Hemp with a social character

Inleiding

Kiemkracht 64 is een plek van 2 ha land. De stichting heeft als doel: aanleggen van een eetbaar landschap en creëren van een inspirerende plek met zorg voor de aarde en in co-creatie met de natuur het landschap in te richten met grote diversiteit in planten en dieren en activiteiten in verbinding met het land.
Het gebouw is bestemd voor educatie

Toelichting ontwerp

De opdracht voor het ontwerp van het gebouw was: vanuit respect voor de natuur, een gebouw met vrouwelijke vormen te ontwerpen waarbij de visie van Kiemkracht 64 ( actieve bijdrage leveren aan bewustwording en een nieuw perspectief bieden op voedselvoorziening en landschapsinrichting) zichtbaar moet zijn in het gebouw.

Door de op de natuur geïnspireerde organische vormgeving en het ecologische materiaalgebruik ontstaat zo een gezonde en helende omgeving.
De plattegrond is een onvolledige cirkel, waar middenin een hap uit is genomen. Dit levert een halfopen binnenplaats op die wordt omarmd door het gebouw. Een zachte omhelzing want rechte hoeken zijn er niet.
De relatie met het landschap wordt versterkt door de glazen gevels aan de tuinzijde en het grote terras. De overkapping van het terras zorgt zomerdag voor de benodigde zonwering. Samen met het terras ontstaat een cirkel en wordt ook de buitenruimte “binnenruimte”.
Op de 2 koppen van het gebouw zijn de grote ruimten gesitueerd. Dicht bij de toegang van het terrein en het parkeren is dit de winkel , keuken en eetruimte. De ver weggelegen grote ruimte is de “stille” cursusruimte. Een gebogen gang, rond het terras, verbindt alle ruimten met elkaar. Het gehele gebouw rolstoel aangepast.

Het multifunctionele gebouw is met natuurlijke en hernieuwbare materialen is gebouwd. Een groendak, hout als draagconstructie, hout skelet bouw, gestorte hennep wanden, kozijnen van duurzaam hout, vloer van lava korrels, dak van vuren hout, houtvezel isolatie en leem stuc.
Het dak bestaat uit forse ronde Douglas geschilde stammen in het zicht. Deze stammen rusten op kolommen van ruwe eiken stammen. De constructieve wanden zijn gebouwd met kalkhennep. Met het materiaal ontstaat een dampopen gebouw en accumuleert warmte en vocht beter. Daarnaast worden bij de verbouw van hennep geen pesticiden gebruikt zodat je dat dus ook niet in je gebouw krijgt en niet in de bodem waar de hennep wordt verbouwd. Leemstuc aan de binnenzijde en de hennep neutralisten elektromagnetische straling.
Kozijnen zijn van Accoya geschilderd met eco verf.
De buitengevel is een kalkmortel met minerale verf in zandkleur.
De dakrand is een houten gebogen frame bekleed met natuurstenen leien.
De verwarming van het gebouw vindt plaats middels een warmtepomp met 3 boringen en vloerverwarming.
Door dampopen te bouwen kan het gebouw voor het grootste deel natuurlijk worden geventileerd

Door de materiaal toepassing “eet” het gebouw CO2 op

Toelichting categorie

Harmonie tussen mens en aarde staat centraal bij Kiemkracht 64. In de 2 ha grote moestuin en boomgaard wordt vitaal voedsel op een natuurlijke manier verbouwd.
Visie Kiemkracht 64:
Aanleggen van een landschap waarin mens en natuur samenwerken. Essentieel hierbij is het verrijken en opbouwen van de bodem en het ontwikkelen van een biotoop die een grote diversiteit aan planten en (wilde) dieren herbergt.
Kiemkracht 64 wil laten zien dat het mogelijk is om zelfvoorzienend te zijn in onze voedselbehoefte zonder de bodem uit te putten. We streven ernaar om dit na de omschakelingsfase zonder input van buitenaf te realiseren.
Naast de werkzaamheden op het land gebeurt er nog veel meer. Zo organiseren ze o.a. rondleidingen, (teelt-) cursussen, lezingen en kookworkshops. Men wil uiteenlopende groepen mensen weer bewust maken van de waarde van de aarde. Zij reikt haar bezoekers een directe ervaring aan van de overvloed en schoonheid van een eetbaar landschap dat in co-creatie met de natuur is aangelegd. In het landschap zijn duurzame faciliteiten waar zowel particulieren als bedrijven gebruik van kunnen maken.
De mooie, natuurlijke omgeving nodigt uit om te ontspannen en de stress van alledag los te laten. Kiemkracht 64 biedt letterlijk en figuurlijk volop ruimte voor nieuwe ideeën, plezier en creativiteit.
Trainers, coaches, therapeuten, bedrijven en organisaties die een ondersteunende, inspirerende en duurzame locatie voor hun activiteiten zoeken kunnen in het gebouw en de tuin terecht voor:
Workshops, Teambuilding sessies, Trainingen, Vergaderingen, Coaching, Educatieve bijeenkomsten

Het multifunctionele gebouw sluit aan op de visie van de opdrachtgever en is met natuurlijke en hernieuwbare materialen gebouwd. Een groen dak, hout als draagconstructie, hout skelet bouw, gestorte hennep wanden, kozijnen van duurzaam hout, vloer van lava korrels, dak van vuren hout, houtvezel isolatie en leem stuc.
Dit alles vanuit de visie van Kiemkracht 64: gebouw, tuin, voedsel, gebruik van materialen enz: dit alles zal positief bijdragen aan de gezondheid van mens en dier.
Hierdoor ontstaat een helende omgeving wat ook weer zijn positieve effect heeft op de gezondheidszorg.
Door op deze wijze met elkaar te leren en te werken ga je met plezier naar je werk en wordt je leven waardevol.
“De bouwvakker die met plezier naar zijn werk en naar huis gaat, dát is eigenlijk waar duurzaamheid begint.”

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-11-01

Bouwperiode van: 2017-03-01

Bouwperiode tot: 2018-11-01

Bruto vloeroppervlak: 297

Architecten:
Huub van Laarhoven
Nick van Dijke

Architectenbureau: Van Laarhoven Combinatie architecten BNA bv.

Website (architectenbureau): https://www.vanlaarhovencombinatie.nl/

Contact (e-mail): huub@vanlaarhovencombinatie.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 161451021

Opdrachtgever: Kiemkracht 64

Relevante adviseurs:
Richard Fielt
Rens Borgers
Ron Stet

Aannemer:
Biologische-Bouw Collectief B.V. Riel

Fotograaf: Jan Willem Kommer

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)