Woontoren De Verkenner in Kanaleneiland, Utrecht

Inleiding

‘buren van buren
werden buren van vrienden
openden lachend hun deuren’

Dit is één van de dichtregels van het taalkunstwerk dat exclusief gemaakt is voor de gevel van De Verkenner. De woontoren, gerealiseerd op Kanaleneiland in Utrecht, geeft een belangrijke impuls aan de ontwikkelingen en sociale cohesie in deze naoorlogse ‘Vogelaarwijk’.

Toelichting ontwerp

De door Mei architects and planners ontworpen toren is 50 meter hoog en fungeert als poortwachter voor Kanaleneiland. Het gebouw heeft een gemixt woonprogramma: 71 vrije sector huurwoningen in het bovenste deel, 15 woningen voor autistische jongeren en 9 woon- en werkwoningen in de plint van het gebouw. Met de komst van een groep nieuwe, jonge en enthousiaste bewoners draagt de woontoren bij aan de diversiteit en ontwikkeling van de wijk Kanaleneiland.

Het ontwerp van de gevel vormt een reactie op de betonnen galerijflats in Kanaleneiland. De gevel is ‘slow made’, met aandacht voor lokale materialen en productieprocessen. De kleur is afgestemd op de metselwerkgevels van de aangrenzende nieuwbouw, maar is uitgevoerd in beton. De betonelementen – twee verdiepingen hoog – zijn voorzien van textuur en reliëfsprongen. In de gevel zijn 13.000 keramische tegels opgenomen, gemaakt door Koninklijke Tichelaar Makkum – het oudste bedrijf in Nederland en wereldwijd een begrip op keramisch gebied. Naar ontwerp van beeldend kunstenaar Milou van Ham in samenwerking met dichter Tsead Bruinja zijn deze tegels voorzien van 16 verschillende dichtregels die het gebouw een eigen locatie-specifieke identiteit geven.

De Verkenner is optimaal op de zon en het uitzicht ontworpen. In verband met de hoge geluidsbelasting aan de Churchilllaan zijn de buitenruimtes georiënteerd op het binnengebied. Hier bevindt zich ook een gezamenlijk dakterras. Aan deze zonnige, geluidsluwe zuidzijde is het gebouw als het ware ‘uitgehold’. Voor een optimale daglichttoetreding zijn de balkons gemaakt van ultra hoge sterkte beton en slechts 7 cm dik. Vanaf de balkons, die soms wel drie meter uitkragen, hebben de bewoners een geweldig uitzicht. De toegepaste materialen in het binnengebied vormen een sterk contrast met de andere gevels, wat de plastiek van het gebouw versterkt. Dankzij de geelkleurige glashekken en champagnekleurige kozijnen heeft De Verkenner ook op minder mooie dagen een zonnige uitstraling.

In Kanaleneiland is doorgaans weinig oog voor de afwerking van de onderkanten van balkons en galerijen, die voor voorbijgangers toch goed zichtbaar zijn en voor een groot deel het straatbeeld bepalen. Mei heeft daarom de gevelbekleding hieronder doorgetrokken. Zo is een zeer uitnodigend gebouw ontstaan, niet alleen voor de bewoners maar ook voor alle voorbijgangers. Door de gevel apart aan te besteden is het Mei gelukt deze unieke gevel te realiseren.

Toelichting categorie

De door Mei architects and planners ontworpen toren is 50 meter hoog en fungeert als poortwachter voor Kanaleneiland. De bewoners variëren van starters op de woningmarkt tot een woongroep van 15 autistische jongeren die begeleid zelfstandig wonen. Met de komst van een groep nieuwe, jonge en enthousiaste bewoners draagt de woontoren bij aan de diversiteit en ontwikkeling van de wijk Kanaleneiland. Met de aanwezigheid van woon- en werkruimtes voor verschillende ondernemingen, draagt de toren ook bij aan de leefbaarheid binnen de wijk.

De Verkenner is optimaal op de zon en het uitzicht ontworpen. In verband met de hoge geluidsbelasting aan de Churchilllaan zijn de buitenruimtes georiënteerd op het binnengebied. Hier bevindt zich ook een gezamenlijk dakterras waar de sociale cohesie tussen de verschillende bewoners, ook met de woongroep van autistische jongeren, goed voelbaar is. De samenhorigheid uit zich o.a. in het organiseren van buurbbq’s.

Het gemeenschappelijk gebruik van bergingen en parkeergarage met de naastgelegen woningen zorgt voor zeer efficiënt ruimtegebruik. Dankzij de geelkleurige glashekken en champagnekleurige kozijnen heeft De Verkenner ook op minder mooie dagen een zonnige uitstraling.

Mei maakt zich als architectenbureau sterk voor kunsttoepassingen in gebouwen. Voor het kunstproject ‘Rozen & Beton’ – 13.000 keramische tegels met dichtregels – heeft Mei daarom zelf opdracht gegeven. De tegelteksten vormen een poëtische reflectie op vriendschappen en relaties. Het zijn mini-verhalen over samenleven in een huis, een gebouw, een wijk of een stad; toen, nu en later. De tegels zijn ‘at random’ in de gevelelementen ingestort. Gezamenlijk vormen ze een spannend geheel en geven De Verkenner identiteit.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2016-04-25

Bouwperiode van: 2014-10-01

Bouwperiode tot: 2016-04-01

Bruto vloeroppervlak: 125000

Architecten:
Robert Winkel
Robert Platje
Michiel Loon, van
Roy Wijte
Menno Woude, van der
Reinoud Zijde, van der
Jelena Radonjić

Architectenbureau: Mei architects and planners

Website (architectenbureau): http://mei-arch.eu/

Contact (e-mail): pr@mei-arch.eu

Telefoonnummer: +31 (0) 104252222

Opdrachtgever: Mitros

Relevante adviseurs:
Pieters Bouwtechniek
Peutz
Basalt Bouwadvies

Aannemer:
Era Contour

Fotograaf: Ossip van Duivenbode en Jeroen Musch

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)