Tennisclub IJburg

Inleiding

The Couch, clubhuis van tennisclub IJburg in Amsterdam-Oost, is een iconisch en (multi-)functioneel gebouw met opvallend krommende vorm en rodeoranje gravel-kleur. Het fungeert als middelpunt van de vereniging en omvat een lange open ruimte met kleedkamers en kantine. Het dak, 7 meter omhoog krommend, vormt een informele tribune voor de hele club.

Toelichting ontwerp

The Couch is een ontwerp door MVRDV voor Tennisclub IJburg waarin een clubhuis en tribune worden gecombineerd om zo een zo efficiënt mogelijk gebruik van ruimte te realiseren. Het gebouw is gevestigd op een smal stuk grond met aan de ene kant uitzicht op de tennisbanen en aan de andere kant uitzicht op het water van het IJ. De dakvorm van het clubhuis kromt omhoog waardoor een 7 meter hoge informele tribune wordt gevormd en uitzicht biedt aan 200 toeschouwers op het center court. Het gebouw is gerealiseerd met behulp van een betonschaal waardoor het dak de grote dynamische belasting kan dragen van een enthousiaste menigte. De constructie van het gebouw was door de dubbel gekromde vorm van het dak een gecompliceerde onderneming, het in meerdere richtingen golvende dakvlak vereiste een zeer gedetailleerde uitvoering van de gewenste boogvormen.
Het was een uitdaging om de verschillende functies in het ontwerp te combineren en te realiseren. Er moest rekening gehouden worden met de beperkingen van het terrein; de smalle strook land met het water aan de ene kant en de tennisbanen aan de andere kant maakten de realisatie van het project gecompliceerd en vereisten een lang bouwproces.
De club streeft een toegankelijke uitstraling na. Naast dat het 365 dagen open moet kunnen zijn voor het tennispubliek zijn er geen scheidslijnen voor de niet tennissende IJburger. Iedereen, jong en oud, moet zich welkom voelen in het park. Geen besloten club maar een ontmoetingsplek voor alle IJburgers. Deze openheid is ook terug te zien in het open dynamische ontwerp van het clubhuis. Het gebouw omvat een lange lichte ruimte met veel raampartijen en aan de beide uiteinden facilitaire voorzieningen.
Het interieur van het clubhuis is bekleed met FSC gecertificeerd hout, waarmee de betonnen constructie van het gebouw wordt bedekt. Aan de zuidkant van het gebouw is de glazen gevel oppervlakte gereduceerd waardoor het gebouw in de zomer koeler blijft. De thermische eigenschappen van het beton en het hout zorgen voor een zeer efficiënt energieverbruik. In de zomer wordt het gebouw op een natuurlijke wijze geventileerd wat onderdeel uitmaakt van de ambitieuze duurzaamheidsstandaard van dit project.

Toelichting categorie

MVRDV wilde met de realisatie van het clubhuis van Tennisclub IJburg een baken creëren voor in de nieuwe vinex-wijk op een van de zes artificiële eilanden in IJburg. De monotone omgeving van de nieuwbouwwijk waarin de tennisclub zich bevind is daarom doorbroken met de realisatie dit opvallende clubhuis en tribune in één. Het gebouw moest niet alleen een kantine worden maar een ontmoetingsplaats voor alle, ook niet-tennissende, buurtbewoners. Een plek waar zij bij elkaar kunnen komen voor tennistoernooien maar ook om lekker van de zon te genieten met de zuidelijke oriëntatie van de tribune. Het gebouw dient als een centrale plek in het park en als een woonkamer in de wijk.
Uitgangspunt van dit project is een simpele doosvorm zoals bij de kantines van vele sportclubs. Om het gebouw multifunctioneel te maken zijn faciliteiten als kleedkamers en keuken verplaatst naar de twee uiteinden van het gebouw waardoor in het midden een grote open ruimte met veel ramen ontstaat. Aan de voorzijde is het dak naar beneden geduwd tot aan de grond, waardoor het dak van binnenuit gezien als het ware naar binnen breekt en de intimiteit versterkt. Aan de achterzijde is het dak 7 meter omhoog getrokken, wat de toeschouwer de impressie geeft van een groots gebouw ondanks de relatief kleine omvang.
Het bakenachtige karakter wordt versterkt door de oranjerode kleur van het polyurethaan op de gevel. Deze signaalkleur komt terug in de kleur van de gravel-tennisbanen en het omringende hekwerk en zorgt zo, naast een opvallend karakter, voor eenheid in het complex.
Het dubbel gekromde dak met treden laat het bovenste deel aanvoelen als een open tribune en de onderste helft als een intiem theater of een lekkere bank, vandaar de naam The Couch.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2015-10-01

Bouwperiode van: 2014-03-24

Bouwperiode tot: 2015-08-20

Bruto vloeroppervlak: 322

Architecten:
Winy Maas
Jacob van Rijs
Nathalie de Vries

Architectenbureau: MVRDV

Website (architectenbureau): www.mvrdv.com

Contact (e-mail): pr@mvrdv.com

Telefoonnummer: +31 (0) 104772860

Opdrachtgever: TC IJburg

Relevante adviseurs:
ABT, Velp, Nederland

Aannemer:
Romijn Bouw Kockengen

Fotograaf: ScagliolaBrakkee

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)