woonhuis Schijf

Inleiding

Na het splitsen van een kavel in het buitengebied van Schijf ontstond de ruimte een huis te bouwen op een conventioneel bouwvlak. Door het huis geheel naar achteren op het bouwvlak te plaatsen en gebruik te maken van de regels voor vergunning vrij bouwen bleek het mogelijk de woning op een compromisloze manier in het landschap te positioneren.

Toelichting ontwerp

De woning bevindt zich op een fraaie locatie in het buitengebied van Schijf. Het kavel in een bosrijke omgeving heeft het bijzondere concept van de woning bepaald. De woning staat radicaal als een langwerpig en slank element van 46 meter in het landschap. Bewegen in de woning is als een wandeling en biedt steeds bijzondere perspectieven op de natuur die het huis aan alle zijdes omgeeft.

De woning bestaat uit twee separate bouwdelen onder een doorlopend dak. Daardoor ontstaat een functionele scheiding tussen de woning en het gastenverblijf annex werkatelier. In het open tussengebied bevinden zich de beide entrees en ontstaat een prachtig ingekaderd perspectief op het achterliggende landschap. De elementaire vorm van de woning refereert aan de archetypische landelijke vormentaal in de omgeving maar neemt tegelijkertijd een kritische houding in ten opzichte van stereotype landelijke architectuur.

Met een beperkte budget en zonder hoofdaannemer is een woning tot stand gekomen die volledig aan de bijzonder wensen van de opdrachtgever voldoet.

Toelichting categorie

De woning reageert op geheel eigen wijze op de context door de positie van het gebouw midden op het kavel. Vanuit iedere positie in het huis is er zicht op de omgeving en wordt het landschap door de grote glasvlakken naar binnen getrokken. Ondanks de rigoureuze positie krijgt het huis iets exhibitionisch maar de afstand tot de openbare weg en de positie van de ramen en gesloten delen zorgen voor de juiste balans van openheid en privacy. De opening dwars door het huis scheidt hoofdprogramma en bijgebouw maar wordt door de bewoner beide intensief gebruikt. In het bijgebouw spelen de kinderen op een regenachtige dag of houdt de opdrachtgever workshops met klanten. Vanuit de keuken biedt het huis het mooiste perspectief op zowel de voortuin als de achtertuin.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-03-01

Bouwperiode van: 2017-03-01

Bouwperiode tot: 2018-03-01

Bruto vloeroppervlak: 298

Architecten:
Pascal Grosfeld
Chi Hang Chim

Architectenbureau: Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten

Website (architectenbureau): WWW.GROSFELDBEKKERSVANDERVELDE.NL

Contact (e-mail): office@GBV-A.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 765221811

Opdrachtgever: Particulier

Relevante adviseurs:
Bart van Riel

Aannemer:
Planubouw Etten Leur
Vergauwen totaalbouw Etten Leur
De Bruin Installaties Etten Leur

Fotograaf: Michel Kievits

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)