Noorderparkbad

Genomineerde: Leefbaarheid en Sociale Cohesie

Project gegevens

Categorie Leefbaarheid en Sociale Cohesie
Type prijs Genomineerde Leefbaarheid en Sociale Cohesie
Locatie Amsterdam
Architectenbureau De Architecten Cie.
Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
Bouwperiode 2013- 2015
Fotograaf Jeroen Musch

Juryrapport

Ter vervanging van het verouderde zwembad, ontwierp de Architecten Cie het nieuwe Noorderparkbad in de vorm van een paviljoen, dat de hoofdentree van het 9 Hoofdsponsor Co-sponsor Co-sponsor Mediapartner gerenoveerde Noorderpark markeert. Met zijn glooiende, gemetselde gevels sluit het gebouw aan op de architectuur van de omringende wijk, terwijl de houten draagconstructie een warme uitstraling aan het interieur geeft.

Gevel en interieur zijn verbijzonderd met een kunstwerk van Hugo Kaagman. De opdrachtgever had de ambitie om een zeer duurzaam zwembad te maken, wat je terug ziet in alle aspecten van het gebouw: de compacte vorm, de plattegrond – met de kleedkamers en kantoren als een warme jas rond de zwembaden – de zonnecollectoren op het dak (voor het verwarmen van de buitenbaden) en het gordijn om de gevel, waarlangs regenwater naar een (ondergronds) reservoir wordt afgevoerd voor hergebruik.

Een mooi en functioneel gebouw, aldus de jury, dat intensief gebruikt wordt en met een informele, ‘dorpse’ sfeer. Het gebouw is overzichtelijk, met fraaie zichtlijnen en een aangename akoestiek. Als je de ruime entreehal binnekomt, kijk je meteen via een groot raam door naar het zwembad. Jammer dat hier niet een zitje voor de kijkende ouders is mee-ontworpen. Twee andere puntjes van kritiek betreffen de rommelige afwerking van de rand rond het gebouw, en de afwisseling van dichte en open geveldelen, die niet helemaal strookt met de plattegrond. Zeker bezien vanuit de vernieuwingsslag die het Noorderpark aan het maken is, vindt de jury dit gebouw een opsteker voor de buurt.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)