Hotel Jakarta

Inleiding

Vanwege de prominente locatie wilde het stadsbestuur een uniek hotelconcept, niet alleen in architectuur, maar ook ten aanzien van de publieke programmering en duurzaamheid.
SeARCH ontwierp op het aparte, driehoekige kavel, breed beginnend en uitlopend in een punt, een energieneutraal hotel in hout rond een centrale subtropische binnentuin.

Toelichting ontwerp

HOTEL JAKARTA is een energieneutraal gebouw, BREEAM Excellent gecertificeerd, met 200 luxe hotelkamers en een skybar, allen met een waanzinnig uitzicht over het IJ. De introductie van een 30 meter hoge houten draagconstructie is een primeur in Nederland. Alle balken, kolommen, plafonds en kozijnen zijn in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. 176 van de 200 kamers zijn luxe houten prefab units van 30 m2 die SeARCH speciaal voor dit hotel ontwikkeld heeft. Alle modules zijn in minder dan 3 weken tijd geïnstalleerd en bereiken een hoogte van 30 m. SeARCH heeft de structurele en architecturale eisen vertaald in een slim design waarin dunne kwalitatief hoogstaande prefab betonnen vloeren gecombineerd worden met dragende houten muren en plafonds in CLT. Elke kamer paste op een standaard vrachtwagen en is ter plaatse geleverd voorzien van passieve façade, balkon en een volledige badkamer, inclusief alle nodige technische installaties en interieurafwerking.
De zuid- en oostgevels van Hotel Jakarta zijn bedekt met zonnepanelen die volledig geïntegreerd zijn in het design van de loggia’s. Ook het glazen dak van het atrium bevat geïntegreerde PV-cellen en slaat hiermee niet alleen energie op, maar zorgt tegelijkertijd ook voor schaduw voor de subtropisch binnentuin en een prachtig schaduwspel op de wanden van de galerijen dat de technische en duurzame details voor iedereen zichtbaar maakt.
Het atrium met de subtropische binnentuin is het kloppend hart van het hotel. Het fungeert als temperatuurregelaar zowel in de zomer als in de winter. Hieromheen bevinden zich het restaurant, verschillende bars, de bakkerij met coffee corner en de wellness en zwembad. Door de transparante façade is de publieke plint van het hotel via alle zijden toegankelijk.
In het hoogste punt van het driehoekige gebouw zit de volledig glazen skybar, met een fantastisch uitzicht over het IJ. De tip is gemaakt van gebogen dubbel glas van niet meer dan 600 mm. Dankzij een subtiele glas-op-glasverbinding is de inpandige houten draagconstructie volledig zichtbaar.
De oost- en noordgevels zijn bekleed met geanodiseerde aluminium panelen, elk met een uniek perforatiepatroon, die samen prachtige afbeeldingen vormen van oude handelsschepen uit de Gouden Eeuw van Amsterdam. HOTEL JAKARTA symboliseert immers de historische maritieme verbinding van Amsterdam met Azië.

Toelichting categorie

HOTEL JAKARTA wordt het groenste hotel van Nederland genoemd. Het houten 4 sterren hotel is omheen een centraal atrium met een subtropische binnentuin gebouwd. In ons ontwerp is duurzaamheid op de meest brede manier gehanteerd en dit gaat hand in hand met belevingswaarde en leefkwaliteit. Dankzij een hoogstaand en uitgebalanceerd pakket aan duurzaamheidsmaatregelen is het een energieneutraal gebouw geworden, BREEAM Excellent gecertificeerd, dat zich bevindt op exact die kade waar tot halverwege de 20ste eeuw mensen van en naar de oost vertrokken en hun eerste of laatste blik op Amsterdam wierpen. We wilden daarom in ons ontwerp iets doen met de relatie tussen Nederland en Java en hebben ervoor gekozen het hotel als het ware om een Javaanse tuin heen te bouwen, met alleen planten die op het eiland voorkomen. De tuin is het sluitstuk van de serie binnentuinen op Java-eiland en het kloppend hart van het hotel. Hieromheen bevindt zich de dynamische, publieke "pasar"met diverse bars, de banqueting hall, een bakkerij met coffee corner, het restaurant en de wellnes met zwembad. Door de transparante façade is de publieke plint van het hotel via alle zijden toegankelijk. SeARCH ontwierp het als een volwaardig openbaar gebouw, een levendige hoeksteen voor de stad en een tweede woonkamer voor zowel de nieuwsgierige globetrotter als omwonenden en andere bewoners van Amsterdam.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-06-01

Bouwperiode van: 2016-04-18

Bouwperiode tot: 2018-05-30

Bruto vloeroppervlak: 16500

Architecten:
Bjarne Mastenbroek
Kathrin Hanf
Jurjen de Gans

Architectenbureau: SeARCH

Website (architectenbureau): www.search.nl

Contact (e-mail): francois@search.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 207889900

Opdrachtgever: WestCord Hotels

Relevante adviseurs:
Hubert Kuijpers

Aannemer:
de Nijs Warmenhuizen

Fotograaf: SeARCH & Iwan Baan

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)