Scheperschuur Hollandsche Rading

Inleiding

Het is altijd een uitdaging om binnen alle regelgeving en meestal beperkte budgetten in Nederland een nieuw woonhuis te bouwen. Als dan het huis ook nog midden in een natuurgebied staat kan het nog ingewikkelder worden.
Iets waar we als bureau en opdrachtgevers het afgelopen jaar intens van hebben genoten om aan mee te mogen werken.

Toelichting ontwerp

In te veel bestemmingsplannen loopt de overheid ver achter de werkelijkheid aan. Zelfs de simpele en veel voorkomende voorschriften, zoals goothoogte 3 meter en nokhoogte 10 meter voor een woonhuis, zijn niet realistisch te noemen. Alsof we nog steeds alleen maar gebouwen met een schuine kap bouwen. Probeer daarbij de nieuwe regelgeving binnen deze kaders, als het gaat om bijvoorbeeld duurzaam en energieneutraal bouwen, maar eens te realiseren.
Een gevel- en dakvorm veranderen qua opbouw alleen al door de dikte van de isolatie in de buitengevel enorm. Zet daarnaast de wens van hogere verdiepingshoogte en al snel kom je klem te zitten.

Ook in het geval van de Scheperschuur bleek dat al snel het geval. De kavel is smal, de rest van de kavel moet natuur blijven. Je bouwt in het bos! Dus hoe krijg je nog bruikbare plattegronden?
Al schetsend en door veel maquettes te maken, waarbij we al vouwend de optimale vorm hebben ontdekt. Op elke gevel raken we drie meter gootlijn aan en vouwen dan het dak naar 10 meter. Origami vouwkunst als oplossing voor de Hollandse regelgeving.
Ruimte maken waar je die nodig hebt. Zo is het zelfs mogelijk dat er een extra kamer in de nok van 10 meter kon worden gemaakt. Het kraaiennest. Vanuit hier kijk je prachtig door de bomen heen.
Elke gevelopening is van binnen en van buiten uit ontworpen. Welke functie ligt er achter het raam en wat valt er in het bos te beleven.
De grote puien incl. taatsdeuren knikken ten opzichte van de hoofdgevel waardoor er een overdekte veranda ontstaat die in de zomer tegelijkertijd voor schaduw zorgt schaduw voor de terug liggende begane grond.

Het ontwerp zoekt de bescheidenheid van een moderne schuur in het bos. Traditioneel volledig gemaakt van hout. Een gebouw wat opgaat in de natuur.
Op een gepolijste betonvloer na en natuurlijk het glas in de gevels, is alles van hout gemaakt. De buitengevels zijn geheel in Platowood, gekookt en geperst hout, uitgevoerd. De binnengevels met Douglas houten planken van eigen bomen. Op locatie gezaagd en gedroogd.
De aannemer mag in deze niet worden vergeten. Mede dankzij het vakmanschap van zijn medewerkers is dit huis bijna als een meubel gebouwd. Met oog voor het detail. Soms beter dan wij zelf hadden getekend.
Duurzaam, circulair en ook energie neutraal.
Het huis wordt verwarmd middels een luchtwarmte pomp en van energie voorzien door PV-panelen. De elektrische auto fungeert als batterij voor het huis.

Toelichting categorie

Een woonhuis ontwerpen is voor een architect eigenlijk het meest ultieme wat je mag doen. Eigen geld van de opdrachtgever, meestal beperkte budgetten en met extreem betrokken opdrachtgevers.
Eindresultaat misschien mede dankzij de zoektocht binnen de regelgeving een binnen budget gerealiseerd woonhuis waar de familie heerlijk tot rust kan komen en kan genieten van de natuur met de stad om de hoek.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-06-21

Bouwperiode van: 2017-10-02

Bouwperiode tot: 2018-06-21

Bruto vloeroppervlak: 190

Architecten:
Casper Schuuring

Architectenbureau: MONK architecten

Website (architectenbureau): www.monkarchitecten.nl

Contact (e-mail): post@monkarchitecten.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 302304227

Opdrachtgever: particulier

Aannemer:
Barten Groep Houten

Fotograaf: Peter Cuypers

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)