Renovatie en nieuwbouw Medisch Spectrum Twente, Oldenzaal

Inleiding

Voor het voormalige Heil der Kranken was het voor zowel de gemeenschap als het MST belangrijk een instelling voor moderne gezondheidszorg te realiseren binnen zeer strakke budgettaire kaders. Door stevige ingrepen waarbij grote gebouwdelen zijn gesloopt ontstond ruimte voor een architectonisch ensemble midden in het groen midden in de stad.

Toelichting ontwerp

Het ziekenhuis is aangepast volgens de meest moderne maatstaven en compacter van opzet geworden. Van binnen is
het nog te herkennen aan authentieke details als de glas in lood ramen en de oude trappen. Aan de buitenkant zijn de veranda’s van het neogotische deel in ere hersteld en is de kapel na renovatie in gebruik genomen als stilteruimte. De voormalige kelder en het souterrain zijn begane grond geworden en de vroegere begane grond werd de eerste verdieping. Er zijn in totaal drie verdiepingen met balies, wachtruimtes, spreek-, behandel- en operatiekamers. Als onderdeel van de verbouwing werd het overbodige beddenhuis uit de jaren ‘60 gesloopt om plaats te maken voor een moderne entreehal met een atrium, restaurant en lobby. De sloop zorgde tegelijk voor ruimte om de parkeerplaats van de voorkant naar de entreezijde te verplaatsen, waardoor de oorspronkelijke parkachtige setting weer is hersteld. Gedurende de gehele operatie is het ziekenhuis voortdurend in bedrijf gebleven.

Hedendaagse zorg dichtbij huis
De ruim 20 poliklinieken in Oldenzaal bieden alle medisch specialistische zorg waarvoor de hightech-apparatuur van het MST in Enschede niet benodigd is. Hierdoor kunnen patiënten uit de regio snel en dichtbij huis geholpen worden. Oldenzaal blijft dé plek voor darmonderzoek, dagbehandeling voor cytostatica patiënten en alle cataractoperaties, MST breed. Laatstgenoemde operaties worden uitgevoerd in een speciale oog-operatiekamer. Verder is er het centrum voor Mammacare, het onderkomen van de huisartsenpost en een poli voor bloedafname van Medlon. Ook de eerstelijns verloskundigen en een paramedisch centrum zijn hier te vinden.

Toelichting categorie

Het is soms een ingewikkelde opgave om een waardevol (maar niet op alle aspecten monumentaal gebouw) te kunnen bewaren voor een relatief kleine gemeenschap. Zowel in stedenbouwkundige structuur maar ook in de sociale context van een kleine stad. Juist op dat vlak lag in Oldenzaal de grootste opgave en moesten we proberen een moderne faciliteit te realiseren in een uitermate klassiek gebouw. Dit kon slechts gerealiseerd worden door stevige ingrepen in het bestaande complex door te voeren. Door het complex te verkleinen en door een relatief eenvoudige ingreep aan de zijkant werd eigenlijk alle bestaande problematiek op zowel financieel als ruimtelijk gebied in een keer opgelost. De nieuwe ontvangsthal ontsluit alle verdiepingen waardoor er voor personeel en bezoeker een heldere structuur is ontstaan.

De stedenbouwkundige setting van het Heil der Kranken was in deze opgave minstens zo belangrijk als de architectuur van het gebouw zelf. In Oldenzaal ligt het ziekenhuisje op een mooi gepositioneerde heuvel. Lange tijd was deze heuvel als parkeerplek in gebruik en ontnam dit het zicht op het prachtige gebouw. Nu ligt het weer als een trots paviljoen midden in het groen en midden in de stad.

Resultaten tot nu toe
Het vernieuwde gebouw wordt zeer geapprecieerd door de sfeer, schaalgrootte en mogelijkheid van de medewerkers om de eigen cultuur in een kleine vestiging als deze, te bewaren en op te bouwen. Daar waar gezondheidszorg afhankelijk is van hele andere factoren dan technische, esthetische en functionele is hier de regionale cultuur leading en zorgt voor een grote tevredenheid van de gebruikers en bezoekers.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-03-04

Bouwperiode van: 2014-09-29

Bouwperiode tot: 2017-01-30

Bruto vloeroppervlak: 12700

Architecten:
Harry Abels
Rick Bruggink
Marta Lachowska

Architectenbureau: IAA Architecten

Website (architectenbureau): www.iaa-architecten.nl

Contact (e-mail): amsterdam@iaa-architecten.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 205200080

Opdrachtgever: Raad van Bestuur Medisch Spectrum Twente

Relevante adviseurs:
E&W Adviseur Croonwolter&Dros
Constructeur Bartels
Installatieadviseur Ingenieursbureau Linssen

Aannemer:
Koopmans Enschede

Fotograaf:

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)