Musis Sacrum

Inleiding

Musis Sacrum en het Stadstheater vervult in Arnhem en omstreken een centrale rol binnen het culturele perspectief. Met name het monument uit 1888 van Musis was in verval en de uitbreidingen van de afgelopen decennia waren ernstig aan vervanging toe. Dankzij een subsidie van het rijk en een bijdrage van de gemeente kon dit in '15 gerealiseerd worden

Toelichting ontwerp

Sinds 1847 heeeft het Musisgebied een uiteenlopende reeks van verschijningsvormen gekend. Het resultaat was een ingewikkeld ruimtelijk complex dat niet goed functioneerde met een gedateerde uitstraling. Desondanks is het gebouw geliefd in Arnhem en omstreken. Het project bestaat uit de renovatie van het bestaande monument en de sloop/nieuwbouw en uitbreiding van de grote zaal evenals de inpassing van ondersteunende functies en entreegebied.

Het ontwerp grijpt terug op de essentie van het Musis Sacrum: het genieten en ten gehore brengen van muziek in een uitmuntende akoestiek en aantrekkelijke groene omgeving. Door geen concessies te doen aan de akoestiek en de multifunctionaliteit kan het Musis Sacrum het vanzelfsprekende huis worden voor een breed scala aan voorstellingen, van symfonische muziek tot popmuziek en alles daartussenin.

De uitbreiding is vormgegeven als een uitnodigend en alzijdig paviljoen in het park dat het bestaande monument op respectvolle wijze aanvult en als zodanig in het landschap is opgenomen. De concertzaal heeft achter het podium een grote glazen gevel met uitzicht op het Musispark als ‘groen decor’, welke ook te openen is voor openluchtvoorstellingen. Bestaand en nieuw worden door een gemeenschappelijke plint met elkaar verbonden, waarmee het Musis Sacrum een eigentijdse, nieuwe monumentaliteit krijgt die hoort bij een muzikaal programma van dergelijk niveau.

Toelichting categorie

De naam Musis Sacrum is in Gelderland een begrip en is onlosmakelijk verbonden aan het monument met de concertzaal die de thuisbasis vormt voor het HGO. Na 170 jaar rusteloos bouwen en verbouwen heeft Musis Sacrum in Arnhem eindelijk z’n definitieve vorm gevonden. Het complex vormt samen met een park een langgerekte eiland strook tussen de Velperbinnensingel en de Velperbuitensingel tot het Velperplein. Het ontwerp van Van Dongen-Koschuch verwijdert alle na-oorlogse toevoegingen en zet met een transparante uitbreiding de hele omgeving in de muziek. Dat geldt met name voor de nieuwbouw die tegelijk ultramodern en tijdloos de symbiose zoekt met het omringende stadsdeel. Stadsgenoten noemden de oudbouw, het monument, altijd liefkozend bij de voornaam: Musis. Daarom heeft Musis ook deze naam geadopteerd voor hun branding als 'huis van de muziek' met een geabstraheerd beeld van de nieuwbouw als hun logo. De sterke identiteit in kleur en vorm die door de uitbaters van het pand door middel van allerlei uitingen in de social media, poster en andere media succesvol in de markt wordt gezet, leeft sterk op de identiteit en icoon werking van de nieuwbouw en kent inmiddels dankzij de unieke mogelijkheden van de zaal en de formidabele akoestiek nu ook landelijke bekendheid. Vandaar dat wij deze categorie het meest passend vonden voor de inschrijving.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-05-06

Bouwperiode van: 2015-10-16

Bouwperiode tot: 2018-01-12

Bruto vloeroppervlak: 9820

Architecten:
Patrick Koschuch
Frits van Dongen

Architectenbureau: van Dongen - Koschuch architects and planners

Website (architectenbureau): www.vd-k.eu

Contact (e-mail): info@vd-k.eu

Telefoonnummer: +31 (0) 203080498

Opdrachtgever: Gemeente Arnhem

Relevante adviseurs:
Nelissen Ingenieurs BV Eindhoven
Theateradvies BV Amsterdam
Van de Laar BV Eindhoven
Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs

Aannemer:
Bouwbedrijf Mertens BV Weert
Homij BV Groningen
Metaglas BV Tiel
Koninklijke Tichelaar BV Makkum
Mutsaert Natuursteen Oisterwijk

Fotograaf: Bart van Hoek

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)