woongebouw MarktMeesters

Inleiding

MarktMeesters is een woongebouw dat, op initiatief van de architect, door de huidige bewoners zelf is ontwikkeld. 10 appartementen, allemaal verschillend en samen met de architect ontworpen. Naast hun eigen privacy achter hun eigen voordeur, hebben de bewoners een gemeenschappelijke woonkamer, logeerkamer, finess- en hobbyruimte gerealiseerd.

Toelichting ontwerp

Initiatief
Vooruitlopend op de start van de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Veemarkt, bood de gemeente Utrecht twee zelfbouwkavels aan. Samen met enkele toekomstige bewoners heeft JWG Architecten ingeschreven in op beide kavels. De architect werd vervolgens uitgenodigd om een van beide kavels te gaan ontwikkelen.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
In dit CPO-project hebben de 10 toekomstige bewoners samen met JWG Architecten hun ideale appartement gerealiseerd. Alle woningen hebben iets “eigens”: een mooie vide, een grote woonkeuken of een eigen meditatieruimte.

Privacy-Plus
Achter de voordeur hebben de bewoners volledige zeggenschap gekregen over hun eigen appartement, samen hebben ze besloten een aantal gemeenschappelijke ruimten te realiseren. Naast een gemeenschappelijke huiskamer zijn een fitnessruimte, logeerkamer, een verwarmd hobbyhok en een fietsenstalling in dit gebouw te vinden.

Villa model
De ruimte op de kavel was beperkt. Omdat de gemeente Utrecht verlangde dat er ook 10 auto's in het gebouw moesten worden geparkeerd, bleef er niet veel ruimte over voor een tuin. Daarom zijn er twee gemeenschappelijke daktuinen in het gebouw gemaakt, een avond- en een ochtendzon tuin.

Een energiezuinig gebouw
De Trias Energetica is toegepast door de gevels goed te isoleren, de kozijnen te voorzien van driedubbel glas. Twee schuine daken, die karakteristiek zijn voor de hoofdvorm van het gebouw, zijn zuidgericht en volgelegd met PV-panelen.

Vormgeving en materialisering
Tijdens de eerste bijeenkomst kozen de geinteresseerden voor, wat toen het villamodel werd genoemd. Deze keuze is basis geworden voor de hoofdvorm van het gerealiseerde ontwerp. Een workshop in de ontwerpfase, gaf de architect voeding voor de materialisering en indeling van het gebouw. Voor de architect is van belang dat hij het ontwerpproces niet stuurt op een eindbeeld, maar vrijheid creeert in de vormgeving.

Proces
Doordat de architect vanaf het eerste initiatief gebruik heeft gemaakt van een BIM-gebouwmodel, kon hij waarborgen dat de wensen van de gebruikers geborgd werden in het digitale bouwproces en alle wensen, zonder veel extra inspanningen, terecht kwamen op de werktekeningen waarmee de aannemer het bouwproces heeft aangestuurd. Deze methodiek maakte het mogelijk voor de bewoners al voordat de bouw startte, door hun eigen digitale woongebouw te “wandelen”.

Toelichting categorie

Cohousing maakt je gelukkiger (en je leeft langer)

De amerikaanse architecte Grace Kim poneert de stelling dat Cohousing “levensreddend” is, “tegengif voor eenzaamheid”. Het gaat er niet om veel vrienden te hebben, maar om ons verbonden te voelen met de mensen direct om ons heen. In tegenstelling tot het wonen in de bekende vormen van suburbane en stedelijke wonen, vergemakkelijkt Cohousing het aangaan van connecties met je buren omdat ruimtes en activiteiten deelt. In Cohousing, volgens Grace Kim, “Kennen mensen elkaar en zorgen voor elkaar”.

Volgens Grace Kim komt Cohousing overal ter wereld voor, maar is vooral in de westerse wereld niet populair. “Dat moet veranderen”, vindt zij. “Onze levens hangen er vanaf”. Onderzoek toont aan dat mensen die hun meeste tijd alleen doorbrengen, ook al hebben zijn regelmatig sociale contacten, zich alleen voelen en meer kans maken eerder te sterven. De kansen nemen toe vergelijkbaar met het roken van 15 sigaretten per dag. Eenzaamheid moet beschouwd worden als een publieksgezondheidsrisico.

Op 23 juni 2017 is MarktMeesters officieel in gebruik genomen. Daarmee is het wonen in Cohousing in de Veemarkt geïntroduceerd. Samen met JWG Architecten ontworpen de bewoners hun eigen gebouw. In hun gebouw kunnen zij met elkaar eten in de gemeenschappelijke woonkamer, of elkaar ontmoeten in de fitnessruimte of samen knutselen in het verwarmde hobbyhok.

In MarktMeesters wordt vooropgezet samengewoond, de bewoners kenden elkaar al voordat zij hun nieuwe woning betrokken. Dit bewust samenwonen maakt het wonen in MarktMeesters bijzonder in vergelijking tot wonen in een traditioneel Hollands appartementengebouw. De bewoners komen actief samen binnen het gebouw en delen deze waarden. Dit is de stedelijke invulling van het landelijke begrip nabuurschap.

Natuurlijk hebben in MarktMeesters alle bewoners hun eigen prive-appartement. Deze is op maat ontworpen. Op deze wijze zijn tien verschillende woningen ontstaan. Allemaal voorzien van een woonkamer met keuken, slaapkamer en badkamer, zodat iedereen autonoom woont, door hem of haar zelf ingevuld. Omdat ze daarnaast verschillende functies delen, is er binnen de woning ruimte om extra comfort aan de woning toe te voegen. Bijvoorbeeld in plaats een logeerkamer een ruime inloopkast.

Met plezier is het gebouw nu ingebruik. Iedere bewoners vindt zijn eigen appartement het mooist, dat toont aan dat deze wijze van samenwonen de nieuwe standaard kan worden.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2017-06-23

Bouwperiode van: 2015-02-15

Bouwperiode tot: 2017-03-31

Bruto vloeroppervlak: 2085

Architecten:
Jan Wijnand Groenendaal

Architectenbureau: JWG Architecten

Website (architectenbureau): www.jwgarchitecten.nl

Contact (e-mail): jw@jwgarchitecten.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 610809081

Opdrachtgever: stichting MarktMeesters

Aannemer:
MBB Maarssen

Fotograaf: Kees Hummel

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)