid en daarmee levendigheid terug voor stad en buurt.

Toelichting categorie

De Wibautstraat is volop in ontwikkeling. Het is dé nieuwe kennis-as dankzij de gehele herprofilering van de straat . Vele voormalige kantoren zijn reeds getransformeerd en passen in deze ontwikkeling. Gebouw ‘Floor’ en het gebied daaromheen zijn een passende toevoeging in deze verandering. Het bestaande gebouw en zijn casco leende zich voor een transformatie naar woningbouw. Het gebouw, oorspronkelijk in 1961 ontworpen door architect F.J.E. Dekeukeleire, deed in zijn laatste jaren dienst als dependance van de Hogeschool van Amsterdam. Het had een ‘nine to five’ gebruik terwijl dit negen lagen hoge complex tegenwoordig 24 uur in gebruik is. De transformatie van dit kantoorgebouw naar woningbouw met 162 appartementen van 35 tot 88 m2 geeft de buurt en specifiek de straat de benodigde dynamiek. Want dankzij deze functieverandering ontstaat er een andere levendigheid rond het gebouw en in de buurt waarin bewoners elkaar ontmoeten.
De vele aspecten van het bestaande gebouw, de omgeving en vooral de beleving ervan werden in nauw overleg met de buurt en gemeente in kaart gebracht. De belangrijkste keuze die gezamenlijk werd gemaakt was het verbeteren van de beleving van de openbare ruimte. Dit is gelukt door o.a. het openen van de plint en het opwaarderen van de gevels. Door de betere aansluiting van het gebouw op de directe omgeving werd deze beleving als veiliger en daardoor prettiger ervaren, ook in de avonduren. Vanuit de supermarkt, die zich in de plint bevindt, zijn zichtlijnen en openingen gemaakt naar o.a. de achterzijde van het gebouw. Ook aan de diverse entrees, parkeergarage en fietsenberging is de openheid in het ontwerp volledig doorgetrokken. Tevens werden de gevels van de appartementen boven de plint aan de Wibautstraat voorzien van grote vouwramen die de bewoners op mooie dagen open kunnen zetten en daarmee een dynamische gevel ontstaat. Aan de achterzijde is een nieuwe gevel gemaakt met balkons op het zuiden die prachtig uitzicht geven over de stad en Amstel. Tegelijk zorgen deze balkons voor levendigheid dat opnieuw een aanwinst is t.o.v. de vroegere dichte gevel. Het gebouw kreeg daarnaast ook nog een flinke uitbreiding door de bovenste laag te slopen en er drie nieuwe lagen op te bouwen. Dankzij de nieuwe functie, open uitstraling en optopping vormt het gebouw een uitzonderlijke toevoeging aan de Wibautstraat.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-03-01

Bouwperiode van: 2016-07-01

Bouwperiode tot: 2018-02-01

Bruto vloeroppervlak: 16100

Architecten:
Hylke Zijlstra

Architectenbureau: Penta Architecten BV

Website (architectenbureau): www.penta-architecten.nl

Contact (e-mail): h.f.zijlstra@penta-architecten.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 517430044

Opdrachtgever: Boelens de Gruyter - ASR

Relevante adviseurs:
Anne Van der Sluis

Aannemer:
BAM Wonen Amsterdam

Fotograaf: Andreas/Corné Secci/Bastiaansen

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)