Het Gelders Huis

Categoriewinnaar Stimulerende Omgevingen

Categorie Stimulerende Omgevingen
Type prijs Categoriewinnaar
Locatie Arnhem
Architectenbureau Team V Architectuur
Opdrachtgever VolkerWessels Integraal B.V.
Bouwperiode 2015-2017
Fotograaf Jannes Linders

 

Juryrapport

Met de renovatie en uitbreiding van het Huis der Provincie, een gesamtkunstwerk in de traditie van de Delftse School, heeft Arnhem meer gekregen dan een monumentaal gebouwensemble: een verbeterd stuk stad. Waar voorheen een parkeerplaats met een kleine opgang was, is nu een verhoogd plein aan de – autovrije – Markt gemaakt, dat tussen de oud- en nieuwbouw doorloopt tot aan de achtergelegen rivier, en een grootse entrée vormt.

Het gevelritme en de kenmerkende beeldtaal van het rijksmonument (1955, architecten J.J.M. Vegter en H. Brouwer) zijn in een eigentijdse vertaling voortgezet in het ontwerp voor het nieuwe kantoorgedeelte. Oud en nieuw zijn verbonden door het verhoogde plein, en een viertal spectaculaire, spiegelglazen luchtbruggen, die de nieuwe route vanaf de Markt naar de Rijn markeren. Een tweede passage, door de nieuwbouw, sluit aan op de oost-west route door het centrum.

Dit project zit vol goede keuzes, vindt de jury, van het lichtgewicht luchtkussendak dat over het binnenhof is gespannen en het messcherp gedetailleerde blauwstalen receptiemeubel dat daarin is geplaatst, tot het idee om het zandlopermotief uit het monument als ornament overal terug te laten keren in de nieuwbouw.

De ingetogen nieuwbouw combineert mooi met de virtuoze architectuur van het monument. De oudbouw blijft het formele ontvangstgebouw, in de nieuwbouw is een open kantoorlandschap gemaakt, dat door het overvloedige daglicht en kleurige tapijt – geïnspireerd op de oude wandkleden – voelt als een atelier.

Het Gelders Huis is een voorbeeld van hoe je, voortbouwend op, en lerend van het bestaande, tot iets nieuws kunt komen dat gelijkwaardig aan, of in balans met het oude is. Daarom kroont de jury dit gebouw tot categoriewinnaar, en Gebouw van het Jaar.

meer info over project


bekijk het juryrapport

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)