Transformatie Trouw & Parool Amsterdam

Inleiding

De markante, voormalige krantengebouwen Trouw en Parool zijn getransformeerd tot The Student Hotel. Een innovatief hotelconcept gericht op studenten uit alle delen van de wereld die tijdelijk op een andere plek willen studeren. De gebouwen kregen een nieuw leven en zijn duurzaam getransformeerd tot een dynamische plek voor student en stad.

Toelichting ontwerp

De voormalige Parooltoren en het Trouwgebouw aan de Wibautstraat te Amsterdam, de zogenaamde Parool driehoek, zijn samen duurzaam getransformeerd tot een 573 kamers tellende studentenhuisvesting en 4000 M2 ondersteunende faciliteiten. De gebouwen zijn ontworpen in de jaren ’70 door Van den Broek en Bakema uit Rotterdam. De gebouwen zijn recentelijk gestript, getransformeerd en voorzien van nieuwe toevoegingen. Deze transformatie en de hedendaagse functie zorgen voor een verfrissende identiteit.

De huidige gebouwen waren door de gemeente aangemerkt als Orde 2, dit impliceert dat de oorspronkelijke architectuur, materialisering en detaillering respectvol behandelt moet worden. De kenmerkende architectuur van 'Het nieuwe bouwen' moest voelbaar blijven. De hoofddraagconstructie en de ontsluitingsstructuur leenden zich er goed voor.

In de kelder bevinden zich de fietsenstalling, wasserette en berging. Op de begane grond de receptie, Lobby, Library, studieplekken, play-area, Classrooms en restaurants. De constructie van de beide gebouwen is behouden en de gevel van het Trouwgebouw is vervangen, maar met respect voor authenticiteit. De gevelopeningen hebben een nieuwe invulling gekregen aangepast op de nieuwe functie. Bovenop het Trouwgebouw zijn 2 nieuwe lagen toegevoegd in de vorm van een stoer volume. Deze toevoeging is in contrast met de horizontale onderbouw en geeft het gebouw daarmee een fraaie en levendige uitstraling.

Op de begane grond is een centrale entree toegevoegd, een volume wat de beide gebouwen en zijn diverse functies met elkaar verbindt. De Parooltoren is voorzien van 26 kamers per laag en van alle faciliteiten voorzien. Op de 13e laag heeft de installatieruimte plaats gemaakt voor het excentrieke hoofdkantoor van The student Hotel. De gehele openbare ruimte rondom de gebouwen is aangepakt, heringericht en draagt bij aan de ontwikkeling van de Wibautstraat.

Toelichting categorie

De gehele Wibautstraat is in ontwikkeling, er vestigen zich o.a. scholen, restaurants en clubs. Daarmee wordt het een kennis-as, een uitdagende en inspirerende plek voor student en publiek. De markante gebouwen Trouw en Parool waren en zijn een icoon voor de stad. De gebouwen stonden voor een groot deel leeg nadat de kranten de panden hadden verlaten. Boelens de Gruyter zag voor deze gebouwen meteen een nieuwe toekomst, een nieuw duurzaam leven waarbij de gebouwen een meerwaarde bieden voor de stad, haar inwoners en de Wibautstraat. The Student Hotel is een veelzijdig gebouw, een plek om te studeren, te verblijven, te sporten en nieuwe vrienden te ontmoeten. Een transformatie van krantenredactie tot een levendig studentenhotel.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2015-07-15

Bouwperiode van: 2014-09-04

Bouwperiode tot: 2015-07-15

Bruto vloeroppervlak: 289802

Architecten:
Hylke Zijlstra

Architectenbureau: Penta Architecten

Website (architectenbureau): www.penta-architecten.nl

Contact (e-mail): info@penta-architecten.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 517430044

Opdrachtgever: Boelens de Gruyter + TheStudentHotel

Relevante adviseurs:
Van Rossum raadgevende adviseurs
Bectro

Aannemer:
Heijmans Amersfoort

Fotograaf: Penta Architecten en Fedde de Weert

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)