Protonencentrum Groningen

Inleiding

Het UMCG is een van de eerste ziekenhuizen in Nederland die protonentherapie gaan aanbieden. Dit is een nieuwe bestralingstechniek tegen kanker waarbij de stralingsdosis zeer nauwkeurig kan worden toegediend aan de tumor. Het omringende weefsel ontvangt minder straling dan bij de traditionele bestralingsmethode met fotonen.

Toelichting ontwerp

Het nieuwe protonencentrum is zo ontworpen dat het volledig is afgestemd op de zeer specifieke vereisten van dit behandelproces. Het gebouw vormt een onderdeel van het masterplan voor de nieuwe inrichting van het UMCG-terrein. Het rechthoekige gebouw van circa 50 x 50 meter heeft twee bouwdelen: een behandeldeel en een kliniekdeel. In het behandeldeel worden de patiënten daadwerkelijk bestraald met protonen. Om straling naar andere ruimten af te schermen (zowel binnen als buiten het gebouw), zijn voor de vloeren en daken dikke massieve betonconstructies (2 tot 4 meter dik) toegepast. De kliniek is gesitueerd vóór het behandeldeel en is twee verdiepingen hoog. Het grootste deel van de begane grond van het complex wordt ingenomen door de protonenapparatuur en installaties. De behandeling van patiënten geschiedt op de eerste verdieping.
Het exterieur van de kliniek bestaat uit een keramiek gevel met horizontale strokenvensters. Deze strokenvensters hebben een extra diepe negge die aan de ene kant als zonwering dient en aan de andere kant door reflectie daglicht de achterliggende ruimten in werpt. Ter plaatse van de hoofdentree is de gevel ingesnoerd, zo ontstaat een overstek waaronder taxi's en ambulances patiënten droog kunnen afzetten.
Het dak landschap van protonen-installaties, opbouwen en leidingwerk is overspannen met een net. Er ontstaat een levendig en luchtig beeld dat qua vorm kan mee groeien met een evoluerend dak landschap. Het net verhult niet maar regisseert het beeld.

Toelichting categorie

De faciliteit is hospital-based: gebouwd op het terrein van het UMCG en integraal onderdeel van het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center. De faciliteit staat aan de noordzijde van het UMCG terrein - naast het ERIBA gebouw (European Research Institute for the Biology of Ageing)

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-22-12

Bouwperiode van: 2016-03-01

Bouwperiode tot: 2018-01-22

Bruto vloeroppervlak: 7700

Architecten:
Henk Scholten
Mark-jan de Blok
Aron van Delft

Architectenbureau: AAS Groningen

Website (architectenbureau): aasgroningen.nl

Contact (e-mail): rbrunsting@aasgroningen.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 503123737

Opdrachtgever: UMCG

Relevante adviseurs:
Adviesbureau Van der Plas BV

Aannemer:
Visser & Smit Bouw bv

Ingenieursbureau Wassenaar BV
Homij
Kropman
IBA Proton Therapy

Fotograaf:

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)