Stadhuis Almelo

Inleiding

Stadhuis Almelo geeft een lege plek in de stad opnieuw waarde. Het nieuwe stadhuis staat aan het water en is omringd door groen. De representatieve functies bevinden zich in de laagbouw. Een grote trap in de publiekshal leidt naar de raadszaal op de 1e verdieping. De kantoren zijn verdeeld over twee torens, teruggelegd ten opzichte van de plint.

Toelichting ontwerp

Een lege plek in de stad opnieuw waarde geven. Dat is ons streven met de bouw van het nieuwe stadhuis van Almelo. Het stadhuis staat aan de waterboulevard en is omringd door groen. Een transparante begane grond begeleidt de route van binnenstad naar station. Voor de voorbijgangers zijn de representatieve functies in de laagbouw goed zichtbaar. Bij betreding van het stadhuis worden bezoekers via een monumentale trap in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping geleid. Grote ramen bieden hier een wijds uitzicht. Op de eerste verdieping bevinden zich ook de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum.

Doordat de bovengelegen torens iets terug zijn gelegd ten opzichte van de plint, lijkt het gebouw vanaf de straat slechts drie verdiepingen hoog. Hierdoor voegt het zich goed in de schaal van Almelo die wordt gekenmerkt door kleinschaligheid. Parkeren gebeurt bovenop het dak van de laagbouw op de tweede verdieping. Hier bevindt zich een met parkeerdek dat ruimte biedt aan circa 100 auto’s. De toren staat op een groen dak van zo’n 1300m2 dat de omwonenden een aangenaam uitzicht biedt

Gemeente Almelo wilde voor haar werknemers een werkomgeving met meer verbondenheid en tegelijkertijd met meer beschutting en intimiteit. Kraaijvanger heeft dit uitgewerkt tot flexibel indeelbare kantoorvloeren verdeeld over de twee torens die split level zijn geschakeld. Door deze zeer efficiënte indeling en dubbel ruimtegebruik is het maximale ruimte benutting uit het nieuwe werken gehaald. Hierdoor is samen met de gemeente besloten om +/- 1000m2 minder te bouwen dan oorspronkelijk was voorzien.

In het nieuwe stadhuis zijn verschillende duurzame technieken geïntegreerd. Zo is toegepast: LED verlichting, automatische en natuurlijke zonwering, daglichtoptimalisatie. Betonkernactivering in combinatie met een hoge isolatiewaarde met o.a. drievoudig glas en een warmte- en koudeopslag zorgen voor duurzame verwarming en koeling. De ambitie van de gemeente was een BREEAM-Excellent gebouw en dat is door effectief omgaan met materiaal, energie en ruimtelijke organisatie gerealiseerd.

Het stadhuis is op vele manieren verbonden met de Almelose iconen en geschiedenis. Zo richten grote vensters zich op historische architectonische iconen, het wapen van de stad is in het stucwerk en in de publiekshal is een stadsplattegrond in de vloer geëtst. Het nieuwe stadhuis geeft de Almeloërs en hun betrokkenheid bij hun stad, en het bestuur daarvan, een nieuwe impuls.

Toelichting categorie

De ambtelijke organisatie van de gemeente Almelo heeft bij de verhuizing naar het nieuwe stadhuis de overgang gemaakt naar het nieuwe werken. De nieuwe werkomgeving is ontworpen rondom 4 kernbegrippen: verbinding, verantwoordelijkheid, vertrouwen en vrijheid.

Vides aan de noord en zuidzijde zorgen dat de gemeente Almelo in één grote driedimensionale verbonden ruimte werkt. Letterlijk zijn alle ruimtes met elkaar verbonden. Om de barrières tussen de verdiepingen te slechten zijn de twee torens splitlevel met elkaar verbonden. Hierdoor ontstaat een dynamisch en spannende werkomgeving met kleinere beschutte vloeren waarin men elkaar vaak rond de trappen van de vides zal tegenkomen.

Zo is ondanks dat er meer dan 500 FTE werken een werkomgeving gecreëerd die zich kenmerkt door kleinschaligheid en beschutting, passend bij de organisatie. In het samenspel tussen gebouw en interieur is een grote keuzevrijheid gecreëerd voor de medewerkers. Ze zijn vrij om te werken waar ze willen. Ze kunnen kiezen uit een diversiteit aan werkplekken en ruimtelijke condities zorgen ervoor dat iedereen een plek naar zijn specifieke behoefte zal kunnen vinden. Van in je eentje in een concentratie-cel aan de beschutte zuidzijde tot in groepsverband werken met uitzicht op de binnenstad.

De vormgeving versterkt de samenhang in de organisatie en geeft identiteit aan deze Almelose werkomgeving. Zo is er geen kantine maar een eet-werk-café waar de hele dag door gewerkt kan worden omringd door een daktuin. In de toren zijn 5 ‘huiskamers’ waar de werknemers hun thuishonk hebben, koffie kunnen halen etc. Doordat deze zich niet op elke verdieping bevinden, bewegen de werknemers door het gebouw. Zo ontstaan toevallige ontmoetingen en meer éénheid in de organisatie.

De werkgebieden kennen een warme en zachte materialisering met veel textiel. De gemeenschappelijke gebieden zijn harder uitgevoerd met keramiek, linoleum en corian. Zo wordt intuïtief duidelijk in wat voor gebied men zich begeeft. Overal in het gebouw zorgen eikenhouten details en Almeloos blauw textiel voor éénheid en herkenbaarheid.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2015-02-06

Bouwperiode van: 2013-07-01

Bouwperiode tot: 2015-02-06

Bruto vloeroppervlak: 17500

Architecten:
Vincent van der Meulen
David Hess

Architectenbureau: Kraaijvanger Architects

Website (architectenbureau): www.kraaijvanger.nl

Contact (e-mail): pr@kraaijvanger.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 104989292

Opdrachtgever: Gemeente Almelo

Relevante adviseurs:
Dhr. F. Jacobs (DMGR)
Dhr. M. Schamp (Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs)
Dhr. R.A. Lucas (Valstar Simonis, adviseurs installatietechniek)

Fotograaf: Stijn Poelstra

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)