Grotiusgebouw Radboud Universiteit Nijmegen

Mooi maatpak

Projectgegevens

Categorie Stimulerende Omgevingen
Type prijs Nominatie
Locatie Nijmegen
Architectenbureau Benthem Crouwel Architects
Opdrachtgever Radboud Universiteit Nijmegen
Bouwperiode 2012-2014
Fotograaf Jannes Linders

Juryrapport   

De Universiteit van Nijmegen heeft hoog ingezet met het project voor de nieuwe Faculteit der Rechtsgeleerdheid, waarin een aantal versnipperde locaties bijeen is gebracht. Een Law School Campus a la Harvard was wat men voor ogen had: een pand met allure, dat uitnodigt tot studeren, en waar studenten en docenten elkaar kunnen ontmoeten.

Met hun ontwerp voor het Grotiusgebouw heeft Benthem Crouwel Architects die verwachtingen waar gemaakt. Het hagelwitte paviljoen, verstild in het groen gelegen, weet te imponeren. ‘Chique, elegant, prachtig gemaakt’, luidt de eerste reactie bij het zien van het gebouw. Het beschikbare budget is hier goed besteed, aan natuursteen, leer, hout en glas. Klassieke, tijdloze materialen, die bovendien zeer zorgvuldig vormgegeven zijn, wat het energiezuinige gebouw volgens de jury ook duurzaam maakt.

Het Grotiusgebouw is een ‘mooi maatpak’, waarin collegezalen, studieplekken, kantoren en de bibliotheek op heldere wijze georganiseerd zijn rond een centrale hal. De ontwerpers hebben de sfeer van de rechtenstudie goed weten te vangen; de faculteit voelt als ‘een stukje Zuidas in Nijmegen’.

Over het functioneren van het gebouw verschillen de meningen. Daar waar het ene juylid de ruimte als uplifting ervaart, vindt een ander het vele glas en steen nogal hard en kil. De rust in het atrium wordt een kwaliteit genoemd, anderen vinden dat het gebouw levendigheid mist.

Lof is er vooral voor de consistentie waarmee de architecten het concept hebben uitgewerkt, tot in het kleinste detail. Het Grotiusgebouw kent volgens de jury een afwerkingsniveau dat ‘ongekend hoog is voor een onderwijsgebouw’.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)