renovatie en uitbreiding woonhuis, Den Haag

Inleiding

Een torenhoge ambitie, een spannend budget in een krappe markt, een weerbarstige gemeente-ambtenaar, een stoere aannemer, een complexe bestaande toestand en een ambitieus expat-echtpaar met kind (en een tweede op komst). Het gedroomde familiehuis voor de Canadese Laura en Italiaanse Matteo vraagt om een spectaculaire verbinding!

Toelichting ontwerp

Een rondgang.

Aan de voorzijde van het huis wordt de dubbelhoge begane grond gesplitst in twee niveaus: een praktische berging die van buitenaf bereikbaar is met daarboven een knusse speelkamer, later als tv hoek voor de kids in te zetten.

Om het hoogteverschil met de eerste verdieping te beperken introduceerden we op de begane grond een verhoogd vloerveld waar de leefkeuken is gesitueerd. Naast dat dit de mogelijkheid biedt de vloer goed te isoleren en egaliseren ontstond zo ook de mogelijkheid voor een ouderwetse zitkuil: de ‘play pond’ gedoopt. De grote vouwpui biedt toegang tot de ommuurde buitenruimte waar je gelijkvloers naar buiten wandelt.

In het hart van de plattegrond begint de trap die alle functies aaneen rijgt. Teneinde obstakels op de begane grond te vermijden is de trap opgehangen aan de verdiepingsvloeren. De constructie is van zwart gepoedercoat staal, de bovenzijde is bekleed met eiken. De wand naast de trap, bekleed met eiken houten latten, begeleidt de trap over de volle hoogte.

Op weg naar boven passeer je eerst de speelkamer op de mezzanine om vervolgens op de eerste verdieping de volle breedte van het pand te ervaren. De woonkamer met loggia, de leeslounge met chaise longue, de gastenruimte met eigen sanitair en de ‘utility room’ liggen allen rondom de vide. Er zijn geen gangen op deze laag.

De woonkamer beslaat de volledige verdieping van het buurpand. Ingegeven door zijn Italiaanse achtergrond pleitte Matteo voor een buitenruimte verbonden aan het woonprogramma. Een grote openslaande pui biedt hier toegang tot een loggia over de volle breedte. In lijn met haar Canadese roots maakte Laura zich hard voor een open haard.

De trap voert verder omhoog naar de slaapverdieping. Een daklicht zorgt ervoor dat de overloop een prettige lichte ruimte is. De glazen vloer op de laag eronder brengt het licht tot in het hart van de plattegrond. De ruimtelijkheid van de lager gelegen verdiepingen maakt hier plaats voor intiemere ruimtes met eigen voorzieningen. Op deze laag bevinden zich de twee kinderkamers met badkamer en de ouderslaapkamer met en suite garderobe en badkamer.

Vanzelfsprekend is het huis verduurzaamd. De gehele nieuwe kap, nageïsoleerde vloer en gevels, nieuwe puien en bestaande ramen voorzien van tweevoudig glas, verbeterde kierdichting, warmteterugwinning en de lage temperatuursverwarming (anticiperend op een gasloze toekomst) maken van dit ruimtelijke spektakel ook nog een toekomstbestendige woning.

Toelichting categorie

Na een aantal jaar in het huis in het Zeeheldenkwartier te hebben gewoond ging het kriebelen bij Laura en Matteo: ‘de buurt is fijn maar het huis begint ons tegen te staan. De creatieve vorige bewoner heeft er het beste van proberen te maken maar het blijft een beetje houtje touwtje. En nu met onze kleine Luca begint het op te vallen hoe onpraktisch het huis is. De badkamer in de keuken en de steile trap zijn wel het summum! We hebben het gevoel dat er echt iets drastisch nodig is!’ Dat hoef je tegen P·A maar één keer te zeggen….

Het eerste plan viel heel erg in de smaak, maar toch het bleef knagen. Zowel Laura en Matteo zijn opgegroeid met veel ruimte om zich heen, zij in de Canada hij in Italië. Toen P·A op het idee kwam om de vrijgekomen bovenwoning van de buren erbij te kopen werd dat dan ook gelijk ter harte genomen. De wensenlijst werd nog verder uitgebreid: een ruime leefkeuken, voldoende speelruimte voor de kleine, een goede verbinding van de diverse bouwlagen, extra buitenruimte en een plek voor gasten met eigen sanitair.

Bij het eerste plan was al duidelijk dat Laura en Matteo niet altijd op 1 lijn zaten. Dus gingen we het dit keer nog zorgvuldiger aanpakken: een tweede kans krijg je niet altijd! We hielden een uitgebreide PVE sessie met een hele trits aan referentiebeelden en materiaalideeën. Het eerste voorstel presenteerden we als schets met varianten. En later kwam dé troef: we presenteerden het voorontwerp in VR. Een geweldig middel om je opdrachtgever mee te nemen in het verhaal. Zo kwamen we er in een vroeg stadium achter dat hij niet tegen bepaalde materialen onder zijn voeten kan ('..staal? Er moet hout op de trap!') en dat zij toch echt geen doorzichtig glas naar de straat wilde ('jullie Nederlanders zijn echt maf wat dat betreft').

Het nieuwe plan had één voorname troef: Laura’s grootste bezwaar tegen het bestaande huis moest de kracht worden van het nieuwe plan: een spectaculaire trap die de verschillende woonlagen op natuurlijk wijze verbindt. Alle leefruimtes moesten gekoppeld worden aan deze trap en er moest genoeg plek zijn voor informeel gebruik. Contact tussen de verschillende ruimtes en de gezinsleden is daarbij fundamenteel: het familieleven moet zich gelijktijdig kunnen afspelen waarbij er ruimte is voor verbinding maar waar je je ook kan terugtrekken. Het grote hoogteverschil tussen de begane grond en de eerste verdieping moet je straks niet meer voelen.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-09-01

Bouwperiode van: 2017-09-01

Bouwperiode tot: 2018-09-01

Bruto vloeroppervlak: 210

Architecten:
Sander van Schaik
Maarten Polkamp
Ellen Gedopt

Architectenbureau: Personal Architecture

Website (architectenbureau): www.personal-architecture.nl

Contact (e-mail): info@personal-architecture.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 108865093

Opdrachtgever: particulier

Relevante adviseurs:
Andries Broersma
Pieter Booms

Aannemer:
Rog's onderhoud Den Haag

Fotograaf: Jansje Klazinga

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)