villa Hegelsom

Inleiding

Onze opdrachtgevers kochten een perceel van ca. 25.000 m2 met als doel hier een woonhuis te realiseren. Het terrein met diverse opstallen was in gebruik als praktijklocatie voor de plaatselijke landbouwschool. Het bestemmingsplan moest worden gewijzigd van een maatschappelijke functie naar een woonbestemming.

Toelichting ontwerp

Villa Hegelsom

Onze opdrachtgevers kochten een perceel van ca. 25.000 m2 dat in gebruik was als praktijklocatie voor de plaatselijke landbouwschool. Aan de weg die het perceel in twee delen deelt, lagen diverse opstallen die in gebruik waren door de school.

Via diverse gecompliceerde gemeentelijke en provinciale procedures is de bestemming van het perceel gewijzigd van onderwijs- naar woonbestemming. Naast de bestemmingswijziging hebben we ook het bouwblok verschoven om de villa zo optimaal mogelijk te positioneren in het landschap en op de zon. De huidige locatie biedt een fantastisch uitzicht op de landerijen rondom. Daarnaast is het te bouwen volume gemaximaliseerd door stallen af te breken in ruil voor extra kuubs woonruimte. Deze langdurige procedures hebben het mogelijk gemaakt om een riant woonhuis van ca. 1500 kuub te realiseren. De schuur die zich op het andere deel van het perceel bevindt, wordt in een later stadium naar ons ontwerp gerenoveerd en herbestemd tot B&B.

De situering van het pand; midden in de akkers, omringd door glastuinbouw, vormde de aanleiding voor het ontwerp. Het huis is ontworpen als een glazen kas met daaromheen een schil van leisteen. Het geheel, inclusief terras, is op een verhoogd plateau geplaatst, zodat het gebouw als een “landmark” boven de omliggende velden uitsteekt. De eenduidige materialisering en sobere details zijn zorgvuldig gekozen om het gebouw optimaal te laten passen in de omgeving. Vanzelfsprekend is het gebouw ontworpen met veel aandacht voor duurzaamheid.

De opdrachtgevers hebben ervoor gekozen om het ontwerp integraal te laten uitvoeren. Ze hebben daarbij veel zaken zelf georganiseerd, in nauw overleg met ons. Hun aandacht daarbij voor de zorgvuldige detaillering en materiaalkeuze was bewonderenswaardig. Interieurontwerper Joep Verheijen van bureau b-too heeft op basis van onze ontwerpuitgangspunten een interieur op maat ontworpen waarbij heldere lijnen en aardse tinten het uitgangspunt waren. Hiermee sluit het interieur naadloos aan op de architectuur. De opdrachtgevers zijn uitermate tevreden met het resultaat. Het was voor hen het lange wachten waard!

Toelichting categorie

Particuliere woonbeleving: de door ons ontworpen villa biedt alle mogelijke ruimte aan de persoonlijke woonwensen van onze opdrachtgevers.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-01-10

Bouwperiode van: 2014-01-05

Bouwperiode tot: 2017-01-06

Bruto vloeroppervlak: 385

Architecten:
Paul Verhorst
Sidney van Well

Architectenbureau: ARCHES architecten BNA

Website (architectenbureau): www.arches.nl

Contact (e-mail): info@arches.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 402377957

Opdrachtgever: Particuliere opdrachtgevers

Relevante adviseurs:
Joep Verheijen, b-too

Aannemer:
Janssen Bouwbedrijf Panningen

Fotograaf: Hugo de Jong

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)