Zelfbouwkavels Amstelkwartier A18/A19

Inleiding

De zelfbouwkavels A18/A19 zijn gesitueerd in de punt van het groot stedelijk blok 2bb in het Amstelkwartier in Amsterdam.

In nauwe samenwerking met architect, installateur en constructeur maakten de toekomstige bewoners een ontwerp voor gestapelde gezinswoningen met als uitgangspunt:

Goede, duurzame, ruimtelijk interessante, ruime gezinswoni

Toelichting ontwerp

Bijzonder aan de kavels is dat ze maar 6 meter breed zijn maar wel 24 meter hoog.
Ze hebben ieder een bouwvlak van 6 x 13 meter met een maximaal BV0 van maximaal 546 m2. Ze mogen geen gemeenschappelijke ontsluiting of parkeeroplossing maken, maar parkeren dient wel inpandig worden opgelost.
Door slim ruimtegebruik is een zeer compact ontsluitingssysteem bedacht waarbij per kavel geen twee trappenhuizen gerealiseerd hoeven te worden en de liften direct in de woning uitkomen. Hierdoor is het mogelijk om op deze relatief kleine kavels toch 2 ruime gezinswoningen woningen en een kleiner appartement te realiseren.
De aan de zuidzijde gelegen voorgevel bestaat uit een raster van metselwerkpenanten met een glazen invulling.
De ruimtelijke vormgeving en architectuur is geïnspireerd op de stoere gebouwen die in het verleden stonden op het terrein van de voormalige Zuidergasfabriek. De twee kavels vormen een eenheid maar door verschil in de kleur en structuur van het metselwerk, en verschil in detaillering zijn de individuele kavels duidelijk herkenbaar.

De uitstraling is modern met glas tot de grond en grote gevelopeningen en traditioneel in aandacht en detaillering met bijzonder metselwerk, beton en natuurstenen elementen.

De gevels zijn gematerialiseerd in metselwerk, staal/aluminium en glas.

duurzaamheid
De kaveleigenaren hadden de wens een duurzame woning te maken. Voor het Amstelkwartier geldt een verplichting om te worden aangesloten op de stadsverwarming. De epc is 0,31. Het blok heeft hoge isolatiewaarden, thermisch geïsoleerde aluminium kozijnen voorzien van HR++ glas en het gehele dak is voorzien van 30 pv panelen. De woningen zijn voorzien van een CO2 gestuurd ventilatiesysteem.

Toelichting categorie

Zelfbouwkavels A18/A19 laten zien dat met veel inzet, doorzettingsvermogen, plezier en een vakkundig team de kaveleigenaren er in zijn geslaagd hun droomhuis te realiseren.
Door hun krachten te bundelen en het casco ontwerp van de kavels op elkaar af te stemmen, kon het casco van de 6 woningen door 1 aannemer (bijna) binnen budget worden gerealiseerd.
De hoofdopzet met de ontsluiting, lift, installatie, verdieping hoogtes, vides, verhoogde plafonds, schachten en buitenruimtes werd in overleg samen bepaald.
De invulling van de ruimten konden de bewoners vervolgens zelf bepalen. Zo was de wens van de Vincent en Macha een bed en breakfast in hun huis op een aparte verdieping en wilde Jorrit graag 5 slaapkamers waarvan hij later als de kinderen uit huis zijn eenvoudig 3 grote kamers zou kunnen maken.
Het ontwerp voor beide kavels heeft veel niet standaard oplossingen. Vides, verschillende verdiepingshoogten per bouwlaag, balkons aan de straatzijde en liften direct in de woning.
Bij de benedenwoning wordt de aan de donkere zijde gelegen woonkeuken via een vide visueel verbonden met de aan de op het zuiden gelegen 4 meter hoge woonkamer.
De gevels zijn zorgvuldig gedetailleerd. De aan de zuidzijde georiënteerde balkons aan de Welnastraat zijn zo slank mogelijk vormgegeven. De hekwerken voor beide kavels zijn gezamenlijk ontworpen en zelf gemaakt door een van de bewoners Vincent.
Het resultaat van een drie jaar durend intensief project zijn tevreden bewoners die een voor hen volledig op maat gemaakte woning hebben gerealiseerd.

Colofon

Datum van ingebruikname: 2018-12-20

Bouwperiode van: 2017-09-01

Bouwperiode tot: 2018-12-20

Bruto vloeroppervlak: 1307

Architecten:
Anneke van Helden

Architectenbureau: buro van Helden

Website (architectenbureau): www.burovanhelden.nl

Contact (e-mail): anneke@burovanhelden.nl

Telefoonnummer: +31 (0) 621707315

Opdrachtgever: Particulier

Relevante adviseurs:
Strackee Bouwadviesbureau Amsterdam
S&W Consultancy

Aannemer:
Klies en Jozef Bouw Volendam

Fotograaf:

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)