Sustainable House of God.

Inleiding

De Groenland kerk
De Groenland kerk is ontworpen door diaken-schrijver Groot, opzichter en molenaar en werd in 1891 gebouwd in de recordtijd van drie maanden. De kerk was klaar op 2 augustus 1891. Na 124 jaar als kerk en ontmoetingsplaats te hebben gediend, werd besloten om het hele monumentale complex in 2015 te verkopen.

Toelichting ontwerp

Ontwerp
De benadering die we hebben bedacht om deze kerk in een woning te veranderen, is de plaatsing van een 'doos' in de kerk. Deze doos herbergt alle ondersteunende en meer besloten functies van de woning, terwijl de ruimtelijkheid van de kerk behouden blijft. Door de doos tegen het naastgelegen gebouw te schuiven, kunnen we gebruik maken van natuurlijke ventilatie en daglicht voor de slaapkamers. De doos is zo ontworpen dat de verkeersruimten van de woning ook een functie hebben - werkplekken en opslagruimte bijvoorbeeld. We hebben de routing en trappen ontworpen om een 'architecturale route' te creëren die je door de kerk leidt en een steeds veranderend perspectief op de tuinen en de kerk biedt. De route eindigt op de tweede verdieping in de badkamer. Hier zit het prachtig geplaatste bad vlak voor het roosvenster van de gevel van het gebouw. Door de naar achteren gerichte en groengerichte gevels op verschillende plaatsen te openen met de toevoeging van glas, ontstaat een sterke link naar de tuinen. Deze glazen vliesgevels zijn bedoeld om een eigentijds element te bieden en hun abstracte vorm is consistent met het ritme van de bestaande kerkramen.

Energie en circulariteit
Het gebouw kan in zijn eigen energie voorzien. We gebruiken een geothermische bron voor verwarming en koeling en op het dak van de nieuwe garage hebben we zonnepanelen gepland. Materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt in termen van een circulaire aanpak. Als voorbeeld; de houten lamellen van het kerkplafond zijn hergebruikt voor de pas gerenoveerde plafonds.

Resultaat
Het resultaat is een buitengewoon huis. Een mix van lokale geschiedenis en eigentijdse architectuur. We hopen dat we een nieuwe standaard kunnen stellen met dit project waar we enorm trots op zijn.

Toelichting categorie

Trend: De-ontkerking van Nederland
Momenteel is Nederland snel aan het 'ontkerken'. Deze kerkgebouwen komen bijv. vrij door fusies van kerkgenootschappen. Dat leidt tot nieuwe kansen om de voormalige kerken her te ontwikkelen en hier spannende nieuwe functies aan toe te kennen. De kerk werd door ons getransformeerd tot één royale loftwoning waarin wij de ruimtelijke kwaliteit en het gevoel van de kerk wilden behouden, maar tegelijkertijd toch voldoende plekken met geborgenheid, kleinschaligheid en intimiteit wilde creëren.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-11-01

Bouwperiode van: 2017-07-01

Bouwperiode tot: 2018-11-01

Bruto vloeroppervlak: 500

Architecten:
Jos Hoope
Roy Plevier

Architectenbureau: HOOPE+PLEVIER Architects

Contact (e-mail): roy@hoopeplevier.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 619136393

Opdrachtgever: Arjan Hartong en Medina Alic

Relevante adviseurs:
Martijn Mak

Aannemer:
Dave Steur Bouw Volendam

Fotograaf: Herman van Heusden

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)