KWR

Categoriewinnaar: Stimulerende Omgevingen

Project gegevens

Categorie Stimulerende Omgevingen
Type prijs Categoriewinnaar
Locatie Nieuwegein
Architectenbureau Architectenbureau cepezed b.v.- bedrijfsgebouw
Opdrachtgever KWR Watercycle Research Institute
Bouwperiode 2013- 2014
Fotograaf Léon van Woerkom

Juryrapport

Een veel voorkomende, maar enigszins verontachtzaamde opgave: gebouwen op bedrijventerreinen. Dat je ook op zo’n banaal terrein een bijzonder gebouw kunt maken, bewijst het nieuwe kantoor van KWR, een onderzoeksinstituut op het gebied van water. Strategisch geplaatst achter de (inmiddels gesloopte) oudbouw, aan de rand van het kavel, ontwierp architectenbureau cepezed een monumentaal glazen paviljoen dat in het groen lijkt te zweven.

De buitenruimte die op deze manier is vrijgespeeld, is ingericht door West8. Het kantoor is georganiseerd rond een atrium met een brede trappartij, die aan de bovenkant overgaat in een getrapt dakterras. Deze zogeheten ‘cascade’ fungeert een dubbelrol als verkeers- en ontmoetingsruimte; de langgerekte trap geeft toegang tot de laboratoria op de eerste verdieping, terwijl op de brede treden werk- en overlegplekken zijn gecreeërd. Noorderlicht valt royaal binnen door het sheddak, waarvan de zuidzijden voorzien zijn van zonnepanelen. 10 Hoofdsponsor Co-sponsor Co-sponsor Mediapartner De juryleden zijn enthousiast: ‘een prachtig gebouw, prettig om in te verblijven, rustig en transparant – je waant je bijna buiten.’ Het idee – een kantoor rond een centraal atrium met trappartij – is misschien niet uniek, maar wel uiterst consistent uitgewerkt; daarin onderscheidt dit project zich.

Van de positie van het gebouw op het terrein tot de ‘klinische’ uitstraling, die wonderwel aansluit bij de functie van laboratorium, van de geintegreerde zonwering en akoestische panelen tot de stalen kolommen, waarin leidingen verwerkt zijn: het gebouw is van begin tot eind doordacht. Enige minpuntje: de installaties op het dak; jammer dat deze niet in het ontwerp zijn opgenomen. KWR had een duidelijk visie, die door de architect goed is opgepakt en vertaald naar een gebouw uit één stuk, dat overtuigt als architectonische compositie en als stimulerende werkomgeving.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)