Zelfbouwkavel A13

Inleiding

Zelfbouwkavel A13 is onderdeel van een groot stedelijk blok 2bb, in het Amstelkwartier in Amsterdam.
Het Amstelkwartier is een nieuwe woonwijk op het terrein van de voormalige Zuidergasfabriek. Dit verleden is een inspiratie geweest voor de ruimtelijke vormgeving en architectuur.
Binnen de bindende regels van het kavelpaspoort biedt de kavel ru

Toelichting ontwerp

kavelcamping
Zes weken voordat de gemeente Amsterdam in het najaar van 2015 een aantal zelfbouwkavels in de verkoop deed, meldden de eerste gegadigden zich al.
Er ontstond spontaan een kavelcamping. Kamperend bewaakten de gegadigden hun volgnummer voor hun kavel.
Na 6 weken kamperen, in de ochtend van 10 oktober wandelden de gegadigden in hun genummerde kavelshirt naar het uitgiftepunt waar zij hun droomkavel op hun naam konden schrijven.

Rutger: Ik had als wens een fijne ruimtelijke en duurzame gezinswoning, waardoor ik in de stad kan en wil blijven wonen met mijn gezin met 3 jonge kinderen.

Samenwerking
Architect Anneke van Helden van buro van Helden werd bij het plan betrokken om samen met de toekomstige bewoners een ontwerp te maken voor 3 woningen met als uitgangspunt:

Goede, duurzame, ruimtelijk interessante, ruime gezinswoningen met allemaal een goede (dak)tuin georiënteerd op de zon.


Ontwerp en materialisering

De kavel is 36 meter diep en heeft een bouwvlak van 6 x 13 meter, waarbinnen inpandig geparkeerd dient te worden. De maximale bouwhoogte is 24 meter.

Door slim ruimtegebruik is een ontsluitingssysteem bedacht waarbij geen twee trappenhuizen gerealiseerd hoeven te worden. De lift komt hierbij in de bovenste twee woningen direct uit in de woning. Hierdoor is het mogelijk om op een relatief kleine kavel toch 2 grote gezinswoningen woningen en een kleiner appartement te realiseren.

De wens van de bewoners van de benedenwoning was om verschillende leefruimtes met elkaar te verbinden. Keuken en woonkamer zijn via een vide en een tussenverdieping ruimtelijk en visueel met elkaar verbonden.

De leefbaarheid van de plint is door de inpandige parkeeroplossing
een lastige ontwerpopgave. De ronde pui is voorzien van zo veel mogelijk openingen en gemaakt van hoogwaardige materialen.

Het verleden van de voormalige Zuidergasfabriek is een inspiratie geweest voor de ruimtelijk vormgeving en architectuur.
De gestapelde gezinswoningen hebben een rijk gedetailleerde metselwerk gevel met het karakter van een hedendaags pakhuis. Opvallend aan de voorgevel zijn de sculpturale balkons, die aan weerszijden zijn voorzien van vaste plantenbakken.
De balkons bieden naast een heerlijk op de zon georiënteerd buitenruimte de bewoners uitzicht op de Amstel.

De gevels zijn gematerialiseerd in metselwerk, staal/aluminium en glas.

duurzaamheid
De kaveleigenaren wilden graag een duurzame woning maken, liefst voorzien van een warmtep

Toelichting categorie

Zelfbouwkavel A13 laat zien dat met veel inzet, doorzettingsvermogen, plezier en een vakkundig team de bewoners er in zijn geslaagd om binnen hun planning in de huidige periode van snel stijgende bouwprijzen hun droomhuis te realiseren.
De hoofdopzet met de ontsluiting, lift, installatie, verdieping hoogtes, vides, verhoogde plafonds, schachten en buitenruimten werd in overleg samen bepaald. De invulling van de ruimten konden de verschillende gezinnen vervolgens zelf bepalen.
Het ontwerp is vol van niet standaard oplossingen in de woningbouw. Vides, verschillende verdiepingshoogten per bouwlaag, balkons aan de straatzijde en liften direct in de woning.
In de benedenwoning wordt een bijna 5 meter hoge keuken via een vide visueel verbonden met de op de zuidzijde georiënteerde 4 meter hoge woonkamer.
De woonkamer op de 6e verdieping is ruim vier meter hoog waardoor de daktuin, met uitzicht op de Amstel veel privacy krijgt.
Het resultaat van een drie jaar durend intensief project zijn tevreden bewoners die een voor hen volledig op maat gemaakte woning hebben gerealiseerd.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-11-15

Bouwperiode van: 2017-09-01

Bouwperiode tot: 2018-11-15

Bruto vloeroppervlak: 570

Architecten:
Anneke van Helden

Architectenbureau: buro van Helden

Website (architectenbureau): www.burovanhelden.nl

Contact (e-mail): anneke@burovanhelden.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 621707315

Opdrachtgever: Particulier

Relevante adviseurs:
Strackee Bouwadviesbureau Amsterdam
S&W Consultancy

Aannemer:
Klies en Jozef Bouw Volendam

Fotograaf:

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)