Bibliotheek en Cultureel Centrum Rozet

Een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling

Projectgegevens

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Type prijs Landelijke winnaar
Locatie Arnhem
Architectenbureau Neutelings Riedijk Architecten
Opdrachtgever Gemeente Arnhem
Bouwperiode 2011-2013
Fotograaf Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Juryrapport         

De opgave om op een langgerekte kavel, op de overgang tussen het historische centrum en het ontwikkelingsgebied Rijnboog, een huis te maken voor de bibliotheek, het kunstbedrijf, de kunstuitleen, de Volksuniversiteit en het Historisch Museum Arnhem was ingewikkeld. Maar met hun ontwerp voor Rozet – vernoemd naar de geveldecoratie – heeft Neutelings Riedijk de ‘puzzel’ subliem opgelost.

Met een openbare binnenstraat die alle functies met elkaar verbindt, en waar bezoekers op allerlei manieren kunnen verpozen, zodat het gebouw van acht uur ’s ochtends tot elf uur ‘s avonds leeft. Met een uitgesproken warm interieur – sommige juryleden vinden het alom aanwezige hout zelfs iets teveel van het goede. En met fraai gelede, piekfijn afgewerkte gevels, die zich op vanzelfsprekende wijze in de stad voegen.

Rozet bewijst dat een landmark ook kan bestaan zonder te breken met de context. Sterker nog: het gebouw geeft de buurt niet alleen een nieuwe identiteit, maar ook de samenhang die de plek voorheen ontbeerde.

De jury is onder de indruk van de rijkdom die besloten ligt in dit project: de monumentale hal, het auditorium met panorama-dakterras, de beslotenheid van de bibliotheek, die door de ritmische afwisseling van boekenwanden en raampartijen verbonden is met de omgeving. En dan is er nog de ondergrondse wereld van het museum, van waaruit een tunnel leidt naar de historische kelders onder de binnenstad. Een multifunctioneel ontwerp, waar de functies toch allemaal hun eigen identiteit hebben gekregen.

Met zijn sprankelende sfeer en uitnodigende ruimtes is dit een gebouw dat op alle fronten klopt, aldus de jury. Rozet is onmiskenbaar een icoon, een aanjager binnen de stadsontwikkeling, maar met zijn publieke interieur even goed een ontmoetingspunt en een podium voor stedelijke activiteiten.

 

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)