Transformatie bestaande woning

Inleiding

Wat voorheen een typische jaren zestig bungalow was – compact, plat dak, metselwerk - is nu een eigentijdse villa. Het ontwerp voorziet in een uitbreiding van het woonoppervlak en transformatie van het gevelbeeld. Daarnaast bestond de wens van de opdrachtgever om de buitenruimte beter bij de woning te betrekken en het parke

Toelichting ontwerp

De bestaande splitlevel-karakteristiek was aanleiding om de woning in de breedte uit te breiden. Aan de zijde van de woonkamer is een deels overdekt terras toegevoegd. Aan de andere zijde is het volume uitgebreid met een groot overstek waarin extra slaapkamers en een tweede badkamer zijn gerealiseerd. De buitengevel is voorzien van een nieuwe schil van isolatie, stucwerk en aluminium kozijnen. De gekozen materialisering en kleurstelling van het ontwerp vormen een logisch contrast met het decor van de boomrijke omgeving. Hoewel het bestemmingsplan een beperkt bouwvlak kende en het perceel onderdeel is van een beschermde groenstructuur werd de ingreep door de gemeente gewaardeerd als verbetering van de beeldkwaliteit. Het lager gelegen souterrain is voorzien van donker keimwerk om de horizontaliteit van het ontwerp te benadrukken. De bandramen in voor- en achtergevel versterken dit effect. Aan de voorzijde van de woning bevindt zich een verdiepte carport met sedumdak. De in het werk gestorte betonnen keerwand loopt door tot aan de achterzijde van de woning en begeleidt de trappen naar entree en het bestaand terras aan de achtertuin.

Toelichting categorie

Het project betreft de transformatie van een bestaande particuliere woning. De locatie, een bomenrijke buurt aan de rand van Weert, is onderdeel van een beschermde groenstructuur.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-06-02

Bouwperiode van: 2017-03-06

Bouwperiode tot: 2018-06-02

Bruto vloeroppervlak: 283

Architecten:
Alexander Augustus

Architectenbureau: Augustus Architecten

Contact (e-mail): mail@augustusarchitecten.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 655308725

Opdrachtgever: Particulier

Relevante adviseurs:
Nico Ghijsen

Aannemer:
Vos Bouwbedrijf Weert

Fotograaf: Bas Gijselhart

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)