MFC Doelum

Inleiding

‘Dit gebouw is een parel binnen onze gemeente; een gebouw waarin plek is voor ontmoetingen, verbindingen, gesprekken en waar lief en leed gedeeld wordt. Het is een gebouw geworden om trots op te zijn!’ Aldus de burgemeester van Renkum over het nieuwe multifunctioneel centrum (MFC) Doelum in haar gemeente.

Toelichting ontwerp

Huiskamer van Renkum
In een prachtig groen gebied omgeven door kleinschalige woningbouw is MFC Doelum ontworpen als een sociaal hart voor de gemeente Renkum. Een ontmoetingsplek voor sport en cultuur, waar de kracht van het collectief in balans is met individuele expressie. Het is een plek voor iedereen: een gebouw dat je deelt, waar je elkaar en de ander ontmoet; een huiskamer voor Renkum.

De centrale ontvangstzone brengt alle functies, gebruikers en bezoekers in contact met elkaar. Rondom deze zone, waarin de horeca is gevestigd, zijn alle functies georganiseerd en al bij binnenkomst goed zichtbaar. Grote vensters en zitkaders geven zicht op de sporthal en zwembad en de activiteiten in de cultuurzaal, fitness en BSO. Het centraal organiserend element is een houten meubel dat alle lagen verbindt. Het is een herkenningspunt door het hele gebouw.

Landschappelijke inpassing
Het MFC is zorgvuldig in het landschap ingepast. Er is optimaal gebruik gemaakt van de kwaliteiten en hoogteverschillen in het gebied. Ondersteunende functies zoals kleedkamers en bergingen worden uit het zicht onder het maaiveld geplaatst. Terrassen en tribunes ontstaan als vanzelf en bieden zicht op het sporten en de groene omgeving.

Het gebouw oogt bescheiden ondanks het grote programma door opdeling in drie, ten opzichte van elkaar verschoven volumes. Zo ontstaat een gebouwensemble in harmonie met het omliggende glooiende landschap. Het middelste volume is opgetild; hier ligt de centrale ontvangstzone. Het glooiende landschap loopt via deze zone tussen de beide volumes door en verbindt de sportvelden van de hoger gelegen noordzijde met de tennisvelden van de lager gelegen zuidzijde.

Menselijke maat
Door een zorgvuldig gebruik van materialen, ritmiek en patronen wordt de menselijke maat teruggebracht in de grote bouwvolumes. De lichte gemêleerde baksteen is uitgelegd in verschillende verticale en horizontale patronen. Een robuuste betonnen plint draagt het gebouw, betonnen kaders markeren de gevelopeningen.

Het interieur en het losse meubilair zijn vanaf het begin integraal mee ontworpen. Het consequent toepassen van een mix van natuurlijke, duurzame en onderhoudsarme materialen geeft een consistent en rustig beeld door het hele gebouw. Het gebruik van verschillende typen hout in de vloeren en wanden zorgt voor een zachte en warme uitstraling. Perforaties, plaatverdelingen en aansluitdetails zorgen voor een verfijnde gelaagdheid met aandacht voor een goede akoestiek

Toelichting categorie

Vijftien jaar geleden is door een groep enthousiaste verenigingen in Renkum het fundament gelegd voor één gezamenlijk publiek gebouw dat het leven van de inwoners van Renkum moet verrijken en de samenhang in de gemeenschap versterken. Drie colleges en talloze raadsbesluiten verder zijn wij als architect geselecteerd om voor deze gemeenschap die nieuwe plek te maken. Een plek die recht doet aan de hoge ambities en jarenlange voorbereidingen van alle betrokken verenigingen.

Wij hebben een robuust en sterk gebouw ontworpen dat stevig verankerd is in zijn omgeving. Een gebouw dat jarenlang meekan, maar ook aanpasbaar is aan veranderende wensen. Een duurzaam en daarmee toekomstbestendig gebouw, dat door een gunstige ligging en zorgvuldig gepositioneerde raamopeningen weinig energie verbruikt en haar eigen energie deels opwekt door een dak vol zonnepanelen.

Uitgangspunt is niet een nieuw sport- en cultuurgebouw gericht op de functies, maar een sociale ontmoetingsplek gericht op de mensen. Het gebouw is daarom zo vormgegeven dat uiteindelijk de kleinste maat in het gebouw dicteert.

We maken plekken voor alle bezoekers, groot en klein. Plekken die zicht geven op elkaars activiteiten, zodat er nieuwsgierigheid naar de ander ontstaat en zo ontmoeting en samenwerking stimuleren. Zicht op de ander zodat je je niet alleen voelt in een groot gebouw, waar je eerst je eigen kleine clubhuis gewend was. Grote plekken voor samenkomst als een belangrijke wedstrijd gewonnen is, maar ook geborgen plekken om in stilte een boek te lezen of met anderen een potje klaverjas te spelen.

De vele verenigingen hebben ieder hun eigen identiteit en historie, maar verlaten hun eigen plek. Het samen delen van één nieuwe plek is voor velen dan ook een grote stap, maar is tegelijkertijd noodzakelijk om te groeien of überhaupt te blijven voortbestaan.

Een van de belangrijkste doelen van het ontwerp is daarom het maken van een nieuwe gezamenlijke uitstraling voor alle 26 verenigingen met behoud van de eigen identiteit. Hiervoor is speciaal in de centrale ontvangstzone een identiteitswand ontworpen, waarbij iedere vereniging zijn activiteiten trots als onderdeel van het geheel toont. In het meubilair wordt door tafeltjes met fotoprints van relikwieën en oude clubhuizen een knipoog gemaakt naar het verleden. Zo heeft de gemeenschap een nieuwe waardevolle sociale ontmoetingsplek gekregen die het publieke leven verrijkt en de sociale samenhang versterkt.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-11-01

Bouwperiode van: 2016-07-01

Bouwperiode tot: 2017-11-01

Bruto vloeroppervlak: 7605

Architecten:
Maartje Nuy
Joost van Noort
Patrick Fransen

Architectenbureau: NOAHH & Studio Nuy van Noort

Website (architectenbureau): www.nuyvannoort.nl / www.noahh.nl

Contact (e-mail): mnuy@nuyvannoort.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 626038365

Opdrachtgever: Gemeente Renkum

Relevante adviseurs:
constructie: Pieters Bouwtechniek Utrecht
installaties, bouwfysica, akoestiek: Deerns
interieur: i.s.m. Abbie Steinhauser ruimtelijk ontwerper
landschapsarchitect: Buro Poelmans Reesink

Aannemer:
Mertens bouwbedrijf Weert

Fotograaf: Katja Effting

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)