Klein Wetsinge – baken van de toekomst

Categoriewinnaar: Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Project gegevens

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Type prijs Categoriewinnaar
Locatie Klein Wetsinge
Architectenbureau Jelle de Jong architekten
Opdrachtgever Stichting Oude Groninger Kerken
Bouwperiode 2013- 2015
Fotograaf Duncan Wijting

Juryrapport

Wat te doen met de vele leegstaande kerken in Nederland? Redden van de sloop en restaureren is een ding, maar hoe krijg je de exploitatie van zo’n gebouw rond? De herbestemming van het kerkje van Klein Wetsinge uit 1860 (rijksmonument) tot een multifunctioneel buurtcentrum met horecavoorziening is een fantastisch voorbeeld van hoe je, met behoud van de culturele waarde, een nieuwe maatschappelijke invulling kunt geven aan zo’n gebouw.

De jury is zeer te spreken over de zorgvuldige ingreep van Jelle de Jong architecten, waarbij de oorspronkelijke kwaliteit van de ruimte is behouden. Twee ovale objecten, met daarin de keuken en een vergaderkamer, zijn vrij in de open ruimte geplaatst. Het dak van de objecten wordt gebruikt als expositieruimte en voor voorstellingen. Bij grotere evenementen kan de vergaderkamer door middel van een enorme draaiwand opengeklapt worden. Met de route naar boven, langs het uurwerk, via de passage door de kap (waarbij de doorgezaagde haanhouten slim zijn hergebruikt als leuningen), naar een nieuw geconstrueerde uitkijkcabine, is een spannend element 8 Hoofdsponsor Co-sponsor Co-sponsor Mediapartner aan het gebouw toegevoegd, dat de landschappelijke kwaliteit van de plek ervaarbaar maakt.

Het zoeken van de juiste architect en exploitant voor dit gebouw, het betrekken van lokale landbouwers die streekproducten aan de keuken leveren, de manier waarop het programma tot op de vierkante centimeter in het gebouw gepuzzeld is – dit is een project waaruit niet alleen de meerwaarde van ontwerp, maar vooral ook de kracht van opdrachtgeverschap spreekt. Een gebouw dat groter wordt naarmate je er langer verblijft: de omweg dubbel en dwars waard.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)