Ondergrondse Parkeergarage Katwijk aan Zee

Winnaar BNA beste gebouw van het jaar 2016 & Publiekswinnaar

Project gegevens

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Type prijs Winnaar BNA beste gebouw van het jaar 2016 & publiekswinnaar
Locatie Katwijk aan Zee
Architectenbureau Royal HaskoningDHV
Opdrachtgever Gemeente Katwijk
Bouwperiode 2013-2015
Fotograaf Luuk Kramer

Juryrapport

“Katwijk besloot om van de nood – een zwakke plek in de kust die versterkt moest worden – een deugd te maken door de bouw van een dijklichaam te combineren met de aanleg van een ondergrondse parkeergarage, waarboven een kunstmatig duinlandschap is aangelegd.

In dit glooiende landschap zijn de uitgangen van de parkeergarage op vanzelfsprekende wijze opgenomen, terwijl de vereiste nooduitgangen als corten stalen ‘hoedjes’ uit het helmgras steken. Hetzelfde materiaal keert terug in de hoofdentree van de garage en de informatieborden, zoals alles met elkaar samenhangt in dit totaalontwerp. De jury vindt de parkeergarage een ‘geweldig mooi object’, dat door zijn landschappelijke inpassing op krachtige wijze het dorp met de zee verbindt. Door de blik van straat te halen en vervolgens ondergonds de parkeercapaciteit te vergroten, is de karakteristieke boulevard behouden, en de identiteit van het dorp versterkt.

Tegelijk kunnen op deze manier meer mensen het strand en het winkelcentrum bezoeken, wat de lokale economie ten goede komt. De dubbelsprong die op deze manier is gemaakt, vindt de jury zeer inspirerend in het kader van het bouwen aan de kust, waar men toch vaak zwicht voor grootschalige ontwikkelingen, ten koste van het landschap.

Het gebouw zit zowel boven- als ondergronds goed in elkaar; de verlichting, de looplijnen, de positie van de kolommen – over elk detail is nagedacht en de uitvoering is nagenoeg vlekkeloos. De jury ziet in dit project het bewijs dat je met vereende krachten meer kunt bereiken dan vanuit afzonderlijke disciplines; ook wat dat betreft is dit project voorbeeldstellend.”

 

In opdracht van de gemeente Katwijk heeft Royal HaskoningDHV voor deze ondergrondse parkeergarage een architectonisch ontwerp opgesteld en vertaald in een beeldkwaliteitsplan. Op basis van het beeldkwaliteitsplan heeft Ballast Nedam in samenwerking met ZJA Zwarts & Jansema Architecten, het integrale ontwerp (architectonisch, functioneel, constructief en installatie) van de ondergrondse parkeergarage opgesteld ten behoeve van de realisatie.

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)