Het Schetsblok

Inleiding

In het ontwerpproces van het SchetsBlok zijn flexibiliteit en keuzevrijheid belangrijke uitgangspunten geweest. De uitkomst is een woongebouw met een modulair casco dat ontwikkeld is in mede-opdrachtgeverschap. Kopers hadden maximale vrijheid om samen met de architect hun woonwensen vorm te geven. Een geslaagde balans tussen deel en geheel.

Toelichting ontwerp

Bijzonder aan het SchetsBlok is de innovatieve wijze waarop het proces is ingericht. Het gebouw is ontworpen samen met en voor de toekomstige bewoners. In veel gevallen is CPO een lastig procedure. Veel overleg en een complexe besluitvormingsstructuur kunnen leiden tot lange processen en esthetische middelmatigheid. Hier zijn de beste componenten van de CPO toegepast en alle negatieve effecten omzeild door slim ontwerp en efficiënt procesbeheer.
Na een zorgvuldig onderzoek naar de randvoorwaarden voor het bouwblok en een uitgebreide inventarisatie van de woonwensen, ontwierp ANA een flexibele constructie die de basis vormde voor een modulaire lay-out. Met deze modulaire lay-out kozen de bewoners de positie en de grootte van het huis. Dit verliep soepel mede dankzij nauwkeurige monitoring en begeleiding. Tijdens individuele ontwerpsessies met de bewoners werden de woonwensen van de kopers verwerkt in het ontwerp op alle schaalniveaus, en vervolgens besproken en aangepast. Regels werden opgesteld om consistentie te verzekeren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de architectuur van Het SchetsBlok (gedeeltelijk) wordt bepaald door de individuele keuzes van de bewoners, maar zonder esthetische compromissen te sluiten.

In het ontwerp hebben we ons gericht op efficiënte flexibiliteit op verschillende niveaus. Het casco is ontwikkeld als een flexibele structuur die de onderlegger vormt voor een modulaire indeling. Met deze modulaire indeling kon men de woningen in grootte, positie, indeling en afwerking vrij invullen en naast, boven en onder elkaar samenvoegen. Deze flexibiliteit maakte woningen mogelijk voor elke doelgroep en van verschillende groottes. De aanwezige woningtypes in het gebouw zijn maisonnettes op de begane grond met daarboven appartementen die enkelzijdig, tweezijdig of zelfs driezijdig zijn georiënteerd. Ook zijn de plattegronden aanpasbaar voor toekomstig gebruik. Op deze manier kan Het SchetsBlok altijd blijven inspelen op de wensen van haar bewoners en ontwikkelingen in de markt.
Belangrijke aspecten die deze flexibiliteit mogelijk maken, zijn de draagconstructie, de toegangen en de installaties. De flexibiliteit is verhoogd door de constructie en installaties van elkaar te scheiden. De draagconstructie bestaat uit een dragende kern en kolommen in de gevel. De vloeren overspannen tussen kern en gevel. Woning scheidende wanden zijn niet dragend en kunnen op verschillende posities worden geplaatst.

Toelichting categorie

Het SchetsBlok maakt onderdeel uit van een ensemble van drie woongebouwen die gesitueerd zijn op een voormalige, wat geïsoleerd liggende schoollocatie tussen de Westlandgracht en Slotervaart. De drie gebouwen hebben nieuw leven geblazen in dit niemandsland binnen de ring. Het park rondom de gebouwen is door de gemeente in overleg met de bewoners van de drie gebouwen ontworpen en wordt in de toekomst ook door de bewoners onderhouden. Door het park loopt een publieke route tussen de gebouwen door die een belangrijke verbinding is voor langzaam verkeer tussen de stadsdelen Nieuw-West en Zuid. Een haag om het park zorgt voor een scheiding tussen de publieke ruimte en de semi-publieke ruimte rondom de gebouwen.

Op de begane grond van het SchetsBlok zijn de leefruimtes van zes maisonnettes gelegen met een terras dat overloopt in de tuin rondom het gebouw. Deze opzet van het woonprogramma op de begane grond zorgt er voor dat het gebouw aan alle zijde een levendige uitstraling heeft richting de publieke ruimte. Het ontwerp van het park rondom het gebouw en de privé terrassen op de begane grond zorgen voor een gepaste buffer tussen publiek en privé. Deze zorgt voor voldoende afstand tussen de woningen en de publieke ruimte zonder dat er hekken of schuttingen geplaatst zijn.

In het gebouw is een grote diversiteit aan woningen ontworpen. Door de flexibele structuur konden de kopers het woonoppervlak en positie van hun woning kiezen dat aansloot bij hun woonwens en budget. Dit heeft er voor gezorgd dat de oppervlaktes van de woningen uiteenlopen van 46m² tot 150m². De diversiteit aan woningtypes zorgt er voor dat er in het gebouw een diversiteit aan bewoners is die bestaat uit starters, jonge gezinnen, volwassen gezinnen, alleenstaande, stellen en ouderen. Deze bewoners vormen een mooie balans met de bestaande bewonerssamenstelling van de Westlandgrachtbuurt die bestond uit studenten en autochtone gezinnen.
Ook de indeling en de afwerking van de woningen is volledig op maat ontworpen voor elke bewoner. In twee of drie individuele sessies is dit ontwerp in nauwe samenspraak vormgegeven. Daarmee sluit het project ook aan bij de categorie private woonbeleving.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-02-01

Bouwperiode van: 2016-09-01

Bouwperiode tot: 2018-02-01

Bruto vloeroppervlak: 3600

Architecten:
Jannie Vinke
Marcel van der Lubbe

Architectenbureau: ANA Architecten

Website (architectenbureau): www.ana.nl

Contact (e-mail): mail@ana.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 204232949

Opdrachtgever: Stichting 4 Winden & Kondor Wessels Vastgoed

Aannemer:
Bebouw Midreth Meidrecht

Fotograaf: Luuk Kramer

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)