SPACE-S

Publieksprijswinnaar

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Type prijs Publieksprijswinnaar
Locatie Eindhoven
Architectenbureau Inbo
Opdrachtgever Stichting Woonbedrijf SWS.Hhvl
Bouwperiode 2015-2017
Fotograaf Rufus de Vries & Jan de Vries

 

 

Juryrapport

Persoonlijker dan het woonhuis wordt architectuur niet, en toch hebben de meeste mensen nauwelijks invloed op de vormgeving van hun leefruimte. In Eindhoven brengt corporatie Woonbedrijf daar verandering in: samen met de toekomstige 400 huurders is op het voormalige Philipsterrein Strijp-S een ‘modern-industrieel’ sociale woningbouwcomplex ontwikkeld. Via Facebook werd een mix van bewoners geworven – van studenten tot senioren en een groep tieners met een verstandelijke beperking – die mee beslisten over de grootte en indeling van hun woning. Daaronder een aantal casco lofts die naar wens zelf afgebouwd konden worden. Tussen de vier woonblokken zijn gemeenschappelijke dakterrassen gemaakt, op de begane grond is een gezamenlijk buurthuis en logeerappartement.

De jury is positief verrast door de gedrevenheid van de opdrachtgever, het vertrouwen en de positieve energie die uit dit project spreekt, en het eindresultaat. Het gebouw biedt een variatie aan woningtypen, waardoor bewoners, naar gelang hun woonwensen vernaderen, kunnen doorverhuizen. De appartementen zijn aangenaam hoog en licht, de collectieve ruimtes vindt de jury voor verbetering vatbaar. Zo zijn de inpandige gangen erg donker, en is er weinig biodiversiteit in de tuinen.

Space-S ontkracht het vooroordeel dat de inbreng van vele individuen tot een halfbakken compromis zou leiden. De bakstenen blokken vormen een krachtig stedelijk ensemble, dat niet uitblinkt door architectonische verfijning, maar goed past in de buurt, en levendigheid en betrokkenheid daaraan toevoegt. Met de aanwijzing van Space-S als categoriewinnaar wil de jury corporaties aanmoedigen om deze aanpak te volgen.

meer info over project


bekijk het juryrapport

Inloggen op
Gebouw van het jaar

Wachtwoord vergeten?
Registreren (Sluiten)