Plus Ultra

Genomineerde: Stimulerende Omgevingen

Project gegevens

Categorie Stimulerende Omgevingen
Type prijs Genomineerde Stimulerende Omgevingen
Locatie Wageningen
Architectenbureau Wiegerinck architectuur stedenbouw
Opdrachtgever Kadans Science Partner
Bouwperiode 2014- 2015
Fotograaf Ki Zwarts & Marloes Verhoeven

Juryrapport

Plus Ultra staat op de campus van de universiteit Wageningen en is een broedplaats voor kennisintensieve bedrijven en start-ups. Het stimuleren van samenwerking tussen deze bedrijven – dat is wat Wiegerinck architecten met dit gebouw wil bereiken. Het gebouw is uit prefab betonplaten opgebouwd rond een atrium en vier betonkernen met liften, wc’s en installaties.

Daaromheen liggen lichte, dubbelhoge ruimtes die per stramien gehuurd kunnen worden. Een grote houten trap spiraalt door het atrium omhoog tot de vierde verdieping en verbindt de ontmoetingsruimten rond de vide met elkaar. Voor de glazen gevels zijn houten schermen geplaatst, waarvan de positie afhankelijk van de orientatie subtiel varieert; de noordgevel is vlak, de zuidgevel heeft ‘petjes’ tegen de zon, bij de oost- en westgevel staan de schermen dwars op de gevel.

Naar boven toe worden de verdiepingen steeds tien centimeter breder, waardoor het gebouw de horizontaliteit krijgt die in het beeldkwaliteitsplan werd voorgeschreven, en meteen de afwatering is opgelost. Dit is architectuur in zijn oervorm, aldus de jury: eenduidig van vorm, loeistrak gedetailleerd en daardoor chique. De ruimtes overtuigen in hun flexibele opzet, met om de 3,60 m een meterkast en betonnen gevelpenanten waarop scheidingswanden kunnen worden aangesloten. 11 Hoofdsponsor Co-sponsor Co-sponsor Mediapartner Voor een enkel jurylid is het alomtegenwoordige hout teveel van het goede. Er is enige twijfel hoe en of de gemeenschappelijke ruimtes gaan werken, vooral omdat de trap niet uitnodigt om te blijven staan.

Al met al vindt de jury Plus Ultra een mooie, verraderlijk slimme ‘bouwdoos’ – verraderlijk omdat je bijna niet ziet hoe vernuftig hij in elkaar zit.

 

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)