Hout- en Meubileringscollege Rotterdam

Inleiding

Een dynamische vakmanschool met een robuuste uitstraling. Dát is het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. De school bestaat uit de nieuwbouw van een 5-laags onderwijsgebouw en renovatie van bestaande werkplaatsen en praktijkruimtes. Beleving, ondernemerschap en het ervaren van de opleiding spelen de hoofdrol in het ontwerp.

Toelichting ontwerp

Het Hout- en Meubileringscollege heeft vestigingen in Amsterdam en Rotterdam. Het project aan de Melanchthonweg in Rotterdam bestaat uit de nieuwbouw van een 5-laags onderwijsgebouw van 6.500 m² BVO en de renovatie van de bestaande werkplaatsen en praktijkruimtes ca. 4.500 m² BVO.

Het gebouw heeft een vrij indeelbare hoofdopzet. Door in de architectuur te kiezen voor een driedeling krijgt het gebouw schaal, maat en een leesbare uitstraling. Het gebouw reageert qua vormgeving op de omgeving.

De plint is gemaakt van robuust, donker baksteen. In de plint hebben een aantal kleinere paviljoens en winkels een plaats gekregen. De constructie en bestaande kelder van de werkplaatsen wordt hergebruikt. De oude lichtkoepels zijn vervangen door een nieuw dak met lichtstraten die prachtig noordlicht binnen brengen en de warmte buiten houden. De werkplaatsen liggen rondom een groot ‘houten’ plein waar verschillende meubelopleidingen hun praktijkruimtes hebben gekregen.

Tussen de begane grond en de tweede verdieping ligt een -qua gevel- volledig glazen ‘laag’. Deze huisvest de transparante en open functies van het HMC zoals; ontvangsthal, kantine en studiecentra. Ten slotte vormt het hoofdgebouw met haar opvallende rode lamellen de bovenste laag waarin de lokalen en onderwijsondersteunende ruimten zijn ondergebracht.

In het gebouw is - hoe kan het ook anders - veel hout toegepast. Dat levert verrassende ruimtes en inspirerende detailleringen op. Vroeger zag je vanaf de Melanchthonweg een saaie loods liggen, nu zie je een dynamische vakmanschool met een stevige uitstraling.

Toelichting categorie

Het HMC is een relatief kleine school met een persoonlijk karakter en een veilige sfeer. Studenten krijgen les van professionele docenten die zelf vaak jarenlang in de praktijk hebben gewerkt of dat nog steeds doen. De opleiding ademt vakmanschap, dat is dan ook de belangrijkste drager van het ontwerp. Het gebouw is een afspiegeling van de beroepspraktijk, een bruisende omgeving waarin studenten zich thuis voelen én uitgedaagd worden om samen te werken aan praktijk- en leeropdrachten.

De school is vormgegeven als klein dorp. De kleinschalige afdelingen hebben door de compacte hoofdopzet, de transparante binnenwanden en ‘doorkijkjes’ een open en tegelijk veilig karakter. Door de afdelingsgewijze opzet kennen mensen elkaar en ontstaat een vertrouwde omgeving. De onderwijsafdelingen hebben elk een eigen karakter waar de opleiding te zien, te voelen, te proeven en te beleven is. Door toepassing van pure en warme materialen, een variatie van ruimten en een breed palet aan (design)meubelen ontstaat een thuisgevoel.

De sfeer in de school versterkt het creatieve karakter van de opleiding. In materialen, detaillering en afwerkingen is volop geëxperimenteerd met technieken in hout, metaal, stof, etc. De binnenwanden fungeren als expositieruimte. De wanden zijn voorzien van spiegels, bulletinboards, kunstwerken, vitrines en schrijfwanden. Zo worden door het gebouw heen producten en technieken van de designers, meubelmakers en vaklieden van de toekomst gedeeld. Een breed palet aan verschillende onderwijsruimtes; vaklokalen, instructieruimtes, labs, studio’s en werkplaatsen maar ook paviljoens, winkels, beurstands en etalages presenteren het ambacht. Door toepassing van veel glas in de gevel etaleert de school zich ook naar de buitenwereld. Het HMC: Een 360-graden expositieruimte.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-07-01

Bouwperiode van: 2014-08-04

Bouwperiode tot: 2016-06-30

Bruto vloeroppervlak: 11000

Architecten:
Sander Ros
Henk de Gelder
Victor Verhagen

Architectenbureau: RoosRos Architecten

Website (architectenbureau): www.roosros.nl

Contact (e-mail): pr@roosros.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 186691580

Opdrachtgever: Hout- en Meubileringscollege

Relevante adviseurs:
Kaskon Constructie-adviseur
WHR Installatie-Adviseurs
Objectum Bouwmanagement

Aannemer:
Waal Vlaardingen

Fotograaf: René de Wit

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)